Liefde op het eerste gezicht De Industrial Design Director van Trek onthult waarom het uiterlijk belangrijk is

Liefde op het eerste gezicht De Industrial Design Director van Trek onthult waarom het uiterlijk belangrijk is

Op een vrijdagmiddag bijna 20 jaar geleden, riep ik tegen een collega dat ik een oude Cadillac wilde kopen. Hij zei dat ik op eBay moest gaan kijken, destijds een nieuw soort online markt voor van alles en nog wat.

Een paar muisklikken verder en daar stond hij: een 1968 Cadillac Sedan DeVille met een 8,4 liter V8. De kleur: silver pine green. Dit zegt je wellicht niks tenzij je net als ik een autogek bent, maar iedereen kent het gevoel van acute verliefdheid. Alle rationaliteit vliegt dan overboord.

Ik was aan het kijken hoe ik een bod kon doen zonder dat ik de volledige consequenties daarvan overzag, maar binnen een paar uur was de auto van mij. Eén probleem: hij stond in Montana, ik zat in Wisconsin.

Maar op dat moment interesseerde me dat niks, al had de auto op de maan gestaan! Ik zag hem, ik werd verliefd, ik moest hem hebben en niets zou me tegenhouden. Ik vertel dit omdat het betekent dat esthetiek bepaalde emoties kan oproepen. Ik probeer dat gevoel vaak op te roepen omdat ik wil dat iemand dit voelt als hij onze fietsen ziet. Liefde is heel krachtig.

Liefde is een krachtige emotie en ik wil dat rijders verliefd worden op het uiterlijk van onze fietsen.

Uiterlijk is belangrijk

De spullen die we bezitten, zeggen iets over onszelf. Als iemand zijn fietskleding aantrekt en op een carbon fiets stapt, dan doet hij of zij dat niet alleen voor de conditie. Ze beleven een ervaring die ze zelf hebben gekozen en ze vertellen aan de wereld wat ze leuk vinden en wat belangrijk voor hen is. Wat wij doen is helpen om die ervaring te versterken.

Liefde is belangrijk

We hebben een paar geweldige discussies gehad in mijn team over de vraag of we dingen moeten maken die wij geweldig vinden of waarvan we denken dat de klant ze geweldig vindt. Dat is een terechte vraag. Maar we kwamen steeds terug op dit punt: als wij het niet geweldig vinden, dan zijn we er nog niet klaar mee. Als we gepassioneerd zijn over wat we doen, en we maken dingen die we mooi vinden, dan gaat de rest vanzelf. Dat is net als bij elk ander kunstwerk of een optreden. Als je er je hart en ziel in legt, dan voelen de mensen dat. Het is zoveel makkelijker om iets te verkopen waar je verliefd op bent..

Als liefde de standaard is, is alles belangrijk.

Eerlijkheid is belangrijk

Als je rondkijkt in onze ontwerpruimte dan zie je honderden jaren van gecombineerde ervaring. Als die mensen niet eerlijk zijn, dan doen ze ons allemaal tekort. Als zij je vertellen wat ze denken, goed of slecht, dan vertellen ze je niet hoe het eruit moet zien. Ze vertellen je hoogstens dat ze er nog niet klaar mee zijn.

Respect is belangrijk

Of het nu een fiets van 500 euro of van 15.000 euro is, ze worden met hetzelfde respect behandeld. We moeten er zelf verliefd op zijn. Als liefde de standaard is, is alles belangrijk. Wij verplichten onszelf om ervoor te zorgen dat de rijervaring op elke Trek-fiets een geweldig gevoel moet zijn.

Tegenwoordig

Het ontwerp loopt in alle opzichten voorop bij wat we doen, en we hebben experts in elke categorie. We lanceren voortdurend nieuwe producten en die worden allemaal afgemeten aan deze ongelofelijk hoge standaard. We hebben namelijk ontdekt dat door te houden van de producten die we maken, we zelf bijleren, groeien en daardoor vanzelf ook de beste producten maken.

About the Author: Steve Baumann

Steve Baumann is the Director of Product Design at Trek Bicycle. If it has speed, he's into it. When he's not in Waterloo, he's most likely to be found on the side of a hill or in the water with his family or cruising in his 1968 Cadillac Deville.