Tour de Checkpoint Op je gravelbike van Groningen naar Zuid-Limburg

Tour de Checkpoint Op je gravelbike van Groningen naar Zuid-Limburg

✍️ Christiaan Warger van Gravelrides.cc
? Wouter Roosenboom
? Download de route

Het is een week waar ik lang naar uit heb gekeken. Komende week fiets ik van Noord- naar Zuid-Nederland. Van Groningen naar het Drielandenpunt in Vaals. De route heb ik samengesteld uit de mooiste gravelroutes van Gravelrides.cc. Het resultaat is een geweldige graveltocht van 645 kilometer, gedoopt tot Tour de Checkpoint.

Heidevelden en hunebedden

Dag 1: van Groningen naar Zweeloo

Op zaterdag reis ik alvast per trein naar Groningen. Zo kan ik op zondag vroeg vertrekken.
Startpunt van de route is het Centraal Station in Groningen. Na een paar kilometer door de stad Groningen fiets je meteen een open natuurgebied in. Prachtig. Na een flinke plensbui begint de zon te stralen. Het grote genieten kan beginnen en zo rol ik Drenthe binnen.

De route door Drenthe is heel divers. Bossen, landbouwgronden en schitterende heidevelden wisselen elkaar af. Rijdend over het Balloërveld kan je je zomaar tussen de grootste kudde Drentse heideschapen bevinden, maar vandaag houden ze zich verscholen. Wat zeker niet verscholen blijft, zijn de typische hunebedden waar ik even later aan voorbij fiets. Het blijft een wonder hoe mensenhanden deze enorme stenen 5.000 jaar geleden op elkaar hebben gelegd!

Na voormalig Kamp Westerbork volgen twee lange kasseienstroken die er heel mooi bij liggen. Het geeft een Vlaams tintje aan de route. Nog even doorstampen en de eerste etappe van 110 km zit erop. Ik parkeer mijn fiets bij een trekkershutje in het plaatsje Zweeloo.

Smalle paadjes langs de Regge

Dag 2: Van Zweeloo naar Hattem

Vandaag voel ik me minder sterk dan gisteren en de eerste kilometers vallen me daardoor zwaar. Wat niet komt door de route, wel door de nachtrust en mijn keuze voor het diner. Gelukkig helpt het verbindingsstuk over voornamelijk asfalt tussen Hoogeveen en Ommen. Het helpt me om bij te komen en zoveel mogelijk te herstellen. De bossen bij Ommen zijn erg mooi en ik geniet intens van het smalle paadje langs het kleine riviertje de Regge. Ik waan me even een veldrijder. Het landelijke karakter van dit gebied, het boerenland afgewisseld met bossen die je een vakantiegevoel geven en de vele mooie stroken voor de gravelbike maken van deze etappe een mooie gevarieerde rit.

Na een lange, mooie dag met aan het eind een korte verfrissende regenbui kom ik aan op mijn slaapplek in Hattem. Een echt bed, een heerlijke douche en een goed bord pasta wachten op mij. Ik kan mijn geluk niet op.

Eindeloze bossen op de Veluwe

Dag 3: Van Hattem naar Nijmegen

Vanuit Hattem fiets je direct het bos in om er pas bij Arnhem weer uit te komen. Het bos ruikt heerlijk, de zandpaden liggen er goed bij en ik schrik toch even als twee wilde zwijnen plotseling oversteken. Het is hun gebied, dus ik stop meteen en kijk vol verwondering naar de twee wildebrassen.

Deze derde etappe van Hattem naar Nijmegen geniet ik van iedere kilometer. Zowel van de natuur als van de kracht in mijn benen. Ze lijken wel aangesloten op het elektriciteitsnet! Alle stukken mul zand die ik tegenkom passeer ik met groot gemak, heerlijk genietend van het slippende zoeken van mijn wielen naar grip. Ik vind het één van de mooiste ervaringen die je op een fiets kunt hebben.

De route voert verder langs Radio Kootwijk en over de Loenermark. Een natuurgebied dat een speciaal plekje in mijn hart heeft. Ik hou van dit kleine gebiedje en fiets er altijd met net iets meer plezier dan op de meeste andere plekken. Na de Loenermark volgen nog het Deelerwoud en de Koningsheide vlakbij Arnhem. Na een stukje rivierenland fiets ik Nijmegen alweer binnen. Na een heerlijke avond met goede vrienden volgt een welverdiende nachtrust.

Mul zand in de Maasduinen

Dag 4: van Nijmegen naar Roermond

Met veel goesting begin ik aan de vierde dag. De route tussen Nijmegen en Roermond is een fietsgebied waar ik nog nooit geweest ben, maar waar ik grote verwachtingen van heb. Ook is het met 145 km de langste rit van de week. Maar door de goede benen van gisteren, heb ik het gevoel dat ik alles aan kan.

De route begint met een heerlijke rit door het Rijk van Nijmegen. Prachtig is het hier. En dan zijn daar de Maasduinen met zijn vele leuke paadjes door heel, heel mul zand. Erg leuk, maar ook loodzwaar. Mijn benen voelen goed, dus ik ga er vol voor. Lekker scheuren over al die paadjes door het mulle zand. Wat een feest!

Met nog meer dan 70 km te gaan, is het beste er wel vanaf. Trap voor trap fiets ik naar de camping. Ik zie de mooiste natuurplaatjes, maar het komt niet echt meer binnen. Ik ben leeg. Mijn benen trappen evengoed rustig door. Ze hebben er geen last van dat ik afzie. Een volgende keer neem ik twee dagen voor deze etappe.

De eerste echte heuvels

Dag 5: van Roermond naar Valkenburg

Na een zwoele zomernacht begin ik aan de een-na-laatste etappe. Om zoveel mogelijk uurtjes aan de hitte te ontkomen vertrek ik om 6 uur. Die eerste uren in een langzaam tot leven komend bos zijn toch wel magisch. Ik spot zelfs nog wat wildlife: twee hertjes rennen achter hun moeder aan. Ik fiets verder met een grote glimlach op mijn gezicht.

Vandaag verlang ik naar het heuvelachtige Zuid-Limburg. Wanneer beginnen de heuvels? Ik kan er nauwelijks op wachten. In de buurt van Sittard is het zover, de eerste echte heuvel. Mijn benen moeten er nog even aan wennen, maar het is genieten vanaf de eerste trap.

De finale: op naar het Drielandenpunt

Dag 6: van Valkenburg naar Vaals

Vroeg in de ochtend maak ik me op voor de laatste kilometers tot het eindpunt. Deze laatste kilometers zijn waarschijnlijk de mooiste gravelkilometers van de hele route en misschien wel de mooiste gravelkilometers van Nederland. Ik beklim de ene na de andere heuvel en geniet als een kind. De mooie karrensporen en de vele vergezichten; wat een paradijs. En dan doemt ineens de uitkijktoren bij het Drielandenpunt op. Nog een paar kilometer klimmen en ik ben er. Bij het zien van de steen die het drielandenpunt markeert krijg ik een enorm euforisch gevoel. Het zit erop. Wat een fantastische tocht was dit!

De route

Tassen al gepakt en klaar voor een onverhard avontuur?

De route van Tour de Checkpoint vind je hier:
? Download de route

Checkpoint

Je twijfelt over het type fiets dat je moet kiezen? Spring dan eens op een Checkpoint. En vergeet daarbij niet: asfalt is slechts één van de mogelijkheden. Het echte avontuur begint waar de verharde weg ophoudt.
BEKIJK DE CHECKPOINT

About the Author: Trek Benelux

Onze missie: We maken alleen producten waar we zelf gek op zijn, we geven onze klanten uitstekende service en dienstverlening en veranderen de wereld door meer mensen op de fiets te krijgen.