Hvordan gire på en landeveissykkel Riktige girskift hjelper deg å sykle raskt og smooth, og det gjør det også mye morsommere å sykle!

Hvordan gire på en landeveissykkel Riktige girskift hjelper deg å sykle raskt og smooth, og det gjør det også mye morsommere å sykle!

La oss snakke om hvordan girene virker og når du skal skifte gir. Når du girer, så kontrollerer du sykkelens girskiftere, som igjen flytter kjedet fra gir til gir i drivverket ditt. I videoen og instruksjonene under fokuserer vi på hvordan man girer med integrerte girhendler, som er den vanligste typen på moderne landeveissykler. Disse hendlene kombinerer både girhendler og bremsehendler.

Venstre hånd—gjør at framgiret skifter mellom tannhjulene

Venstre girhendel kontrollerer framgiret, som flytter kjedet på tannhjulene som er festet i kranksettet ditt. Å skifte gir med venstre hånd gir stor forskjell i girutveksling og er nyttig når du sykler opp og ned bakker.

Ved å presse hele venstrehånden innover, vil framgiret flytte kjedet opp på et større tannhjul—et tyngre gir. Et tyngre gir gjør det tyngre å tråkke, men du vil bevege deg lengre for hvert tråkk på pedalene. Å kun presse den lille innvendige hendelen innover vil trekke kjedet ned på et mindre tannhjul—et lettere gir. Det gjør det lettere å trå, men du forflytter deg ikke like langt eller fort.

Bruk kun det mindre tannhjulet, eller letteste giret, når du sykler oppover. Bruk det større tannhjulet, eller det tyngste giret, når du sykler nedover.

Venstre hånd—gjør at bakgiret skifter mellom tannhjulene

Din høyre girhendel kontrollerer bakgiret, som flytter kjedet på tannhjulene i kassetten din. I en kassett gir de mindre tannhjulene tyngre, raskere girutvekslinger og de større tannhjulene lettere, langsommere girutvekslinger. Dette betyr at samme girbevegelse som du gjør med venstre hånd gir motsatt resultat med din høyre hånd.

Ved å presse hele høyre hånd innover, vil bakgiret flytte kjedet til et større tannhjul—et lettere men langsommere gir. Å kun presse den minste indre girhendelen innover flytter kjedet til et mindre tannhjul—et tyngre men raskere gir.

Bicicletas de carretera
Hvordan unngå å krysse kjedet

Du vil helst unngå å være i det tyngste giret med et gir og det letteste giret med det andre. Vi kaller dette å “krysse kjedet” fordi kjedet har en vinkel i stedet for en mer eller mindre rett linje. Å krysse kjedet gir stor belastning på kjedet, og fører ofte til at det gnisser mot framgiret. Dette lager en irriterende lyd og kan være hardt med girene dine.

Hvordan finne den beste girkombinasjonen

Den beste girkombinasjonen handler om hva du selv foretrekker. Ikke vær redd for å prøve deg fram for å finne den mest komfortable og effektive pedalfrekvensen, eller “kadensen” for deg.

Å gire med framgiret ditt (venstre hånd) resulterer i store endringer i girutveksling, mens å skifte med bakgiret ditt (høyre hånd) resulterer i mindre endringer i girutveksling. Med trening vil du se at framgiret er hjelpsomt for store forandringer i bakker og at bakgiret er bra for å finjustere girutvekslingen din til du tråkker med en frekvens som er komfortabel for deg.

Generelt så er en kadens på ca 90 tråkk per side per minutt den mest effektive og komfortable for de fleste syklister. En langsommere kadens kan føles som et slit og en raskere kadens kan føles som at du tråkker som en villmann men nesten ikke går framover. Hvis du er interessert i å måle kadensen din, finnes det mange sykkelcomputere eller apper som kan gjøre det med en sensor. Det å bruke en sensor til å måle kadensen kan være topp for å lære når du burde skifte gir.

Profftips: tråkk lett når du girer!

Du må fortsette å tråkke for å kunne gire, men giringen fungerer best (og er jevnest) når du tråkker lett. Hvis du tråkker hardt på pedalene når du skifter gir, blir ofte girskiftet bråkete og brått. Dette er spesielt viktig i bakker, hvis du ser at en bakke nærmer seg, skifter du til et lettere gir før du starter klatringen! Og hvis du trenger å gire til lettere gir mens du klatrer, så prøv å redusere presset du legger i pedalene dine mens du girer.

Hvis du ønsker mer assistanse og flere råd om giring, stikk innom din nærmeste Trek-forhandler. Der er det alltid vennlige mennesker som elsker å hjelpe deg med å få mest mulig ut av sykkelen din.

Bicicletas de carretera

About the Author: Trek

Our mission: we build only products we love, provide incredible hospitality to our customers, and change the world by getting more people on bikes.