Cam McCaul’s museum van herinneringen 11 frames. 11 jaar. Een fantastisch verhaal van groei.

Cam McCaul’s museum van herinneringen 11 frames. 11 jaar. Een fantastisch verhaal van groei.

In de garage van Cam McCaul hangen 11 Trek-frames op een rij aan de muur: eentje voor elk jaar dat zijn slopestyle-carrière duurde, van 2004 tot 2014. Ze vertellen het verhaal van zijn hoogtepunten – glansrijke overwinningen en grensverleggende videoopnames – maar ook van de dieptepunten: zware valpartijen en ernstige blessures. Elk frame laat een beetje zien wie McCaul was in die specifieke periode.

Pas toen McCaul besloot om voor zijn YouTube-kanaal het verhaal van elk van zijn frames te gaan vertellen, realiseerde hij zich hoeveel momenten hij alweer vergeten was. Hij bekeek de frames elke dag opnieuw maar veel kwam er niet bovendrijven. Door te graven in oude beelden, DVD’s terug te kijken en stap voor stap videobeelden achter elkaar te zetten, kon hij uiteindelijk toch het complete verhaal samenstellen.

McCaul: ”Terugkijkend zie ik een 18-jarige die geen flauw idee had wat hem te wachten stond. Het fietsen is maar één onderdeel, maar als ik mezelf toen hoorde praten, tja, dan denk je ’jeetje, wat een kind, wat moet je nog veel leren’.”

McCaul is inmiddels 35, wat ’bejaard’ is in het slopestyle- en freeride-wereldje. Toch loopt de ontwikkeling van zijn carrière mooi parallel met die van zijn sport. McCaul was een tiener toen slopestyle nog in de kinderschoenen stond. De eerste fiets die in de video aan bod komt, is een Session 77 die Trek speciaal voor hem op maat maakte, omdat het bedrijf toen nog geen slopestyle-bikes in het assortiment had. Hij fietste met deze voorloper van de Ticket S in het mountainbike tv-programma ”Drop In” en reed ermee in heel British Columbia, en ondertussen maakte hij naam met zijn stuurmanskunst en zijn immer zonnige humeur.

De favoriete bike van Cam McCaul is zijn Remedy uit 2006, het jaar van zijn echte doorbraak. Met deze fiets verscheen hij in één van zijn favoriete video’s, ”New World Disorder VII” en won hij verschillende wedstrijden. De glimmende spiegel-finish blinkt nog altijd, dóór de deuken en de krassen van een jaar lang intensief gebruik heen. Het frame had altijd een speciale plek in zijn hart gehouden maar bij het maken van de video kwam pas terug waarom dat ook alweer was.

”Ongelooflijk hoe veel er toch kon gebeuren in één zo’n jaar,” blikt McCaul terug. ”Andere jaren was dat dan minder vanwege een langdurige blessure of zo. Dan stapte ik even op voor één wedstrijd, of was ik net fit genoeg om een videoclip te doen, en dat was het dan voor dat jaar.”

Het editen van de video hielp om zijn carrière in perspectief te plaatsen. Terugblikkend kwam McCaul erachter dat de meest dierbare herinneringen nu, níét de wedstrijduitslagen waren die destijds zo belangrijk leken. Vandaag de dag is hij een optelsom van de ervaringen die hij de moeite waard vond. Zijn YouTube-vlog is een schatkamer vol zorgeloos plezier, met dagenlange trips, creatieve uitdagingen samen met vrienden en af en toe een blik op zijn privéleven.

Behalve dat de video hielp om vergeten herinneringen terug boven te halen, kwam hij ook weer stukjes van zijn vroegere ik tegen; gewoontes en een manier van spreken die hij niet alleen heeft behouden, maar ook heeft doorgegeven aan zijn twee kinderen. Het is net als met de frames, zegt hij. De Ticket S uit 2014 heeft niet veel weg van de in elkaar gezette Session 77 uit 2004, maar ze zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden door de lange zoektocht naar wat goed werkte en wat niet.

McCaul: ”Je ziet hoe antiek het eerste frame eruitziet, en hoe de laatste frames allemaal glimmen, om dan te bedenken dat je ze nu gewoon zo in de winkel kunt kopen. Het zegt niet alleen veel over hoezeer Trek de sport al in een vroeg stadium heeft omarmd en hoeveel ontwikkeling ze in het frame hebben gestopt, maar ook over de progressie van de sport zelf.”

McCaul in zijn garage

McCaul had nooit kunnen denken dat het maken van de video zo’n openbaring kon zijn. Het idee ervoor ontstond mede omdat het in zijn thuisbasis in Bend (Oregon) te koud en te winters was voor zijn gewoonlijke manier van rijden – zoals die op zijn YouTube-kanaal te zien is. Bij het maken van de video besefte hij pas goed welke weg hij in feite had afgelegd sinds het ”Drop In”-verhaal op zijn 18e.

McCaul: ”Op het moment zelf ben je geconcentreerd met bepaalde dingen bezig en heb je geen benul van het grotere plaatje. Ik ben er heel trots op dat mountainbiken zo is gegroeid en dat trailrijden zo populair is geworden. Slopestyle en freeride hebben volgens mij veel invloed gehad op de manier van rijden van veel mensen, en dat heeft dan weer gevolgen gehad voor hoe fabrikanten hun fietsen ontwierpen.”

”Ik zou het fantastisch vinden als dat zo blijft. Mountainbiken is sowieso al veel groter geworden dan we ooit voor mogelijk hadden gehouden.”

Bicicletas eléctricas

Jouw gids voor mountainbikes

Wil je op pad, maar weet je niet waar te beginnen? Er zijn veel verschillende manieren om off-road te rijden, en we zijn er om je te helpen bij het kiezen van de juiste mountainbike - hoe en waar je ook wilt rijden.
Ontdek

About the Author: Trek

Our mission: we build only products we love, provide incredible hospitality to our customers, and change the world by getting more people on bikes.