Mot nya höjder Hur Payson McElveen hittade en ny cykel och nya infallsvinklar under en testrunda med nya E-Caliber

Mot nya höjder Hur Payson McElveen hittade en ny cykel och nya infallsvinklar under en testrunda med nya E-Caliber

Columbine Lake är en himmelsblå oas nere i en ödslig krater i de södra delarna av Klippiga bergen, mer än 3600 meter över havet.

”Det känns utomjordiskt. Det känns som att vara på Mars eller månen”, säger Payson McElveen. ”Det känns inte ens verkligt.”

Det är enormt krävande att ta sig till Columbine Lake. McElveen är en tvåfaldig nationell maratonmästare inom cross country, vilket gör honom klippt och skuren för intensiv terrängcykling, men till och med han får kämpa för att ta sig uppför vissa delar av den nästan 14 kilometer långa leden. Den här sträckan avverkas vanligen av rutinerade fotvandrare, som med hjälp av ett stort tålamod kan ta sig fram i den tuffa terrängen med branta lutningar och höga höjder som lämpar sig bättre för två fötter än för två hjul.

”Man svänger till vänster och ger sig rakt uppför den här isiga, eroderade dalgången, och det är en sträcka på omkring en kilometer, där lutningen är på 20 till 25 procent”, säger McElveen. ”Här går det inte att cykla på en vanlig cykel. Det kanske hade gått om man var nere i nivå med havsytan, underlaget var perfekt och man var enormt vältränad.”

Men en molnfri eftermiddag i oktober förra året, tog han sig uppför berget. Det var inte bara så att han hade en bra dag; han satt på en E-Caliber, en elektrisk MTB-cykel som öppnade en ny värld av möjligheter.

McElveen har använt flera olika elcyklar, men E-Caliber var något helt annat. Assistansen svarade nästan så snart som han tryckte ner pedalerna.

”Vid några tillfällen fick jag sätta ner foten, eftersom underlaget är så krävande”, säger han. ”Och trots att man är mitt i en 20-procentig uppförslutning, går det att få upp farten igen. Många elcyklar är som monstertruckar, men den typen av råstyrka betyder att man får kompromissa med manövrerbarheten. Den här cykelns är så lätt och svarsvillig att det känns som att du är ute på en helt vanlig cykelrunda – förutom att det går snabbt som attan.”

Trots att McElveen är en idrottare i toppform, har han god hjälp av den extra kraften från E-Caliber. De dagar när han återhämtar sig med lättare träning, behöver han inte hålla sig till de enklaste stigarna eller sin racercykel. Han kan fortfarande klara rundan till, exempelvis, Columbine Lake och uppfylla själens och sinnenas behov av äventyr, även när han vet att kroppen behöver ta det lugnt.

E-Caliber gör också att vänner och familj kan hålla takten med snabbare cyklister, som McElveen. Cykling är ett suveränt sätt att uppleva saker tillsammans, men ibland kan stora skillnader när det gäller den fysiska förmågan komma i vägen. McElveen säger att det är en ”välsignelse och en förbannelse att vara en tävlingscyklist”, eftersom han vet att till och med snabba amatörcyklister inte vågar cykla med honom eller andra vars hela liv kretsar kring träning.

”På fyra timmars cykling, klättrar vi över 3000 meter och avverkar 7, 8 mil”, säger McElveen, ”och det vore fantastiskt att kunna göra det tillsammans och få nästan samma upplevelse. Jag blir nästan lite tårögd när jag tänker på att jag kan ge min pappa en sådan här cykel i julklapp.”

Med E-Caliber kan i princip alla vara med på alla typer av rundor. Och det är det finaste med den här cykeln: den passar för den äventyrligt sinnade, inte bara för den tränade äventyraren.

”Ibland får jag möjlighet att testa ny utrustning som får mig att tänka att ’Jag är så glad att det här finns, för det kommer att göra en massa människor glada’”, förklarar McElveen. ”Den här gången tänkte jag, ’Den här cykeln kommer att göra en massa människor glada – och jag måste absolut skaffa en till mig själv!’”

About the Author: Trek

Our mission: we build only products we love, provide incredible hospitality to our customers, and change the world by getting more people on bikes.