Je fiets in een fietstrainer monteren De winter komt, maar je kunt blijven fietsen!

Je fiets in een fietstrainer monteren De winter komt, maar je kunt blijven fietsen!

Indoorcycling is een heerlijke manier om te blijven fietsen als het buiten te koud is. Hier zie je hoe je je fiets op een fietstrainer monteert en krijg je tips om maximaal van je indoortraining te kunnen genieten.

Je fiets monteren op 3 populaire soorten fietstrainers

Wheel-on trainers

Bij deze fietstrainers monteer je je eigen fiets met behulp van de achteras in het apparaat. Binnen no-time ben je dan binnen aan het fietsen. Bij een fiets met schijfremmen is er een steekas voor het achterwiel nodig om de fiets vlot in de trainer te kunnen monteren. Voor een fiets met velgremmen heb je meestal een uitvalnaaf nodig die in de fietstrainer past.

Direct drive trainers

Om een direct drive trainer te kunnen gebruiken, moet je het achterwiel uit je fiets halen en de fiets rechtstreeks op de cassette van de trainer monteren. Direct drive trainers zijn gewoonlijk stiller dan wheel-on trainers en ze bieden een meer realistische fietservaring.

Rollenbanken

Een rollenbank bestaat uit een frame met drie cilindrische buizen (de rollen). Je hoeft ze alleen maar ergens neer te zetten, kunt meteen beginnen te trappen en ze zijn ideaal voor als je in de winter aan je fietsvaardigheid wilt werken. Let op: je hebt een UITSTEKEND evenwichtsgevoel nodig om op een rollenbank te kunnen rijden. Is een rollenbank nieuw voor jou, plaats hem dan ergens dicht bij een wand zodat je daar tegen kunt steunen.

Met vrienden samen fietsen? Neem dan een smart-trainer!

Op een smart-trainer die aan je computer gekoppeld is, kun je het trapvermogen aflezen, je kunt automatisch de weerstand laten variëren voor een zo realistisch mogelijke rit en je kunt alle trainingsgegevens bijhouden. Je kunt een smart-trainer ook draadloos verbinden met je favoriete trainingsapps, zoals Zwift. Over het algemeen kost de installatie iets meer tijd dan bij andere fietstrainers, maar daar krijg je een trainingsapparaat voor terug die statische, saaie kilometers omzet in heerlijk uitdagende workouts, en waar je online samen met je vrienden ritten mee kunt doen. Er bestaan zowel wheel-on smart-trainers als direct drive smart-trainers.

Drie tips voor een betere setup van je fietstrainer

Zorg voor een goede ondergrond

Als je binnen fietst, krijg je het behoorlijk warm. Leg een oude mat of tapijt onder de fietstrainer om zweet op te vangen en om het fietsgeluid te dempen. Fiets je regelmatig binnen, dan zijn een zweetbeschermer voor je fiets en een ventilator een welkome aanvullingen. Mocht de mat niet stabiel genoeg zijn voor het voorwiel, gebruik dan een voorwielsteun. Daarmee blijft je voorwiel op zijn plek als je uit het zadel sprint of klimt.

Houd stroom in de buurt

Stel je fietstrainer op in de buurt van een stopcontact. Bij een smart-trainer is dat zelfs noodzakelijk omdat daar stroom voor nodig is.  Maar ook als je geen smart-trainer hebt, is een stopcontact in de buurt handig, voor als je bijvoorbeeld je favoriete serie wilt kijken of muziek uit je boxen wilt laten knallen tijdens het zweten. 

Zorg voor hydratatie

Omdat je bij binnen fietsen meer zweet dan buiten, is voldoende eten en drinken ontzettend belangrijk. Houd water en snacks binnen handbereik zodat je altijd beschikt over voldoende brandstof. 

About the Author: Trek

Our mission: we build only products we love, provide incredible hospitality to our customers, and change the world by getting more people on bikes.