Växla rätt på en MTB-cykel! Nybörjare eller erfaren på en MTB spelar ingen roll - här får du bästa tipsen hur du växlar rätt på din Mountainbike! 

Växla rätt på en MTB-cykel! Nybörjare eller erfaren på en MTB spelar ingen roll - här får du bästa tipsen hur du växlar rätt på din Mountainbike! 

De flesta MTB-cyklister cyklar på en massa olika terrängtyper ute på stigarna, och genom att lära dig korrekt växling kan du klara brantare klättringar, cykla längre turer och få ut det mesta av varje runda.

Växla upp och växla ner på en mountainbike

Så – hur vet du när du har valt rätt växel? Och hur vet du när det är dags att växla upp eller ner?

De flesta MTB-cyklar har två växelreglage på var och en sida av styret. De högra växelreglagen styr bakväxeln, och de vänstra styr framväxeln. Obs! En del cyklar har bara ett drev framtill och ett större växelomfång baktill. Då behöver man ingen framväxel med tillhörande reglage.

När du trycker på de här växelreglagen, flyttar du kedjan mellan olika växlar. När du växlar framväxeln (vänster sida) blir resultatet större steg i utväxlingen och när du växlar bakväxeln (höger sida) blir resultatet mindre steg.

Höger sida – bakväxeln byter drev (mindre justeringar)

Det högra växelreglaget kontrollerar bakväxeln och flyttar kedjan över de olika dreven i kassetten. I en kassett är det minsta drevet faktiskt den tyngsta, snabbaste växeln och de större är lättare, långsammare växlar.

Genom att trycka på det mindre växelreglaget, flyttar bakväxeln över kedjan till ett mindre drev – en tyngre men snabbare växel. När du trycker på det större växelreglaget, flyttas kedjan över till ett större drev – en långsammare men lättare växel.

Vänster sida – framväxeln byter drev (större justeringar)

Det blir allt vanligare med drivlinor med ett enda framdrev, så det är inte säkert att din mountainbike har någon framväxel (inget fel i det, det betyder bara att du kan hoppa över det här avsnittet).

Om din mountainbike har en framväxel, använder du de vänstra växelreglagen för att flytta kedjan mellan dreven som sitter fast i vevpartiet. När du växlar med vänsterhanden blir skillnaderna mycket större när du växlar, vilket kan vara till god hjälp när du snabbt behöver byta till en betydligt högre eller lägre växel.

De vänstra växelreglagen har motsatt effekt jämfört med de högra, så när du trycker på det större reglaget, flyttas kedjan upp till ett större drev – en tyngre växel. En tyngre växel kräver större ansträngning när du trampar, men du kommer längre på varje tramptag.

När du trycker på det mindre växelreglaget, flyttas kedjan över till ett mindre drev – en lättare växel. Nu går det lättare att trampa, men du kommer inte lika långt eller cyklar lika snabbt.

Använd det mindre drevet, eller den lättaste växeln, när du cyklar i uppförsbacke. Använd det största drevet, eller den tyngsta växeln, när du vill trampa hårt för att komma fram snabbare.

mtb växling

Så här undviker du korsväxling

Om du har en framväxel är det bra att undvika att använda den tyngsta växeln i den ena växelmekanismen och den lättaste i den andra. Korsväxling orsakar kraftig belastning på kedjan och gör ofta att den skrapar emot framväxeln. Det orsakar irriterande ljud och kan gå hårt åt växlarna.

Så här väljer du rätt växel

Det finns inget säkert recept på den perfekta växelkombinationen – det handlar mest om tycke och smak. Var inte rädd för att prova olika varianter för att hitta den som känns mest bekväm och effektiv för din tramptakt, eller ”kadens”.

Som vi nämnde ovan, innebär växling med framväxeln (vänster sida) att utväxlingen ändras mer, och när du växlar bakväxeln (höger sida) blir förändringarna mindre. Med lite övning kommer du att upptäcka att framväxeln är bra att växla i backar och bakväxeln när du vill hitta den absolut bästa utväxlingen för den takt som du tycker är bekväm. Nästa gång du är ute på stigarna, testa att aktivt tänka framåt och planera när du ska växla, så att du redan är i rätt växel när det är dags.

Glöm inte – om det känns för tungt att trampa, behöver du sannolikt byta till en lättare växel. Om det känns som att pedalerna bara snurrar och du knappt kommer någon vart, försök att gå över till en tyngre växel.

Protip: trampa lite lätt medan du växlar!

Du måste fortsätta att trampa för att kunna växla, men växlingen fungerar bäst (och smidigast) om du inte trampar för hårt. Om du trampar hårt medan du växlar tenderar växlingen att bli stötig och ryckig. Det är synnerligen viktigt i backar, så när du ser att en backe närmar sig ska du växla till en lättare växel innan du börjar klättra! Om du behöver växla till en lättare växel medan du klättrar ska du minska belastningen på pedalerna medan du växlar.

About the Author: Trek

Our mission: we build only products we love, provide incredible hospitality to our customers, and change the world by getting more people on bikes.