Wereldkampioenen-fiets Mads Pedersen met zijn bijzondere Madone

Wereldkampioenen-fiets Mads Pedersen met zijn bijzondere Madone

Op een natte en gure zondag in september liep alles gesmeerd voor Mads Pedersen van team Trek-Segafredo. Al direct vanaf de start van het WK 2019 in Yorkshire hielden de weergoden het peloton in hun greep.

Met nog meer dan 250 km te gaan, waren er al ontsnappingen, maar geen enkele poging hield stand.

Pas op de plaatselijke ronden in Harrogate konden enkele echte krachtpatsers zich losmaken. In de finish bergop ontspon zich een driemansgevecht tussen Mads, de Italiaan Matteo Trentin en de Zwitser Stefan Küng. Alle drie waren ze ijzersterk, alle drie waren ze ijzig kalm. Maar al meteen bij de eerste aanzet van Trentin reageerde Mads met wat even later de beslissende versnelling bleek van de jonge Deen.

De vuist hoog geheven spurtte hij in triomf over de finishlijn.

Een indrukwekkend zware koersdag zat er voor hem op, maar op hoofdkantoor van Trek in Waterloo begon het werk daarmee juist pas. Een wereldkampioen verdient natuurlijk een wereldkampioenen-fiets, en wel meteen bij de volgende koers al, in dit geval de Eurométropole Tour, het weekend erop.

”De overwinning van Mads was ongelooflijk”, aldus art director Brian Lindstrom. ”De speciale World Champion fiets moest zowel recht doen aan de nieuwe kampioen als aan het dna van de Madone, met een eenvoudig, elegant en stijlvol design.”

Enkele dagen na Pedersens historische zege had Trek al een fiets klaar met precies die kenmerken, en Mads kon er nog dezelfde week mee koersen. Het World Championship design werd ontworpen door Lindstrom in samenwerking met grafisch vormgever Micah Moran, en gerealiseerd door productontwikkelaar Kyle Doney in Trek’s Project One custom lakkeri.

De custom Madone SLR van Pedersen vertrekt van een klassieke witte basis met daarop uitgesproken opvallend aangebracht de regenboogkleuren, op de bovenbuis en de vorkkroon.

Verder zijn er Trek-Segafredo teamlogo’s en enkele persoonlijke details: een WK-graphic en de woorden ”All or nothing” en ”Underdog” op de onderbuis.

Het prestige van de regenboogtrui zal niet verloren zijn aan de jonge Deen, die na de Eurométropole Tour zijn seizoen beëindigde in Italië met de Tre Valli Varesine en Milaan-Turijn.

“Ik kan het nog altijd niet geloven,” zei Pedersen. ”De regenboogtrui winnen is een droom voor iedere renner, en ik kijk ernaar uit om hem komend seizoen eer aan te doen.”

Mads rijdt op een 58 cm Madone SLR Disc. Hij staat volledig achter het rijden met schijfremmen, want die boden perfect vertrouwen in de weersomstandigheden tijdens het WK.

”In Yorkshire kon ik dankzij de schijfremmen later remmen in steile bochten en dat leverde vaak een paar plekken winst op in het peloton. Ze hebben dus flinke wat voordeel opgeleverd op weg naar het goud”, aldus Pedersen.

Zijn custom WK-fiets is afgemonteerd met tal van Bontrager onderdelen, waaronder Bontrager Aeolus XXX 6 tubewielen, een Bontrager XXX stuurpen, enn Bontrager XXX Aero VR-CF Handlebar, en een Bontrager Ajna Pro zadel. De fiets is uitgerust met een complete SRAM Red eTap AXS groepset.

Trek’s custom-programma Project One maakt droomfietsen tot werkelijkheid, en voor Mads is deze fiets een bewijs dat de grootste droom die een renner kan hebben, voor hem als 23-jarige Deen op een regenachtige dag in Yorkshire al is uitgekomen.

Photo of a blue Trek Madone SL 7 Disc

Design your dream ride

We’ll create your dream bike the way we create every Project One: with the skill that only the most-experienced builders and artists can offer.
Start here

About the Author: Trek

Our mission: we build only products we love, provide incredible hospitality to our customers, and change the world by getting more people on bikes.