Hvordan skifte gir på en terrengsykkel Det å vite hvordan man girer riktig, kan gjøre alle eventyr bedre 

Hvordan skifte gir på en terrengsykkel Det å vite hvordan man girer riktig, kan gjøre alle eventyr bedre 

De fleste terrengsykler møter et bredt utvalg av terreng ute på stiene, og å lære hvordan du kan bruke alle girene dine best mulig kan hjelpe deg å takle større klatringer, dra på lenger turer, og få det meste ut av hver tur.

Så—hvordan vet du at du har riktig gir? Og hvordan vet du når du skal skifte til et tyngre eller lettere gir? La oss starte med det grunnleggende.

De fleste terrengsykler er utstyrt med to girhendler på hver side av styret ditt. Girhendlene på høyre kontrollerer bakgiret og girhendlene på venstre kontrollerer framgiret. Merk: Noen terrengsykler har kun et krankdrev framme og bredere girutveksling bak, noe som eliminerer behovet for en girskifter framme og framgir.

Når du presser på disse girhendlene, flytter du kjedet fra gir til gir. Å gire med framgiret ditt (venstre hånd) resulterer i større endringer i utveksling, mens å skifte med bakgiret ditt (høyre hånd) resulterer i mindre endringer.

Høyre hånd—flytter bakgiret mellom tannhjulene (mindre justeringer)

Din høyre girhendel kontrollerer bakgiret, som flytter kjedet på tannhjulene i kassetten din. I en kassett gir de mindre tannhjulene tyngre, raskere girutvekslinger og de større tannhjulene lettere, langsommere girutvekslinger.

Ved å trykke på den mindre girhendelen, flytter bakgiret kjedet til et mindre tannhjul—et tyngre men raskere gir. Ved å trykke på den større girhendelen, skifter du til et større tannhjul—et langsommere men lettere gir.

Venstre hånd—flytter framgiret mellom krankdrevene (større justeringer)

Drivverk med et enkelt krankdrev blir stadig vanligere, så det er ikke sikkert at din terrengsykkel har et framgir (og det er helt ok—men da kan du hoppe over dette avsnittet).

Hvis terrengsykkelen din har et framgir, bruker du venstre girhendler til å flytte kjedet mellom krankdrevene på kranken din. Å gire med din venstre hånd vil gi mer dramatiske endringer i girutveksling og kan være veldig hjelpsomt når du kjapt må gjøre store endringer i girutvekslingen.

Dine venstre girhendler har motsatt effekt av dine høyre girhendler, så å trykke på den større girhendelen flytter kjedet til et større krankdrev—et tyngre gir. Et tyngre gir gjør det tyngre å tråkke, men du vil bevege deg lengre for hvert tråkk på pedalene.

Ved å trykke på den mindre girhendelen, flytter du kjedet til et mindre tannhjul—et lettere gir. Det gjør det lettere å trå, men du forflytter deg ikke like langt eller fort.

Bruk det mindre krankdrevet, eller det letteste giret, når du sykler oppover. Bruk det større krankdrevet, eller tyngste giret, når du vil tråkke hardt for å bevege deg raskt.

Hvordan unngå å krysse kjedet

Hvis du har et framgir, vil du helst unngå å være i det tyngste giret med et gir og det letteste giret med det andre. Å krysse kjedet gir stor belastning på kjedet og fører ofte til at det skraper mot framgiret. Dette lager en irriterende lyd og kan være hardt med girene dine.

Hvordan finne det giret som passer best

Det finnes ingen resept for den perfekte girkombinasjonen—det er kun snakk om hva du fortrekker. Ikke vær redd for å prøve deg fram for å finne den mest komfortable og effektive tråkkfrekvensen, eller “kadensen”, for deg.

Som vi tidligere har nevnt, vil det å gire med framgiret ditt (venstre hånd) resultere i mer merkbare endringer i girutveksling, mens å skifte med bakgiret ditt (høyre hånd) resulterer i mindre endringer. Med trening vil du se at framgiret er hjelpsomt for store forandringer i høyde, og at bakgiret er bra for å finjustere girutvekslingen din til du tråkker med en frekvens som er komfortabel for deg. Neste gang du er ute på stien, prøver du å se framover og planlegge når du må skifte gir, sånn at du er i riktig gir når du kommer dit.

Bare husk—hvis det føles for tungt å tråkke pedalene rundt, trenger du antakelig å skifte til et lettere gir. Hvis det føles som at du tråkker vilt og ikke kommer deg framover, prøv å skifte til et tyngre gir.

Profftips: Tråkk lett når du girer!

Du må fortsette å tråkke for å kunne gire, men giringen fungerer best (og er jevnest) når du tråkker lett. Hvis du tråkker hardt på pedalene når du skifter gir, blir ofte girskiftet bråkete og brått. Dette er spesielt viktig i bakker—så om du ser at en bakke nærmer seg, skifter du til et lettere gir før du starter klatringen! Og hvis du trenger å gire til lettere gir mens du klatrer, så prøv å redusere presset du legger i pedalene dine mens du girer.

Vil du ha råd fra et ekte menneske, og ikke bare en blogg?

Ta turen til din lokale Trek-forhandler for å lære mer og få det meste ut av hver sykkeltur.

A woman and man riding down a trail

Mountain bikes for every adventure

Explore miles of singletrack, tackle rugged terrain, and have a whole lot of fun along the way with mountain bikes built for every adventure.
Shop the bikes

About the Author: Trek

Our mission: we build only products we love, provide incredible hospitality to our customers, and change the world by getting more people on bikes.