Ota parempia pyöräkuvia Ammattivalokuvaaja Wayne Reid antaa vinkit, joiden avulla saa napsittua keskinkertaisten otosten sijaan katseen vangitsevia kuvia

Ota parempia pyöräkuvia Ammattivalokuvaaja Wayne Reid antaa vinkit, joiden avulla saa napsittua keskinkertaisten otosten sijaan katseen vangitsevia kuvia

Hyvät valokuvat vangitsevat enemmän kuin pelkän ajan ja paikan. Ne loihtivat muistoja matkasta, pysäyttävät seikkailuja ajattomiin otoksiin ja antavat meille mahdollisuuden jakaa luomamme tarinat ystäviemme, perheemme ja koko maailman kanssa.

Vaikuttavien kuvien ottaminen vaatii hieman enemmän vaivaa kuin iloisten pikakuvien näppäily. Parhaan mahdollisen perspektiivin löytäminen vaatii kärsivällisyyttä, suunnittelua ja luovaa ajattelua. Uuden asian kehittäminen taidoksi kannattaa aloittaa keskustelemalla alan mestareiden kanssa. Istuuduimme alas ammattivalokuvaaja ja pyöräharrastaja Wayne Reidin kanssa saadaksemme asiantuntijan neuvoja siihen, kuinka pyöriä katsellaan erilaisen linssin läpi.

Vaikka Wayne aloitti kuvaamisen jo teini-iässä, hän ei ollut varttuessaan mitenkään erityisen kiinnostunut valokuvaamisesta. Hän löysi poikkeuksellisen kykynsä tarkastella elämää linssin takaa vasta myöhemmällä iällä ja muutti sen sitten työuraksi.

”Ryhdyin valokuvaamaan varhain teini-ikäisenä ja suoritin valokuvauksen osana ylioppilastutkintoani. Sen jälkeen menetin kiinnostukseni siihen täysin. Ehkä kuvaus menettää hieman hohtoaan, jos sitä pitää tehdä määrättyjen ohjeiden ja opetusohjelman mukaan. Aloitin kuvaamisen uudestaan noin kymmenen vuotta sitten, ja ennen kuin huomasinkaan, siitä oli tullut ainoa tulonlähteeni”, Wayne kertoo. ”Pidän siitä, miten valokuvaus antaa minulle mahdollisuuden tapahtuman tai paikan tulkitsemiseen, jolloin voin tehdä siitä omanlaiseni. Kuvaamisessa voi olla luova, ja siihen liittyy myös asioiden dokumentoinnin elementti.”

Pyöräilijä polkemassa poispäin kamerasta kahden villiintyneen pensasaidan välissä
Viistosti poispäin kamerasta osoittava, pystyssä seisova Trek 6000

”Pidän siitä, miten valokuvaus antaa minulle mahdollisuuden tapahtuman tai paikan tulkitsemiseen, jolloin voin tehdä siitä omanlaiseni.”

Innokkaana pyöräilijänä Waynelle oli vain luonnollista, että valokuvaus ja pyörät löytäisivät toisensa maastossa. ”Olen viimeisen kahden vuoden ajan pyrkinyt tietoisesti ottamaan kameran mukaani aina kun lähden pyöräilemään, enkä näe sitä enää taakkana, koska en jahtaa Strava-segmenttien ennätyksiä. Nautin rauhassa ajamisesta ja keskityn taiteeseen, pyörien ja maisemien valokuvaamiseen sekä pyöräilyn dokumentointiin. Kaikki ovat aina erittäin iloisia saadessaan valokuvia itsestään suosikkipuuhansa parissa”, Wayne sanoo.

Valokuvaus vaatii tietenkin aikaa, kameroita ja paikallaanoloa. Tämän vuoksi Waynen oli muutettava lähestymistään pyöräilyyn. Wayne kertoo: ”Pyöräni on varustettu nykyään aivan eri tavalla, enkä vastusta koria tai laukkua. Jos tiedän, että minulla on vain vähän aikaa, lähden ennemmin ulos kultaisen tunnin aikaan ennen auringonlaskua ja teen mukavan, leppoisan ajelun ja otan jonkin verran valokuvia. Koko touhussa on kyse kyvystä pysähtyä, hahmottaa ympäristö ja kiinnittää huomiota siinä tapahtuviin asioihin. Vuosia sitten kiiruhdin asioiden ohi, vilkaisin niitä ja saatoin ajatella, että ’olipa kaunis juttu’, ja sitten jatkoin matkaani. Nyt kun näen jotain kaunista, pysäytän pyörän, asetan sen sivuun, vedän kameran esiin ja otan muutaman valokuvan.”

Ammattivalokuvaajana hänellä on käytettävissään hyviä kameroita ja objektiiveja, tosin useimpia pyöräilykuvia varten hänellä on suosikkimallinsa. ”Jos minulla on korilaukkuni mukanani, käytän digitaalista yksisilmäistä peiliheijastuskameraa (DSLR) – minulla on Nikon D810, joka on painava, megapikseleiden tarkkuudella kuvaava, täyskennoinen DSLR-kamera. Mukana on myös 24 mm:n laajakulmaobjektiivi ja suosikkini 85 mm:n muotokuvausobjektiivi, joka on kerrassaan kaunis. Jos molemmat eivät ole mukanani, kuljetan DSLR-kameraa yhdellä objektiivilla vyötärölaukussa. Tai jos matkustan kevyesti, minulla on Fuji X100 -digitaalikamera, jossa on kiinteä polttoväli, riittävän hyvä kuvanlaatu, erinomainen kuvakenno ja kaunis etsin. Lisäksi se on pieni ja kevyt, minkä ansiosta voin ottaa sen mukaani jopa maantiepyörälenkille – se mahtuu kokonsa vuoksi takataskuun. Se ei tosin ole sääsuojattu, mikä voi olla ongelma”, Wayne kertoo.

”Vuosia sitten kiiruhdin asioiden ohi, vilkaisin niitä ja saatoin ajatella, että ’olipa kaunis juttu’, ja sitten jatkoin matkaani. Nyt kun näen jotain kaunista, pysäytän pyörän, asetan sen sivuun, vedän kameran esiin ja otan muutaman valokuvan.”

Wayne Reid seisomassa pyöränsä edessä metsäisellä hiekkapolulla

Waynen huippuvinkit katseen vangitsevien pyöräkuvien ottamiseen

 

1. Lähde ulos pyöräilemään (ja ota kamera mukaasi)

Sananmukaisesti ”sinun on oltava paikalla”. Tämä tarkoittaa pyöräilemään lähtemistä kameran kera, vaikka sääennuste lupaisikin hieman sadetta. Jos et lähde ulos, et saa otettua kuvia – hyvin yksinkertaista.

2. Paras kamera on se, joka sinulla on mukanasi

Sinun ei tarvitse kuluttaa koko pyöräbudjettiasi kalliisiin kameravarusteisiin päästäksesi alkuun. On hyvin mahdollista, että puhelimessasi on hyvä kamera – ja kuljetat sitä todennäköisesti joka paikkaan. Vaikka puhelin ei mahdollistaisikaan valotusajalla ja aukon koolla leikkimistä, voit olla luova ja kokeilla, miten voit rajata kuvia eri tavoin. Jos haluat sijoittaa johonkin, Wayne suosittelee aluksi vankkatekoisen käytetyn DSLR-kameran hankkimista – sillä on hyvä saada perusteet haltuun.

 3. Tähtää kultaiseen tuntiin

”Valo on mielenkiintoisimmillaan hyvin aikaisin aamulla tai illan hämärtyessä, erityisesti maastopyöräilyä tai gravel-pyöräilyä ajatellen. Silloin matalalla olevan auringon valo suodattuu puiden läpi kullanvärisenä häivähtäen – siitä nimitys kultainen tunti – ja samalla on yleensä myös hiljaisempaa”, Wayne selittää. ”Tämä tarkoittaa, että voit ajaa poluilla, jotka ovat muuhun aikaan ruuhkaisia, mutta voit pysähtyä, nauttia rauhassa tunnelmasta ja maisemista, eikä sinun tarvitse olla huolissasi muihin törmäämisestä, vaikka olisitkin keskellä polkua.” Vaikka sarastusta ja hämärää edeltävät tunnit voivatkin olla poluilla rauhallisia, silmät kannattaa pitää aina auki aamuvirkkujen ja myöhään illalla ajavien pyöräilijätovereiden varalta.

4. Opettele muutama valokuvauksen sääntö ja riko niitä

”Kuvaukseen liittyy vaikka kuinka paljon ’sääntöjä’, joita ihmiset joko noudattavat tai eivät”, Wayne kertoo. ”On esimerkiksi ’kolmanneksen sääntö’, jossa sommitelma yritetään jakaa kolmanneksiin vaaka- tai pystysuoraan käyttämällä vaikka etualaa ja horisonttia. Johdattelevat linjat ovat toinen esimerkki: maastossa voi olla kaukaisuuteen kulkeva polku, jonka voi yrittää kuvata kulkemassa kuvan yhdestä nurkasta toiseen, jolloin se johdattelee katsetta.” Nämä ovat klassisia sommittelusääntöjä, joten käytä hieman aikaa niiden oppimiseen, kokeile niitä eri tavoin ja leiki sitten niiden rikkomisella.

5. Muuta näkökulmaasi

”Sen sijaan, että vain pysäyttäisit pyöräsi ja ottaisit kuvan seisaaltasi”, Wayne selittää, ”on tärkeää vaihtaa paikkaa ja saada erilainen näkökulma. Kyykisty tai käy makaamaan maahan, kiipeä korkealle, siirry pari metriä polusta sivuun ja hanki näkymä siitä minne olet menossa, älä siitä missä olet. Tämä on itse asiassa varmaankin paras neuvoni.”

Gravel-pyöräilijä ajamassa pump track -radalla graffitin peittämässä kallistetussa kaarteessa

”Sen sijaan, että vain pysäyttäisit pyöräsi ja ottaisit kuvan seisaaltasi, on tärkeää vaihtaa paikkaa ja saada erilainen näkökulma.”

6. Lisää mielenkiintoa etualalle

”Koeta kuvata jonkin läpi”, Wayne ehdottaa. ”Sanotaan, että etualalla on pensasaita, puun lehtiä tai jotain muuta. Voit asettaa sen linssin lähelle ja kuvata sen läpi. Tämä lisää kuvan kiinnostavuutta ja syvyyttä ja antaa sille useita kerroksia.” Yhtä tärkeää on, ettet pelkää likaantumista! Asetu maahan ja nappaa kuva pitkien ruohonkorsien läpi tai siirry pari askelta polulta sivuun ja löydä kuvanottopaikka puun oksien välistä.

7. Saat loistavan pyöräkuvan, kun etsit loistavan taustan

Pidämme kaikki selkeistä pyöräkuvista, jotka esittelevät vanhaa kunnon ratsuamme, ja Waynellä on muutama hyvä vinkki, jolla saat eniten irti pyöräsi kauneuskuvista. ”Mielestäni pyörän kannattaa ehdottomasti olla luonnollisessa ympäristössään”, hän sanoo. ”Olen esimerkiksi ottanut juuri valokuvan maastopyörästä, jonka rakensin uudelleen eräälle henkilölle. Vein pyörän salaa pajalta läheiselle metsäiselle paikalle saadakseni kuvan näyttämään siltä kuin se olisi otettu syvällä metsässä. Voit tehdä jotain yksinkertaisempaa, kuten käyttää yksiväristä taustaa, tai jos sinulla on tietynvärinen pyörä, voit etsiä seinän tai taustan, joka muodostaa pyörälle vastavärin ja ottaa kuvan pyörästä sitä vasten.”

8. Tue pyörä pystyyn irti seinästä

”Yritän aina tukea pyöräni jotain vasten noin metrin päähän taustasta”, Wayne sanoo. ”Silloin taustan saa tehtyä epätarkaksi ja pyörä pääsee kuvassa parhaiten esiin. Jos sinulla on hyvä kamera, lyhyt syväterävyysalue antaa mahdollisuuden varmistaa, että pyörä näkyy terävänä ja tausta jää hieman epätarkaksi, jolloin se vie vähemmän huomiota.”

9. Ajattele luovasti

Tavallinen keppi voi Waynen mukaan olla tärkeä kuvausvaruste. ”Nokkelasti sijoitetun kepin avulla voit pitää pyörän pystyssä, ja tietystä kulmasta voit saada kepin katoamaan valokuvasta ilman Lightroomin tai Photoshopin kaltaisia kuvankäsittelyohjelmia”, hän selittää. ”Jos olet metsäisen alueen lähellä, löydät parissa minuutissa runkoa vasten sopivan kepin, jolla saat pidettyä pyörän itsekseen pystyssä.”

Poikittain maastopolulle kuvattavaksi asetettu retkipyörä, joka on täysin lastattu satulalaukussa ja vaakaputkilaukussa olevilla seikkailutarpeilla
Trek 6000 samanvärisen lasten perävaunun kera.

10. Varmista että pyörä on valmis valokuvattavaksi

Pyöräkuvien harrastajat pystyvät yhdellä vilauksella näkemään eron täydellisesti kuvausta varten asetellun pyörän ja ennalta suunnittelemattoman pyöräkuvan välillä. Käytä pari minuuttia pyöräsi valmisteluun kauneuskuvia varten: säädä kammet samansuuntaisiksi takahaarukan alaputkien kanssa, vakauta pyörä paikalleen ja aseta vetopuoli eli ketjun puoli kameraa kohti. ”Vetopuoli on tärkeä”, Wayne selittää, ”koska ihmiset haluavat nähdä, millä pyöräsi on varustettu – rattaat ja muut osat.” Jotkut haluavat viedä asian hieman pidemmälle kiertämällä kiekkoja niin että venttiilin varret osoittavat ylöspäin, jotta lopputulos on huippusiisti. Yksityiskohtien huomiointi on kaikki kaikessa.

11. Vangitse kokemus, ilmapiiri ja tunne

Olet ajelulla kaveriesi kanssa ja haluat ottaa valokuvia, jotka lähettävät sinut ajassa taaksepäin ja saavat sinut tuntemaan, miltä kyseisellä hetkellä tuntui. Helpommin sanottu kuin tehty. Miten pyöräilylenkin olemus sitten vangitaan muutamalla valokuvalla? Wayne ehdottaa useiden erilaisten valokuvien ottamista, jotta ne antavat kuvan koko kokemuksesta. Voit kuvata ajoa edeltävää valmistelua, satulaan nousemista ja liikkeelle lähtöä, puolimatkan välihuutelua ja ajon jälkeistä vitsailua sekä tietenkin itse pyöräilyä.

”Jos tiedät, että porukka, paikka ja maisema ovat hallussa, sinulla on varaa ryhtyä taiteellisemmaksi”, Wayne sanoo. ”Voit leikkiä valotusajalla ja yrittää saada panorointikuvia, joissa on hieman liike-epäterävyyttä. On kiva saada kuviin liikkeen, ihmisten asenteen tai ilmapiirin tuntua.”

12. Yritä olla näkymätön

”Useimmat ihmiset vihaavat kuvatuksi tulemista”, Wayne kertoo, ”tai ainakin valokuvia varten poseeraamista tai tunnetta siitä, että heitä katsellaan, joten on tärkeää olla oma itsensä eikä puuttua liikaa siihen mitä on tapahtumassa. Jos olet tapahtumien keskellä ja kamerasi sattuu olemaan vaivihkaa käsillä, saat todennäköisesti otettua silloin mielenkiintoisimpia luonnollisia kuvia, jotka heijastavat sitä, mitä todellisuudessa tapahtuu.”

13. Älä innostu liikaa kuvankäsittelystä

Kun olet ottanut valokuvasi, voit muokata niitä kaikenlaisilla sovelluksilla ja ohjelmilla. Voi olla houkuttelevaa korjailla jokaista valokuvaa, mutta Wayne kuitenkin varoittaa liiallisesta kuvankäsittelystä. ”Minulla ei ole tapana muokata kuvia kovin paljon, koska se voi pistää silmään varsin selvästi, ja mikään ei ole ikävämpää kuin yliterävöitettyjen kuvien näkeminen”, hän sanoo. ”Teen niin vähän kuin voin, koska jos kuva on otettu hyvin alun perin, sitä ei tarvitse muokata paljon. Minulla on vuosien varrella kehittämäni esiasetus, joka säätää valkotasapainoa sekä lisää hieman rakeisuutta ja reunojen häivytystä.” Paras menettelytapa on kokeilla kameran asetuksia ja kehittää itseä miellyttävä tyyli, josta pitää sitten kiinni.

14. Kokeile ja pidä hauskaa

Digitaalivalokuvauksessa on hienoa se, että siinä ei tarvitse huolehtia filmin loppumisesta tai viikoittaisista kehityskuluista, joten voit kuvata mielin määrin! Wayne päättää neuvonsa tähän: ”Tavoittele hyvää valoa, kokeile eri valotusaikoja ja aukon kokoja, leiki eri vaihtoehdoilla. Löydät valokuvaamisesta ja muistojen ikuistamisesta paljon iloa ja mielihyvää.”

Ja näillä sanoilla rohkaisemme sinua nousemaan satulaan ja polkaisemaan valokuvauksen pariin!

Haluatko lisätietoa Wayne Reidistä? Seuraamalla häntä Instagramissa saat inspiraation lähteen ja pysyt perillä Waynen tuoreimmista kuulumisista.

Pyöräilijä, joka on pysähtynyt vintage-jeepin viereen juttelemaan ajajan kanssa

Tietoa kirjoittajasta: Trek

Our mission: we build only products we love, provide incredible hospitality to our customers, and change the world by getting more people on bikes.