Roadtrip door de Verenigde Staten: Jasper Ockeloen’s pad naar de Unbound

Roadtrip door de Verenigde Staten: Jasper Ockeloen’s pad naar de Unbound

Roadtrip door de Verenigde Staten: Jasper Ockeloen’s pad naar de Unbound

Het monotone geluid van ventilatoren klinkt in de Velodrome van Amsterdam. Tegen de omheining prijkt een gele Trek Checkpoint. Op het stuur zit een Speecotech tijdrit-stuur gemonteerd, op maat gemaakt voor Jasper Ockeloen. Het team van Cycling lab monteert een luchtsnelheidsmeter onder het stuur. Jasper maakt zich klaar voor zijn nulmeting. Vandaag staat in het teken van aerodynamica. Na een 11e plek in de 2021 editie van de Unbound gravel race nam hij zich voor om alles op alles te zetten om op 4 juni dat resultaat te gaan verbeteren.

Voorbereiding

“Dit evenement is voor mij het hoofddoel dit jaar. Naar aanleiding van de ervaringen die ik vorig jaar heb opgedaan heb ik een aantal zaken aangepakt waaraan ik gewerkt heb.”

De Unbound is een race waarin 200 mijl, oftewel 320 kilometer wordt afgelegd. Een afstand waarbij flink wat komt kijken wil je voorin mee kunnen rijden. Drinken en eten, je houding op de fiets, de juiste uitrusting, de bandenkeus en wat je meeneemt aan reservemateriaal is allemaal van enorm belang. Bij de Unbound ben je op jezelf aangewezen en het niet op kunnen lossen van pech haalt dus een streep door je race.

Testen op de wielerbaan

Er gaat dus flink wat eten en drinken mee, evenals voldoende reservemateriaal. Zo neemt hij tubeless plugs, binnenbanden, een multitool, CO2 patronen (ieder met mondstuk), een pomp en een reserveschakel mee. Alles gaat mee in de test op de wielerbaan. Er werd gekeken naar een optimale houding, die ook nog eens urenlang vol te houden is en de beste manier om al die spullen mee te nemen, aerodynamisch gezien. Na de nulmeting werd er consistent getest met het wijzigen van één variabele. Is het wijsheid om met bidons te rijden, of toch met een drinkrugzak? Meten is weten. Ronde na ronde werd verreden, op een drietal snelheden waarbij de data tegenover elkaar werd gelegd. De winst van het Speeco stuur werd verder vergroot door het wijzigen van de hoogte en de hoek, waardoor er bij een snelheid van 36 kilometer per uur zo’n 15 tot 20 watt gewonnen is. Naderhand is er getest met de frametas en de drinkrugzak, waarbij de frametas beduidend meer nadeel opleverde. Een dag testen op de wielerbaan resulteerde zo in duidelijke gegevens waarop Jasper zijn keuzes kan maken en zijn houding kan finetunen.

“Uiteindelijk draait het om een positie die ook comfortabel is op gravel en gedurende een lange tijd. Ook zal ik die spullen mee moeten nemen, dus hoe dan ook offer je wat op. Maar al met al denk ik toch zo’n 40 watt te kunnen winnen, afhankelijk van de snelheid.”

Tijdens de race

Drinken en eten is bij een korte race al belangrijk, laat staan bij een race die ruim over de tien uur aan zal duren. Feit: Je zult nooit hetgeen je verbruikt kunnen aanvullen gedurende een dergelijke race.

 “Ik neem zoveel mogelijk drinken mee op de fiets. Liever één bidon te veel dan één te weinig. Vooral om te drinken, maar ook om zo nu en dan wat over je hoofd te gooien. Ik doe relatief weinig koolhydraten in het water, zodat je zonder problemen 1 tot 1,5 liter kunt drinken zonder buikpijn te krijgen.”

 Om genoeg brandstof binnen te krijgen probeert Jasper ieder uur 100 gram aan koolhydraten binnen te krijgen, met een specifiek schema dat door Amacx is gemaakt. Er is gelet op de juiste verhouding tussen fructose en maltodextrine en ook het binnenkrijgen van de noodzakelijke elektrolyten. Er is bewust gekozen om te kiezen voor minder koolhydraten in het water, zodat voedsel in vaste vorm (of gel) gesupplementeerd kan worden. 

Meten is weten

Tot in detail

Qua training reed Jasper in Nederland enkele extreem lange ritten. Ook besteedde hij veel aandacht aan een goede koeling, waarbij zowel acclimatisatie hoort, als de juiste kleren en een stuk verzorging. Alles bij elkaar heeft hij zo op een flink aantal punten stappen gemaakt, wat tijdens de roadtrip die hij nu maakt al zijn vruchten afwierp tijdens de Gravel locos race. Een mooi voorproefje op de Unbound met 250 kilometer in 37 graden celsius. Jasper won de race en reed uit respect voor de vermoorde Moriah Wilson met zijn helm in zijn handen over de streep.

Ivar Slik en Jasper Ockeloen vielen op en het tweetal kreeg de bijnaam ‘The Dutch Maffia’ terwijl ze op verschillende podia klommen. De bikecultuur in de Verenigde Staten wordt met volle teugen opgesnoven. In Texas werd er veelvuldig gebarbecued, terwijl Bentonville een heus trail-paradijs bleek. De Walmart-broers investeerden 60 miljoen dollar in een enorm netwerk van paden. De Rule of Three werd er verreden, een unieke race over 1/3 singletrack, 1/3 weg en 1/3 gravel. Jasper pakte de tweede prijs, dankzij zijn sterke rijden op de singletracks.

Jasper Ockeloen

Controverse

Hoge bomen vangen veel wind. Jasper’s prestaties in de Amerikaanse races doen nogal wat stof opwaaien. Zijn keus om met een tijdrit-setup te rijden wordt aangegrepen door de concurrentie en met nog één week te gaan pogen ze de regels te veranderen. In de mailwisseling die volgt tussen de rijders onderling schrijft Jasper het volgende:

“Het voelt voor mij oneerlijk dat, met nog 1 week te gaan voor het grootste evenement waarvoor we allemaal zo hard hebben gewerkt, sommigen de regels nu willen veranderen. Als ik dit 4 maanden geleden had geweten dan had ik andere keuzes kunnen maken en zou ik niet zoveel moeite, geld en tijd hieraan hebben besteed. Soms ontwikkelen dingen zich nu eenmaal en ik heb het initiatief genomen.”

De Unbound wordt op 4 juni verreden in Emporia, Arkansas. De race gaat over 320 kilometer met ruim 2500 hoogtemeters.

Trek Checkpoint setup

 • Trek Checkpoint SLR7 etap
 • Bontrager RSL V wielset
 • Schwalbe RS 40mm banden
 • Inserts
 • Doc Blue Latex + some magic stuff
 • Trek Madone Speed stem + bar
 • Trek Madone Speed spacer for mono bar
 • SPEECO custom mono aerobar
 • Bontrager saddle
 • SRAM AXS 10-50 cassette
 • SRAM red shifters
 • SRAM red crank 165mm
 • Quarq powermeter
 • SRAM chain
 • SRAM 46 front chainring
Checkpoint SLR

Checkpoint SLR

De Checkpoint is perfect om te presteren tijdens Unbound Gravel of op avontuur te gaan op fietsvakantie of afgelegen boswegen en fietspaden. Hij rijdt snel, comfortabel en soepel en dankzij het veelzijdige ontwerp kun je overal onvergetelijke avonturen beleven.
Bekijk de Checkpoint

About the Author: Trek Benelux

Onze missie: We maken alleen producten waar we zelf gek op zijn, we geven onze klanten uitstekende service en dienstverlening en veranderen de wereld door meer mensen op de fiets te krijgen.