Hoe we 196.675 kg plastic hebben verwijderd Verbeterde verpakkingen voor fietsen en aftermarket-producten zorgt voor opzienbarende resultaten

Hoe we 196.675 kg plastic hebben verwijderd Verbeterde verpakkingen voor fietsen en aftermarket-producten zorgt voor opzienbarende resultaten

De effectiviteit van een beweging wordt niet afgemeten aan de meest pakkende krantenkoppen, maar aan de som van de vele kleine delen die bijdragen aan het geheel. De verpakkingsteams bij Trek hadden een beeld voor zich van een schonere wereld met minder plastic afval. Het afgelopen jaar hebben ze daarom veel van onze verpakkingen voor fietsen en Bontrager-producten herzien en kleine, maar belangrijke wijzigingen doorgevoerd die uiteindelijk tot iets groots hebben geleid.

 

Trek heeft zich tot doel gesteld om in 2024 geen plastic verpakkingsmateriaal meer te gebruiken. Om dat doel te bereiken hebben onze teams gewerkt aan het vervangen van de op aardolie gebaseerde plastic componenten waarmee onze fietsen en aftermarket-producten verpakt zitten.

 

Het verwijderen van alle plastic afval is niet iets dat je zomaar even doet. Verpakking is een essentieel onderdeel in de fietsindustrie. Het zorgt ervoor dat onze producten veilig en onbeschadigd van onze fabriek tot aan jouw deur worden getransporteerd. Elke onderdeel van de verpakking van onze fietsen en producten is grondig onderzocht en we hebben de effectiviteit en milieubelasting gemeten. Deze veranderingen zijn doordachte en echte verbeteringen in onze verpakkingsmodellen, en we zijn heel blij dat we onze tussentijdse resultaten met iedereen kunnen delen.

We hebben een unieke benadering gekozen voor het verminderen van plastic afval voor elk van onze afzonderlijke producten. De hoeveelheid plastic die we konden verwijderen uit onze verpakkingen was afhankelijk van de modelspecificaties, de samenstelling van de productmaterialen en de hoeveel assemblage die nog noodzakelijk was nadat het product onze magazijnen had verlaten.

Daarom werden bij sommige fietsen 7 plastic onderdelen per doos verwijderd, terwijl bij andere modellen tot 42 stuks verpakkingsplastic werd bespaard. Onze aftermarket producten zijn over het algemeen kleiner en vergen minder verpakking, maar ook daar konden we hier en daar zonder een plastic zak of een kabelbinder.

Emballage Marlin

Oude situatie: Fietsverpakking Marlin

Marlin verpakt met minder plastic

Huidige situatie: fietsverpakking Marlin

Verpakking van de Marlin - oude situatie

Verpakking van de Marlin - oude situatie

Verpakking Marlin - nieuwe situatie

Verpakking Marlin - nieuwe situatie

We vroegen ons steeds af: wat zijn de grootste stukken plastic of schuimrubber? Wat is het doel daarvan? Kunnen we met karton of papier hetzelfde bereiken? Volgens die methode konden we de volgende stukken uit de meeste fietsdozen verwijderen:

 • Schuimhuls en plastic folie over de onderbuis
 • Schuimhuls en plastic folie over de bovenbuis
 • Schuimhuls en plastic folie over de zitbuis
 • Schuimhuls en plastic folie over de balhoofdbuis
 • Schuimhulzen over de cranks
 • Bubbelplastic over de liggende achtervork

Sommige plastic verpakkingsmaterialen zijn moeilijker te vervangen door geschikte en herbruikbare alternatieven. In sommige gevallen hebben we gekozen voor een kunststof optie die eenvoudiger te recyclen of te upcyclen is. Voorbeelden daarvan zijn de kunststof folies voor kleinere onderdelen die we vervangen hebben door meer duurzame hersluitbare tasjes. Of kabelbinders die we hier en daar vervangen hebben door nylon draadjes. Een paar van die veranderingen lijken misschien klein, maar het cumulatieve effect heeft een verbazingwekkende verandering teweeg gebracht in de plastic footprint van Trek.

Fietsverpakkingen totaal : 191.500 kg bespaard

Zoals met elk groot doel, gaan deze veranderingen niet allemaal in één keer. Bij elke fietsverpakkingsdoos die werd herzien, werd een gedeeltelijke besparing op de plastic inhoud gerealiseerd, Hieronder staat een overzicht van de veranderingen die we in elk fietscategorie hebben weten te bereiken.

 

Aftermarket productverpakkingen: totale besparing 5260 kg

Bij elk aftermarketproduct is afscheid genomen van minimaal één of twee plastic verpakkingsonderdelen. Deze producten hebben verhoudingsgewijs kleinere verpakkingssystemen, maar bij de optelsom van de besparingen zien we toch aanzienlijke veranderingen.

Afval bespaard bij fietsverpakkingen

 • Marlin, Verve en andere instapmodellen voor volwassenen: 111.600 kg
 • Kickster: 454 kg
 • Precaliber 12″/16″: 8165 kg
 • Precaliber 20″/24″: 17.700 kg
 • Rail en Powerfly: 25.850 kg
 • Madone, Supercaliber en andere topmodellen voor volwassenen: 18.150 kg
 • Townie 7 en 9: 5715 kg
 • E-bikes die in Duitsland worden geproduceerd: 3810 kg

Aftermarket productverpakkingen: totale besparing 5260 kg

Bij elk aftermarketproduct is afscheid genomen van minimaal één of twee plastic verpakkingsonderdelen. Deze producten hebben verhoudingsgewijs kleinere verpakkingssystemen, maar bij de optelsom van de besparingen zien we toch aanzienlijke veranderingen.

A cardboard Trek bike box in front of a stack of chopped wood.

Zo recycle je je fietsverpakking

Fietsverpakkingen met minder plastic hebben geen zin als ze niet op de juiste manier worden gerecycled! Volg deze stappen om verpakkingen op een verantwoorde manier weg te gooien en leer wat wel en niet mag worden gerecycled.
Volg de stappen

About the Author: Trek

Our mission: we build only products we love, provide incredible hospitality to our customers, and change the world by getting more people on bikes.