Äventyr i vänners sällskap Hur du får en lyckad cykelsemester

Äventyr i vänners sällskap Hur du får en lyckad cykelsemester

På alla de sätt är Treks mekanikdesigner Chris Jewett och hans livspartner och cykelkompis Whitney Beadle erfarna äventyrare. Under de senaste 10 åren har de tillbringat otaliga nätter under bar himmel från mellanvästern till norra USA och ännu längre, på platser som endast kan nås till fots eller på cykel.

Deras senaste prövning var en 12-dagarstur genom Banffs nationalpark i Kanada. Men de har inte alltid varit så oförfärade och ett äventyr som detta skulle ha varit otänkbart i början av deras bekantskap.

2012, strax efter att Chris hade tagit sin ingenjörsexamen och börjat sin heltidstjänst på Trek, såg Whitney ett flygblad om en guidad cykeltur genom Montana. Hon visade det för Chris och sa helt enkelt: ”Tänk om jag gjorde det här?”

Tänk om? Det gömmer sig mycket kraft i de där två orden. Hon genomförde den guidade cykelturen genom Montana (på en Trek 520 som Chris hade överraskat henne med på hennes födelsedag) och återvände sedan till Wisconsin med huvudet fullt av nya uppslag. Under de följande åren blev de två orden till ett mantra.

Chris och Whitney tar rast vid en utsiktspunkt på ett berg

De började i liten skala. Tänk om vi cyklade runt på landet i Wisconsin? Tänk om vi tillbringade en helg där? Och för varje nytt äventyr utvecklades deras planer mot större och större strapatser. Tänk om vi stack västerut? Tänk om vi tog Colorado Trail?

Alla som vet hur man cykelsemestrar och har ett äventyrligt sinnelag känner igen sig. När man älskar äventyr vill man alltid söka det okända bortom horisonten, söka det större och det vildare, se mer av andlösa vyer, osannolika dalgångar, färgsprakande soluppgångar.

Och allt det här upplevs alltid starkare när du tar dig dit per cykel.

Chris vid vägen i Banff på Trek 920

”Vi har förälskat oss i västern och i synnerhet Glacier”, säger Chris. ”Vi tänker alltid på nästa stora steg. Och en dag frågade vi oss: Tänk om vi tog oss norrut i Klippiga bergen från Glacier?”

De tog fram en karta och hittade en smal, vindlande väg genom Banffs nationalpark i Alberta, Kanada. Ju mer de undersökte det, desto mer sugna blev de på att cykla där.

Vägen såg fridfull och vacker ut där den skar rätt genom parken och den trafikerades bara av turister på fotvandring. Det verkade finnas flera platser för camping, men inga hotell och endast ett par ställen där det gick att bunkra upp förnödenheter.

De var tvungna att förbereda allt. Resan skulle bli ett verkligt test på att lita till sig själv.

Det slutade med att Chris och Whitney tillbringade 12 dagar på cykel genom Banffs nationalpark. Chris cyklade på sin Trek 920 och Whitney på sin Trek 520. De ville se så mycket som möjligt av landskapet och planerade därför in fotvandring på de lättaste cykeldagarna.

De campade på nätterna och utforskade på dagarna. De såg solen gå upp och ned. Det regnade, de skrämdes av historier om vargar och grizzlybjörnar och en lycksökande kråka stal och flög iväg med deras havregrynsgröt i klorna.

Men när de avslutade turen med värkande kroppar och cyklar i desperat behov av service, faktiskt redan innan de kom hem igen, började de känna suget från den välkända frågan: ”Tänk om vi skulle göra något ännu häftigare?”

Whitney på en bergstopp vänd mot bergen i bakgrunden

Fem tips för en lyckad cykelsemester

Intresserad av cykelsemester? Det finns sämre sätt att lära sig än av Chris och Whitney. Under det senaste decenniet har det här paret samlat på sig otroliga kunskaper om hur man planerar inför en resa oavsett längd. Här delar de med sig av sina fem bästa tips för att få ut det mesta av ett cykeläventyr.

1. Packa lätt, men ta med lite extra
Det är bättre att inte få användning av något i packningen än att sakna något som du inte tog med. Se till att du har med dig reservdelar. Chris och Whitney har inte upplevt tekniska problem, men de har kunnat sova gott väl medvetna om att de hade de rätta verktygen för reparationer och några extra ekrar. ”Vi fick också nytta av våra regnkläder varje dag”, säger Chris, ”och vi var tacksamma över att vi tog med ett extra termolager.”

2. Välj en partner som du kan lita på
Vem du väljer att cykla tillsammans med spelar lika stor roll som var du väljer att cykla. ”Vi har utvecklat vår cykling tillsammans, så vi har lärt oss hur vi drar nytta av varandra också”, säger Chris. ”Whitney har det starkaste cykelpsyke som jag någonsin har upplevt. Jag kanske är starkare när jag trampar, men jag har inte samma mentala styrka. Det är viktigt att känna till din partners styrkor, och dina egna. Man behöver kunna lita på varandra.”

3. Förvänta det oväntade
En natt efter en regnig dag på sadeln skulle Chris torka sina strumpor över elden och de tog eld och brann upp. ”Man kan bli irriterad och nedslagen eller skratta åt eländet och hitta en lösning”, säger han. ”Turligt nog hade jag ett par till, så det var enkelt att skratta bort det.”

4. Ta dagen som den kommer, men ha en plan
”Vi ville se så mycket av landskapet som möjligt så vi växlade om mellan fotvandring och cykling”, berättar Chris. ”Vi hade gjort en grovplanering, men vi ändrade den efter hand. Du måste förbereda dig, men även vara förberedd på att vara flexibel. Ingenting kommer att bli exakt som planerat.”

5. Lyssna på dig själv (och var snäll)
”Något av det bästa vi gjorde var att köpa en flaska whiskey i sista minuten”, berättar Chris. ”I vanliga fall packar vi lätt, men vi bestämde oss för att vikten av den här lyxen var värt det. Vi hade klarat oss utan den, men det här var vår belöning som vi kunde se fram emot varje dag på cykeln. Och varje kväll drack vi varma toddies vid elden och gladdes åt att vi fallit för denna sista minuten-impuls!”

Adventure cyclist walks bike with panniers on a dock going into a lake with mountain range in distance.

Born for the wild

When adventure calls, Trek Adventure & Touring bikes answer. They’re built to explore, with the versatility and cargo carrying capacity you need for extended adventures on- and off-road.
Explore Adventure & Touring bikes

About the Author: Trek

Our mission: we build only products we love, provide incredible hospitality to our customers, and change the world by getting more people on bikes.