Vanliga frågor om elcyklar Du frågade - vi har svarat. Här hittar du svar på de vanligaste frågorna alla vill veta om elcyklar just nu, kanske finns svaret på just din fråga där? För oavsett om du ska köpa din första elcykel, eller kanske är intresserad av att byta upp dig, kan man aldrig veta för mycket. 

Vanliga frågor om elcyklar Du frågade - vi har svarat. Här hittar du svar på de vanligaste frågorna alla vill veta om elcyklar just nu, kanske finns svaret på just din fråga där? För oavsett om du ska köpa din första elcykel, eller kanske är intresserad av att byta upp dig, kan man aldrig veta för mycket. 

Den absolut vanligaste frågan Google får om elcyklar är: 

Vad kostar en elcykel? 

Vad en elcykel kostar kan ju skilja sig mycket åt, men viktiga faktorer att väga in är: 

  • Är den begagnad eller ny? 
  • Vilket varumärke är det? Priset skiljer sig åt om du till exempel köper en elcykel från ett billigare märke, eller en från ett premiummärke, på grund av de komponenter och material de använder. 
  • Vilken slags elcykel är det? 

I princip kan man säga att en elcykel kostar så mycket du vill betala för den. Kvalitet kostar – då får du oftast bättre garantier och service, delarna, batteriet och motorn håller längre, medan om du skulle köpa en som kostar mindre, kan man räkna med kortare livslängd och sämre delar. Generellt kan du köpa en ny elcykel för pendling och stad för mellan 10 000 och 50 000 kronor och är du intresserad av el-mtb (link here to e-mtb) eller el-landsväg (link to e-road) får du ofta betala lite mer. 

elcykel

Hur fort får en elcykel gå? 

En elcykel får inte gå snabbare än 25 km/h. En säker elcykel kommer att hålla farten tillbaka när du försöker att trampa fortare än så (men är elen avstängd kan du självklart trampa hur fort du vill). Detta på grund av en säkerhetsreglering – en elcykel och dess komponenter är inte byggda för att gå över den hastigheten, snabbare än så riskerar man både sin och andra trafikanters säkerhet. 

Hur fungerar en elcykel? 

En elcykel har tagit allt som är bra med en cykel och gjort den mer tillgänglig för alla kan man säga.  En elcykel är nämligen som en vanlig cykel (ibland lite tyngre) – tills du använder assistansen, och det är först när man börjar trampa som elcykeln ger dig extra kraft. En cykel med en motor. Du bestämmer själv hur mycket hjälp du vill ha i din trampning, detta gäller som en generell regel för elcyklar oavsett om motorn sitter i navet eller i mitten. Det blir aldrig tungt att cykla (om du inte vill) 

Däremot finns det andra skillnader som förändrar cykelupplevelsen beroende på var motorn sitter. 

  • En elcykel med navmotor – vilket innebär att motorn sitter i hjulen, antingen fram eller bak – ger en mer “mopedkänsla” och du får mycket draghjälp, dessa är oftast inte de bästa att cykla långa distanser med, men är lite billigare att köpa. 
  • En elcykel med mittmotor ger en mer naturlig känsla i cyklingen, dessa motorer brukar också klara lite längre sträckor på en laddning. Eftersom motorn sitter vid pedalerna, upplevs cykeln också mer stabil och det är lättare att till exempel byta däck och utföra service på den. 

Kan man cykla på en elcykel utan batteri? 

Absolut kan du cykla din elcykel utan att använda batteriet. Många använder cykelpendlingen till att också få lite vardagsmotion genom att till exempel cykla utan el på vägen till jobbet/skola och sedan använda elen på väg hem. Många nyare elcykelmodeller satsar mycket på lättare komponenter & material just av den anledningen att man ska kunna cykla på den utan el – utan problem. 

Vilken elcykel ska man köpa? 

Köp din elcykel efter dina behov är det enkla svaret. Pendlar du långt och ofta? Då är ditt val en elcykel där fokus ligger på bra motor och hållbara delar & komponenter. Vår Allant+9 är en elcykel som är älskad av många eftersom den är så lätt att underhålla och håller för det mesta exempelvis. 

Ska du cykla mer sällan och kortare distanser kanske en cykel med mindre motor är ditt val? Vår Verve +1 LT är perfekt för din vardag! Med sitt holländska utseende, upprätta ställning och höga styre är den också otroligt bekväm och snygg. 

Vilken elcykel är bäst? 

Den allra bästa elcykeln för dig vet bara du. Kanske är din nästa och bästa elcykel en lite billigare elcykel som tar dig från a till b? Kanske är det en el-mountainbike som rör sig kattlikt i terrängen, eller en cargobike som fraktar familjen och lite till? Den bästa elcykeln för dig vet bara du, idag finns elcyklar för nästan alla syften och behov – ta vara på det! Testa en elcykel, prata med vänner och återförsäljare, utvärdera budget och behov så blir ditt bästa val enkelt. 

Hur cyklar man på en elcykel? 

Kan du cykla – kan du cykla elcykel. På cykelns styre där det endast brukar sitta växlar och broms, finns nu en liten kontroll/display som styr den assistans du vill ha. Detta kan indikeras med prickar på kontrollen, siffror, eller heta olika saker som eco, turbo etc, men generellt finns en knapp som ökar assistansen och en som sänker den. Du växlar som vanligt, upp eller ner, oavsett vilket assistansläge du använder, bromsarna fungerar också likadant.  

I uppförsbackar kan det vara en bra idé att öka assistansen för att göra det lättare att trampa, medan på raksträckor räcker det om du har liten eller ingen assistans. Motorn gör bara sin grej så länge du trampar – slutar du trampa, går inte heller motorn, vilket gör elcykeln både trygg och rolig att cykla. 

 

 

 

 

 

elcykel cargo Fetch+

About the Author: Trek

Our mission: we build only products we love, provide incredible hospitality to our customers, and change the world by getting more people on bikes.

Tags: