De R3 is de ideale raceband voor zowel wedstrijden als voor dagelijkse trainingsritten. Het designteam van Bontrager en de ontwikkeling van de nieuwe R3 raceband.

De R3 is de ideale raceband voor zowel wedstrijden als voor dagelijkse trainingsritten. Het designteam van Bontrager en de ontwikkeling van de nieuwe R3 raceband.

Ze zeggen dat je het wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden, maar het designteam van Bontrager deed dat wel met de band die om zo’n wiel heen gaat. De ontwikkelin van de R3 raceband is een project geweest dat drie jaar in beslag heeft genomen. Het begon met een volledige herziening van het ontwikkelingsproces. Het eindigde met een nieuwe standaard van testen, de compleet nieuwe rubbercompound TR-Speed en natuurlijk met de raceband waar het allemaal om draait.

Het uitgangspunt was: een goede raceband moet licht zijn en snelrollend. Veel racebanden echter slijten snel en wekken bepaald niet veel vertrouwen op als het gaat om lekbestendigheid. Verder zijn ze meestal niet echt geschikt om op verschillende soorten ondergrond mee te rijden. Banden wisselen voor een wedstrijd is een heel gedoe, en er bestond nog geen band die slijtvast, lekbestendig én stevig genoeg was voor trainingen, en tegelijkertijd snel genoeg om ermee te koersen.

Daarom kopieerde Bontrager de beste eigenschappen van zijn bestaande R3 Hard-Case Lite raceband, bracht daar verbeteringen in aan en maakte er vervolgens de ultieme raceband voor in alle omstandigheden mee. De nieuwe R3 is 7% sneller, 22% beter bestand tegen lekrijden, en 75% slijtvaster. Verder is de band verkrijgbaar in verschillende breedtes, elk met een maatspecifiek, licht geprofileerd design, voor extra tractie en vertrouwen in de bochten.

 

Testen opnieuw gedefinieerd

Lang niet elke weg ligt er perfect bij. In plaats van de R3 te testen op een stalen trommel, werd er een speciaal bewegend oppervlak geconstrueerd waarmee verschillende rijomstandigheden kunnen worden nagebootst. Het ontwikkelingsteam kon hierdoor een schat aan data verzamelen en analyseren, met belangrijke nieuwe inzichten als resultaat.

De achterliggende technologie

Eén van de uitkomsten was dat zelfs banden zonder loopvlakpatroon sneller de ene kant op rollen dan de andere kant – met een gemiddeld verschil van 10%. Met andere woorden: de rolrichting is belangrijk. Heel erg zelfs! Daarom kreeg de R3 een soepel karkas van 120 tpi, dat geoptimaliseerd is in één richting zodat de band sneller rolt.

Een nieuwe compound

De nieuwe R3 werd vanaf de tekentafel helemaal opnieuw ontworpen, en net als het design werd ook het materiaal opnieuw ontwikkeld. De R3 is gemaakt van de speciale TR-Speed rubbercompound, die niet alleen sneller is in het lab maar ook op verschillende soorten wegdek.

Meer kilometers, minder lek

Bontrager heeft de R3 ook voorzien van een betere lekbescherming, door een soepele anti-leklaag van dichtgeweven Nylon105 te gebruiken. Het resultaat is een lichtere band die beter op de weg ligt, een 12% hogere lekbestendigheid heeft en een loopvlak dat 75% langer meegaat, zodat je veel langer het gevoel ervaart op een nieuwe band te rijden.

 

About the Author: Trek

Our mission: we build only products we love, provide incredible hospitality to our customers, and change the world by getting more people on bikes.