Uusi sato Trekin omilla reiteillä entisöinti on yhtä tärkeää kuin uuden luominen

Uusi sato Trekin omilla reiteillä entisöinti on yhtä tärkeää kuin uuden luominen

Maailman parhaita maastopyöriä testataan paljon – eikä vain äärioloissa vaan myös takapihallamme, 16 mailin mittaisella yksityisellä tieverkostolla, jota kutsumme Maatilaksi. Nykyisin Maatilaa ympäröi kentällinen paikallista tammilajia. Mutta näin ei ollut aina. Viljellyn maan palauttaminen luonnolliseen tilaansa perustui tasapainoon palauttamisen ja luomisen välillä.

Lähellä Trekin päämajaa pieni soratie kulkee pellon läpi. Sen suulla nykyaikainen portti seisoo uljaasi Wisconsinin sinitaivasta vasten. Sieltä keltainen tie alittaa raskaan rautatien ja avautuu sitten 236-eekkerin preerialle, jota reunustaa paksut tammi- ja mäntyistutukset.

Paikallinen perhe on viljellyt tätä maata niin kauan kuin kukaan muistaa. Mutta yrityksistä huolimatta maaperä ei koskaan sopinut viljelyyn, joten sato ei koskaan ollut vaivan arvosta. Luonnontilassaan alue oli pusikkoista tammisavannia. Ennen ihmisen tuloa valkohäntäpeurojen laumat astelivat heinikossa ja punahaukat pesivät mustissa tammipuissa ja heittivät varjonsa villikukkien ylle metsästäessään hiiriä.

Lopulta perhe antoi periksi hiekkaisen ja kivisen maan viljelyn suhteen. He lopettivat maan kyntämisen ja solmivat sopimuksen pyöränvalmistajan kanssa. Valmistaja etsi paikkaa, jossa sen työntekijät voisivat testata uusia maastopyörämallejaan. Perhe salli maan käytön Trekin reittien rakentamiseen yhdellä ehdolla: Joka vuosi kalkkunan ja peuranmetsästysaikaan reitit suljettaisiin ja alue tyhjennettäisiin pyöräilijöistä. Hyvä sopimus.

Köyhtyneenäkin pelto oli kaunis muodokkaalla tavalla, jollaisia useimmat keskilännen pellot ovat. Mutta kynnetyn maan symmetriasta huolimatta, maaperä oli huonolla tolalla.

Joten kun Trek alkoi rakentamaan testausaluetta maastopyörilleen, arkkitehdit kuvittelivat maan luonnontilassaan. He päättivät, että palauttamisesta tehtäisiin yhtä tärkeää kuin luomisesta, ja näistä tavoitteista syntyi kaunis yhteistyö.

Trek palkkasi EC3 Environmental Consulting Group Incin ja Aldo Leopoldin luontokeskuksen apuun palauttamaan pelto luonnolliseen tilaan. Kylvimme pellolle yli kolmekymmentä erilaista paikallisheinää ja villikukkia ja istutimme tuhansia puita. Maan vaihteleva pinta vaati erilaisia siemeniä, jotta sekä maasto että metsikkö kukoistaisivat samalla alueella. Talvisin peurojen polut luovat reittejä lumen peittämien tammien ja mäntyjen välille. Keväisin pellolla kukoistavat asterit, indigot, auringonkukat ja bergamotit.

Maatila perustuu tasapainolle. Reittien suunnittelu huomiomatta pellon ja metsikön entisöintiä tai entisöinnin miettiminen huomioimatta reittejä saavuttaisivat vain osan tavoitteistamme. Tavoitteemme oli alusta asti tehdä alueesta mahdollisimman omavarainen – minkä pystyi saavuttamaan vain entisöinnillä, joka vähentää valumaa ja antaa paikallisille eläimille hyvät elintilat. Tuloksena on alue, joka jää mieleen ikuisesti.

Maatila on turvapaikka sekä villieläimille että pyöriä testaaville työntekijöille. Halusimme antaa maalle ja eläimille parhaat puitteet elää onnellisina ja samaa haluamme työntekijöillemmekin. Annamme jotain luonnolle ja saamme saman verran takaisin.

Täällä ymmärrämme, ettei satoamme mitata paaluina eikä lavoina. Haluamme sen sijaan kasvattaa yhteisöä, joka sopii luonnolle yhtä hyvin kuin meille – ja vaikka emme saavuttaisi tätä tavoitetta vielä huomenna, olemme matkalla oikeaan suuntaan.

Tietoa kirjoittajasta: Trek

Our mission: we build only products we love, provide incredible hospitality to our customers, and change the world by getting more people on bikes.