Cam McCauls mindemuseum 11 stel. 11 år. 1 fantastisk historie om en udvikling.

Cam McCauls mindemuseum 11 stel. 11 år. 1 fantastisk historie om en udvikling.

På en væg i Cam McCauls garage hænger der 11 Trek-stel på række, og hvert stel markerer et helt år i hans slopestyle-karriere i perioden 2004-2014. De afspejler hans bedste og værste stunder; overbevisende sejre og vovelige videoklip, alvorlige styrt og personskader. Hvert af disse stel symboliserer den person, han var på et tidspunkt i sin karriere.

Inden Cam McCaul valgte at fortælle historien om hvert af disse stel i et indlæg i hans vlog på YouTube, var han ikke klar over, hvor meget han havde glemt. Han kiggede på stellene hver dag og kunne kun komme i tanke om få ting. Ved at grave gamle videoer frem, i nogle tilfælde digitalisere klip fra dvd’er og redigere videoerne fik han genskabt hele sin historie.

“Jeg ser tilbage på mig selv som 18-årig, hvor jeg ikke havde nogen anelse om, hvad der lå forude,” fortæller McCaul. “Cyklingen er den ene del af historien, men også bare at se mig selv tale dengang, er en øjenåbner: “Hold da op, sikken et barn og med så meget at lære”.'”

I dag er Cam McCaul blevet 35, en “gammel mand” i en slopestyle- og freeride-sammenhæng. Men ikke desto mindre har hans karriere kørt et tæt parløb med denne sportsgrens udvikling. Han var teenager, da slopestyle endnu var i sin barndom. Den første cykel, han præsenterer i videoen, er en Session 77, som Trek byggede specielt til ham, fordi firmaet endnu ikke havde en serie af slopestyle-cykler. Han viste den frem i tv-programmet “Drop In” om mountainbiking og kastede sig rundt på den i den canadiske provins British Columbia, hvor han skabte sig et navn som en showman i altid strålende humør, samtidig med at han også viste sig frem på forløberen til Ticket S.

Cam McCauls favoritcykel er hans Remedy fra 2006, som var et gennembrudsår for ham. Den var med i et af hans favoritvideoklip, i indledningen til “New World Disorder VII”, og den vandt i flere konkurrencer. Cyklens spejlblanke finish skinner stadig igennem bulerne og ridserne fra et godt år. Stellet har altid stået McCauls hjerte nærmest, men ved at lave videoen hjalp det ham med at huske hele den lange historie om den.

“Jeg var paf, da jeg kunne huske, hvor meget der skete blot i løbet af dette kalenderår,” fortsætter Cam McCaul. “Derefter skete der mindre på grund af en lang række skader i de år. Nogen gange lykkedes det mig at komme tilbage og deltage i et løb, eller at komme så meget til hægterne, at jeg kunne være med i en video, og det var, hvad jeg magtede i det år.”

Arbejdet med at redigere videoen hjalp ham med at se sin karriere i perspektiv. Cam McCaul fandt ud af, at de ting, han huskede bedst, ikke var resultaterne af de løb, han var med i, hvilket ellers havde forekommet så vigtigt dengang. Den person, han er i dag, er en sammensmeltning af de ting, han fandt værd at beholde. Cam McCauls YouTube-vlog er en skattekiste af sorgløs underholdning, som har betydning for ham, med hele dage på cykel ude i naturen, kreative udfordringer sammen med kammerater og glimt fra hans hverdag.

Ud over at hjælpe Cam McCaul med at huske, hvad han har glemt, har videoen også hjulpet ham med at gense og genkende sit gamle selv, talemåder og betoninger i sit sprog, som han ikke blot har beholdt, men også givet videre til sine to børn. Det er det samme med stellene, pointerer han. En Ticket S fra 2014 har ikke meget til fælles med en improviseret udstyret Session 77 fra 2004, men de er uløseligt forbundet igennem en lang proces med at finde ud af, hvad der er værd at beholde.

“Man kan se, hvordan det første stel nærmest ser antikt ud, og så hvor elegante stellene for enden ser ud, og de sidste kan man faktisk stadig bestille og købe,” fortæller Cam McCaul. “Jeg synes, at det siger meget ikke bare om Treks udvikling af dette stel og deres villighed til at træde ind i denne sportsgren på et så tidligt tidspunkt, men også om hvor langt den er kommet.”

Cam McCaul havde ikke forventet, at det at lave videoen kunne være en så befriende følelse. Ideen til videoen kom til dels af, at der var for koldt og sneede for meget i hans hjemby Bend i Oregon til den form for cykling, som han typisk laver på sin YouTube-kanal. Men arbejdet med at redigere videoen gav ham tid og mulighed for at reflektere over, hvor langt han er nået, siden han som 18-årig sprang på “Drop In”-bussen.

“Dengang koncentrerede jeg mig om bestemte ting, og det var i hvert fald ikke det store overblik,” fortæller Cam McCaul. “Jeg tror, at jeg ville være meget stolt over, hvordan MTB er vokset, og at cykling på spor er blevet langt mere aggressiv. Jeg oplever, at slopestyle og freeride har haft stor betydning for, hvordan der cykles i dag, og det har haft betydning for, hvordan firmaerne udvikler deres cykler.

“Jeg ville være meget begejstret over at se, at det stadig dyrkes. Og ikke bare dyrkes, men er større, end vi nogensinde havde forestillet os.”

About the Author: Trek

Our mission: we build only products we love, provide incredible hospitality to our customers, and change the world by getting more people on bikes.