Må jeg virkelig ha sykkellys, sier du? Visste du at de fleste sykler på markedet ikke kommer standard med sykkellys og at reflekser bare redder liv hvis de blir reflektert fra annet lys? I mørket er det stor risiko for at møtende trafikk ikke ser deg i tide, hvis du ikke har lyst på sykkelen i mørket. Med riktig sykkellys kan du være synlig flere kilometer unna – også fra siden. Les vår guide til sykkellykter og hva som skjer hvis du ikke bruker det.   

Må jeg virkelig ha sykkellys, sier du? Visste du at de fleste sykler på markedet ikke kommer standard med sykkellys og at reflekser bare redder liv hvis de blir reflektert fra annet lys? I mørket er det stor risiko for at møtende trafikk ikke ser deg i tide, hvis du ikke har lyst på sykkelen i mørket. Med riktig sykkellys kan du være synlig flere kilometer unna – også fra siden. Les vår guide til sykkellykter og hva som skjer hvis du ikke bruker det.   

Må jeg virkelig ha sykkellys, sier du? Her er en guide til sykkellys og hvorfor de redder liv 

Ja, absolutt. Hvis du sykler i mørket og har planer om å bli sett av medtrafikanter, må du ha lys på sykkelen. Hva som skjer hvis du ikke bruker lys? Da setter du deg selv og alle rundt deg i fare, og du risikerer også å bli bøtelagt av politiet. Det er nemlig påbudt med lys på sykkelen i mørket.  

Kanskje det er sånn at der du bor møter du få biler, syklister og fotgjengere, og du tenker at «dette gjelder ikke meg». Da bør du vite at det bare tar et par sekunder før ulykken er ute, og ofte skjer det så raskt at du ikke engang klarer å reagere. I 2022 var det elleve dødsfall i trafikken*2 og litt over 2000 personer som ble skadet*1. Ikke alle ulykker skyldes selvsagt synlighetsutfordringer, men siden syklister ekstremt ubeskyttet i trafikken, må du være ekstra oppmerksom på hva som gjør deg tryggest mulig.   

Det finnes forskjellige sykkellys for forskjellige sykler og forskjellige anledninger, har du oversikt over dem? Vet du for eksempel hva Kindbeam er? La oss fortelle deg om det, slik at du kan holde deg selv og andre trygge i trafikken, i skogen eller ute i ødemarka. (For du vet hva annet som er i skogen og ute i ødemarka der du ikke møter biler? Dyr, store dyr.)

vilka cykelljus?

Ulike typer sykkellys 

  • Dynamodrevet – vanlig i gamledager, hvor en liten generator satt foran på hjulet for å starte lyset ved å tråkke. Her måtte man regne med å trykke litt for å få lys for å være synlig. 
  • Navdynamo – Samme prinsipp, men dynamoen sitter inne i hjulet, godt beskyttet mot vær og vind. For å montere denne er det et par ting du må vite på forhånd, inkludert hjulstørrelse, bremsesystem og hvor mange eiker du har. 
  • Lys som er drevet på batteri – akkurat slik det høres ut. Batteridrevne sykkellys der batteriet enten kan byttes ut eller innlemmes med lyset slik at den kan lades. 
  • Oppladbare lys – sykkellys som kan lades hjemme, enten via lader, USB eller vanlig kontakt. 
  • Elsykkellys – drives av elsykkelens batteri og lades med sykkelen. Skulle din el-sykkel ikke komme med lys, er det mulig å kjøpe, MEN sørg for at disse er kompatible med din el-sykkel, ikke alle er det. 

 

rätt cykelljus

Hvilket sykkellys bør jeg kjøpe? 

Hvilket sykkellys du bør kjøpe avhenger av hvordan du bruker sykkelen. Er du ofte ute i skog og mark? Da trenger du en sterkere lampe. Vi vil anbefale en med minst 1000 lumen, kanskje også bruke en hodelykt eller lignende. Selv om 1000 lumen er en god indikasjon på hvor mye lys som slippes ut fra lampen, sier det ingenting om lysets bredde eller hvor langt lyset når. Dette er noe du trenger å vite, selv om de fleste moderne sykkellykter i dag har en tilpasset bredde for lumen. 

Sykler du i byen ønsker du et lys som matcher det eksisterende lyset i gatene – lys fra bygninger, gatelykter, biler og andre syklister. Invester i lys mellom 100-500 lumen, da blender du ikke andre syklister, eller enda bedre: Invester i sykkellys som har en Kindbeam. Mange sykkellys som er spesialdesignet for pendling har også sidelys, som gjør deg synlig også fra siden. 

FAQ sykkellys 

Finn svaret på de vanligste spørsmålene folk stiller om sykkellys. Finner du ikke svaret her, er du velkommen til å kontakte oss eller ta kontakt med en av våre kompetente Trek-forhandlere for hjelp med belysning til akkurat din sykkel.  

Hva er lumen på en sykkellykt? 

Lumen indikerer hvor mye lys som stråler ut fra lampen. Jo høyere lumen – jo mer lys. Forskjellig styrke lumen er bra for forskjellige anledninger. Bare fordi tallet er høyt, betyr ikke alltid at det er det beste. Tvert imot – for sterk lumen på sykkellyset ditt kan blende andre trafikanter og forårsake ulykker. 

Hva er Kindbeam? 

Kindbeam lar deg ha et sterkt og bredt lys, uten at det blender dine medtrafikanter. 

Får du bot hvis du ikke har sykkellys? 

Ja, hvis du sykler uten lys når det er mørkt kan du få bot. Du kan også få bot selv om du har lys, men ikke bruker dem.  

Hva sier loven om sykkellys? 

I Norge er det påbudt med lys foran som gir hvitt eller gult lys, fast eller blinkende, og bak skal sykkelen ha fast eller blinkende rødt lys. Det er ikke nok å bare ha reflekser. Blir du tatt uten sykkellys kan du få bot. I tillegg gjør du trafikken utrygg for både deg selv og de andre i trafikken. Dette gjelder ikke hvis du sykler på dagtid eller hvis du går med sykkelen. 

Kan du bruke hodelykt når du sykler? 

Ja, du kan feste lyset til kroppen eller hjelmen – men pass på at du ikke blender andre medtrafikanter. 

Kilde 1:  

https://www.helsedirektoratet.no/rapporter/personskadedata-2022/aktivitet-i-personskadedata/veitrafikkulykker 

 

Kilde 2: 

https://www.politiet.no/globalassets/tall-og-fakta/trafikk/analyse-av-dodsulykkene-i-2022.pdf 

 

Kilde 3: 

https://nye.naf.no/sykkel/lover-og-regler/lys-pa-sykkel

 

 

Bontrager Ion Pro RT / Flare RT

Et kraftig lyssett som lar deg se i mørket og bli sett gjennom dagen.
VIS LYSENE

About the Author: Trek

Our mission: we build only products we love, provide incredible hospitality to our customers, and change the world by getting more people on bikes.

Tags: