Möt Wozani Byns överhuvud tar hand om sitt lokalsamhälle på två hjul

Möt Wozani Byns överhuvud tar hand om sitt lokalsamhälle på två hjul

I egenskap av byns överhuvud i Hwange, Zimbabwe spelar Wozani en viktig roll i samhällets dagliga bestyr. Han för vidare nyheter från den lokala hövdingen och ledaren, medlar i dispyter i den traditionella domstolen och ser till att ordningen upprätthålls mellan ett flertal byar.

Wozani har tre barn och flera jobb för att försörja sin familj. Han får betalt för sin roll som byns överhuvud, men det är inte tillräckligt för att täcka månadskostnaderna. Wozani jobbar också som hantverkare och täljer souvenirer han säljer till turister. Han utför också mindre jobb inom metallarbete för att tjäna extrapengar.

Ibland färdas Wozani upp till 10 km per dag för att nå byns utkanter som han ansvarar för. En gång i månaden reser han 19 km tur och retur till hövdingens palats för möten med andra överhuvuden för byar.

”Att färdas långa sträckor har varit den största utmaningen i mitt samhällsengagemang”, säger han.

Avstånden utgör en utmaning för de flesta i glesbygdssamhällen som Hwange. Studenter, jordbrukare, sjukvårdspersonal och andra har ofta inget annat val än att ta sig fram till fots, vilket kräver både tid och energi.

Under lång tid promenerade Wozani vart han än skulle. Nu, tack vare en Buffalo-cykel, kan han cykla till alla platser hans roll kräver att han besöker, och han kan lägga mer tid på att ta hand om och spendera tid med sin familj. Det hjälper honom också i hans samhällsåtaganden.

”Cykeln har varit till stor hjälp i jobbet jag gör för lokalsamhället”, säger han. ”Med en cykel kommer jag att se till att mitt samhälle är så välutvecklat och tryggt som möjligt.”

Vill du skaffa en cykel åt någon som Wozani?

En donation till World Bicycle Relief stärker människor i glesbygdssamhällen över hela världen och ger dem möjligheten att ta sig fram. Från och med idag och fram till 31 december 2022 dubblar Trek alla donationer upp till 500 000 USD.

Läs mer och skänk

About the Author: Trek

Our mission: we build only products we love, provide incredible hospitality to our customers, and change the world by getting more people on bikes.