How to: Je route uitstippelen Navigeren kun je leren. Wij helpen je om je weg te vinden of een goede route te maken.

How to: Je route uitstippelen Navigeren kun je leren. Wij helpen je om je weg te vinden of een goede route te maken.

How to: Je route uitstippelen Navigeren kun je leren. Wij helpen je om je weg te vinden of een goede route te maken.

✍️ Irmo Keizer
? Irmo Keizer & Nas-Raddine Touhami

Waar het avontuur begint

Niets beter dan een mooi avontuur op de fiets. Onze fantasie wordt vaak geprikkeld door een stukje historie, een stad, de natuur of iets anders in de omgeving wat we willen ontdekken. Kortom, alles begint met een idee. Zo werd vorig jaar het idee geboren om eens goed naar de Nieuwe Hollandse Waterlinie te kijken, nadat we het gebied uitgebreid hadden gescout voor een fotoshoot.

Tijdens het scouten voor deze shoot ontdekten we prachtige steden,  dijken, forten en typisch Nederlandse rivierlandschappen. We doken in de geschiedenis, waarbij zoekmachines direct een schat aan informatie leverden. Op deze manier bouwden we voor de Waterlinie tocht een lijst op aan locaties die ons interessant leken. Daarna is het tijd om te gaan puzzelen. Hoeveel kilometer willen we rijden en welke elementen gaan we in de route stoppen? Denk er ook aan om eetmomenten in te plannen, afhankelijk van waar je bent kan het wel eens uitdagend zijn om aan eten te komen tijdens je tocht. In het geval van de Waterlinie kozen wij ervoor om de auto voor een supermarkt te parkeren. Rond het middenpunt van de tocht zat er een klein stadje waar we wat eten konden kopen en de supermarkt bleek een gouden greep bij terugkomst, zeker gezien de Covid maatregelen die van kracht waren. Hongerig bij terugkomst doken we de supermarkt in, om de gekochte etenswaren op de parkeerplaats te verorberen.

Langs de route van de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Langs de route van de Nieuwe Hollandse Waterlinie

De route bouwen

Als het idee geboren is, is het tijd om een route te bouwen, waarvoor flink wat tools beschikbaar zijn. Om onderweg te navigeren heb je uiteraard wel een fietscomputer met GPS nodig die routes kan importeren, maar ook met je smartphone kun je goed uit de voeten. Wij gebruiken Komoot om alle elementen aan elkaar te knopen. Nu is Komoot verre van perfect, maar de kracht van Komoot ligt hem in de Highlights die beschikbaar zijn én die je zelf kunt uitbreiden en toevoegen. Op deze manier kun je al punten bekijken die je onderweg aan zult doen, dus ook Komoot is goed te gebruiken voor een stukje research. Daarnaast is er de mogelijkheid om tours die andere gebruikers gemaakt hebben te bekijken en te rijden. Maar zoals we al zeiden, Komoot is niet perfect. De gebruikte (kaart) data is nooit volledig, iets dat je zeker bij het maken van mountainbikeroutes zult ondervinden. Sommige wegen of paden staan er niet op, terwijl andere stukken verboden terrein blijken te zijn. Kortom, houd er rekening mee dat je mogelijk om zult moeten rijden of je route moet aanpassen.

Het daadwerkelijke bouwen van de route is eenvoudig: Selecteer een sport, Komoot past hierop de gebruikte kaarten aan. Vervolgens kies je eerst een startpunt. Van hieruit bouw je je route verder, waarbij je  op de kaart klikt om waypoints toe te voegen tot je bij je eindbestemming bent. Ben je klaar, dan sla je de route op in één van je collecties of je stuurt hem direct naar je telefoon. Heb je een fietscomputer waarop Komoot is geïntegreerd, dan is het een kwestie van de route inladen op je GPS. Nog een punt van aandacht – denk er even overna of jij je route publiek wilt maken, of dat je hem privé houdt.

Komoot is één van de tools waarmee je routes kunt bouwen. Andere beschikbare applicaties zijn onder andere Strava, Alltrails en ook met Google Maps kun je je route bouwen. De mogelijkheden waarvan je gratis gebruik kunt maken verschillen per platform.

Een route maken in Alltrails bij een kampvuur

Mountainbikeroutes

Wil je een mountainbikeroute maken dan zul je wat beter je best moeten doen. Allereerst is GPS in bergachtig en bosrijk gebied niet erg nauwkeurig. Daarnaast is de beschikbare topografische data per gebied nogal verschillend. Er is één applicatie voor je smartphone die erg handig is wanneer je op pad gaat in bergachtig gebied: Maps 3D. Met deze applicatie kun je diverse kaarten gebruiken, van gedetailleerde topografische kaarten tot Openstreetmaps, specifieke wandelkaarten en OV kaarten. Vooral in bergachtig gebied blijken de wandelkaarten vaak de meeste gegevens te bevatten. Het mooie van Maps 3D is dat je vervolgens de kaartgegevens in 3D kunt bekijken. Zo kun je behoorlijk goed inschatten of een pad rijdbaar is, zeker wanneer je hier ook nog even een satellietbeeld in Google Maps bij pakt. Toch is ook een route met al dat voorwerk geen garantie voor succes, zo bleek in de Vogezen. Een rotsachtig pad was weliswaar prima te doen qua hellingsgraad, maar wat niet te zien was op onze kaarten waren de enorme rotsblokken. Kortom, vooral bij het maken van mountainbikeroutes is lokale kennis van groot belang. Pinkbike heeft de Trailforks applicatie al jaren, waarop langzaam maar zeker ook in Europa veel mountainbiketrails worden toegevoegd. Hier is tevens data over de technische moeilijkheidsgraad voor handen evenals gebruikersfeedback.

Wat heb je nodig? 

Vrijwel iedereen heeft een smartphone en laat je daarmee nu al in één klap alles kunnen doen wat er nodig is. Toch werkt het stukken beter om op je PC of laptop onderzoek te doen, Google maps uit te pluizen en bijvoorbeeld tot in detail streetview te bekijken. Kleine tip, houd er altijd rekening mee dat de foto’s in de meeste gevallen gedateerd zijn.

Voor het navigeren kun je natuurlijk je telefoon op je stuur monteren en met één van de applicaties je route volgen. Zelf kiezen we ervoor om dit met een GPS fietscomputer te doen, zoals de Bontrager Garmin Edge 1030. Met deze, en andere apparaten kun je eenvoudig één van je accounts van de eerdere genoemde applicaties linken en zo turn-by-turn instructies krijgen voor jouw route. Neem ook een accu mee om je telefoon of GPS onderweg op te laden wanneer deze leeg raakt. Je Garmin en andere accessoires laat je naadloos en eenvoudig met je fiets integreren met Blendr.

Upload je route op je Garmin

Spelen maar

Je zult merken dat je al snel handig wordt in het maken van leuke routes. Ook zul je zeker een keer ergens komen te staan waar je geen kant meer op kunt dankzij foutieve kaartdata. Het hoort erbij. Juist in het ommetje dat daarna volgt zul je vaak de leukste avonturen beleven. En daar draait uiteindelijk alles om.


Waar moet je op letten? 

  • Doe je onderzoek
  • Houd rekening met eetstops en neem ook voldoende mee voor onderweg
  • Ga niet over verboden terrein
  • Deel kaartfouten of tips in de betreffende apps, zo help je ook andere fietsers
  • Er gaat niets boven de kennis van de local, dus praat met ze
  • Neem een powerpack mee om je telefoon of GPS mee op te laden
  • Vergeet niet te genieten van je avontuur!
Het mooie Lasne

De mooiste fietsroutes

Geen zin om je eigen route uit te stippelen? Geen probleem! We hebben een aantal mooie fietsroutes voor je klaar staan. Kwestie van downloaden en gaan.
Bekijk alle fietsroutes

About the Author: Trek Benelux

Onze missie: We maken alleen producten waar we zelf gek op zijn, we geven onze klanten uitstekende service en dienstverlening en veranderen de wereld door meer mensen op de fiets te krijgen.