Näin pidät huolta pyörästäsi Opi pitämään pyöräsi hyvässä kunnossa isompien huoltojen välissä.

Näin pidät huolta pyörästäsi Opi pitämään pyöräsi hyvässä kunnossa isompien huoltojen välissä.

Pyöräsi huoltaminen auttaa pitämään sen toimintakunnossa ja vähentää yllättävien vikojen mahdollisuutta tiellä tai polulla. Nämä neljä yksinkertaista ohjevideota opastavat sinua pyöräsi perushuollossa.

Varaa valmiiksi kaksi ämpärillistä lämmintä vettä – yksi pyörälle ja toinen voimansiirrolle – sekä kova harja, pehmeä harja, kartioharja, pyörälle sopiva rasvanpoistoaine, pyörän pesuaine, puhdas kuiva pyyhe sekä ketjujen voiteluaine. Voit laittaa pyöräsi huoltotelineeseen tai nojaamaan seinää vasten.

Esipese voimansiirto, runko ja kiekot pesuaineella. Suihkuta sitten voimansiirtoon rasvanpoistoainetta varoen ruiskuttamasta suoraan laakereihin. Suihkuta sen jälkeen runkoon, kiekkoihin ja renkaisiin pyörän pesuainetta varoen taas suihkuttamasta laakereihin.

Pyörän ollessa ”pesuaineliotuksessa”, laita kahteen ämpäriin pieni määrä pyörään sopivaa rasvanpoistoainetta ja tarpeeksi lämmintä vettä, jotta harjat voi upottaa nesteeseen kokonaan.

Aloita voimansiirrosta. Puhdista koko voimansiirto sille tarkoitetun ämpärin nesteellä ja kovalla harjalla. Voit myös käyttää rasvanpoistoaineella täytettyä ketjunpuhdistuslaitetta.

Pese seuraavaksi runko ja haarukka pyörän yläosasta alaspäin pehmeällä harjalla puhtaassa ämpärissä olevalla rasvanpoistoaineella. Puhdista renkaat kovalla harjalla, kiekot pehmeällä harjalla ja navat kartioharjalla. Kun puhdistat kiekkoja, vältä koskettamasta jarrujärjestelmää sotkeentumisen välttämiseksi.

Kun koko pyörä on puhdas, huuhtele se kevyellä sumutinsuihkeella. Pyyhi lopuksi runko puhtaalla pehmeällä pyyhkeellä kuivaksi ja lisää ketjuihin voiteluainetta.

Käytä vaatteita, jotka saavat likaantua! Muista myös käyttää pyörään sopivaa rasvanpoistoainetta.

Nopea ja helppo tapa ketjun rasvanpoistoon on käyttää erityistä ketjunpuhdistustyökalua. Täytä säiliö rasvanpoistoaineella, kiedo työkalu ketjun ympäri ohjeiden mukaisesti ja siirrä polkimia taaksepäin. Sisällä olevat harjat pääsevät kaikkiin ketjun kohtiin, joihin likaa kerääntyy eniten.

Voit tietenkin puhdistaa ketjusi ilman erikoistyökalua. Silloin harja sopii työkaluksi. Esimerkiksi hammasharja tai kynsiharja sopivat mainiosti! Lisää hieman rasvanpoistoainetta harjaan ja pidä sitä ketjua vasten, kun kierrät polkimia taaksepäin. Varmista, että harjaat sekä ketjun alapuolen että yläpuolen.

Ketju voi nyt näyttää puhtaalta, mutta se kannattaa silti harjata vielä pesuainevedellä ja huuhdella. Näin varmistetaan, että rasvanpoistoaine on poistettu kokonaan ja tuore voiteluaine tarttuu kunnolla ketjuun.

Ketjun voitelua varten kannattaa valita olosuhteisiin sopiva voiteluaine. Jos maasto on märkä ja mutainen, käytä märän kelin ketjuvoidetta (wet lube). Märän kelin ketjuvoiteet ovat vedenpitävämpiä ja kestävät pidempään, mutta ne keräävät pölyä ja likaa kuivissa olosuhteissa. Jos ajat kuivissa olosuhteissa, käytä sen sijaan kuivan kelin ketjuvoidetta (dry lube). Kuivan kelin ketjuvoiteet on vaihdettava useammin, mutta sen ansiosta ketju kerää vähemmän likaa.

Kun voitelet ketjua, voiteluaine pitää saada kunnolla rulliin. Ketjun ulkopinnalle joutuva voiteluaine kerää likaa ajon aikana. Joudut taas pian käyttämään rasvanpoistoainetta ja voiteluainetta. Levitä pieni tippa voiteluainetta jokaisen rullan päälle ja pyyhi sitten ylimääräinen pois. Tämän myötä olet valmis pyöräilemään!

Ota ensin selvää, millainen paine renkaissasi pitäisi olla. Jokaisessa Bontrager-renkaassa on suositeltu aloituspaine. Löydät tämän painealueen renkaan sivusta. Pyörässäsi on joko Schrader- tai Presta-venttiili. Varmista, että pumppu on yhteensopiva venttiilityypin kanssa. Jos pumppusi ei ole yhteensopiva molempien kanssa, voit ostaa sovitinosan paikallisesta pyöräliikkeestäsi. Jos pölykapselit ovat paikallaan, kierrä ne irti.

Jos käytät Schrader-venttiiliä, olet valmis pumppaamaan, kun pölykapseli on poistettu. Jos kyseessä on Presta-venttiili, kierrä ensin venttiilin pää auki. Se on tarpeeksi auki, kun ilmaa purkautuu painaessasi venttiilin ydintä sisäänpäin. Kiinnitä pumpun pää venttiiliin painamalla pumpun päätä alas venttiiliin vartta myöten niin pitkälle kuin se menee. Lukitse pumpun pää paikalleen nostamalla pumpun vipua. Heiluta päätä. Venttiilin ei pitäisi liikkua sisällä.

Nyt voit pumpata. Jos kuulet ilman sihisevän ulos pumppauksen aikana, pää ei ole kunnolla kiinni venttiilissä. Kiinnitä pää ja yritä uudelleen. Tarkkaile painemittaria pumppaamisen aikana. Voit lopettaa pumppaamisen, kun paine on renkaan sivussa osoitetulla painealueella. Irrota pää painamalla vipu alas ja vedä pää nopeasti irti venttiilistä. Jos kyseessä on Presta-venttiili, muista kiertää venttiilin pää kiinni. Laita sitten pölykapseli takaisin paikoilleen. Tämän myötä olet valmis pyöräilemään.

Teillä tai poluilla sattuvien onnettomuuksien välttämiseksi on tärkeää tarkastaa pyörä pesun jälkeen ja ennen jokaista ajoa. Jotta tarkastuksen vaiheet olisi helpompi muistaa, käytämme M-menetelmää.

M-menetelmän ensimmäinen tarkastuspiste on takakiekko. Kiinnitä pumppu ja varmista, että rengas on täytetty suositeltuun paineeseen, joka on painettu renkaan sivuun. Jos paine on liian alhainen, täytä rengas suositellulle painealueelle. Jos käytät Tubeless-järjestelmää, suosittelemme lisäämään tuoretta Tubeless-tiivisteainetta 6 kuukauden välein. Tarkasta, onko jarrupaloissa kulumisen merkkejä. Pyöritä kiekkoa varmistaaksesi, että se pyörii vapaasti jarrujen läpi ilman hankausta. Jos se hankaa ja olet tarkastanut, että kiekko on oikein paikoillaan dropouteissa, saatat joutua säätämään jarruja.

Siirrytään ylemmäksi satulatolppaan ja satulaan. Kokeile kiertyykö satula sivulta sivulle. Varmista, että satulatolpan kiristin on tiukasti kiinni ja että satula ja satulatolppa ovat tukevasti paikoillaan. Kun pyörä on maassa, nosta ja pudota pyörän takaosa noin nilkan korkeudelta. Kuuntele, kuuluuko kolinaa tai muita outoja ääniä. Äänet voivat tarkoittaa, että jokin osa on löysällä tai kulunut. Pyörä pitää tällöin viedä paikalliseen pyöräliikkeeseen huoltoa varten.

Siirryttäessä alas kampisarjaan, pyöritä molempia polkimia ja tarkasta, kuuluuko narinaa tai muita ääniä. Tartu myös molempiin polkimiin ja yritä vääntää niitä sivulta sivulle. Tarkista, onko polkimessa tai kampijärjestelmässä väljyyttä. Pyöritä kampea taaksepäin ja kuuntele, kitiseekö ketju tai vaihteisto. Yleiset ketjusta kuuluvat äänet voivat tarkoittaa, että ketju on voideltava, mutta jos vaihteistosta kuuluu ääniä, pyörä on yleensä vietävä huoltoon lähempää tarkastelua varten.

Siirrytään ylös ohjaustankoon. Kun pyörä on maassa, nosta ja pudota pyörän etuosa noin nilkan korkeudelta. Aivan kuten takakiekon kanssa, kuuntele, kuuluuko kolinaa tai muita outoja ääniä. Varmista, että ohjainkannatin ja ohjaustanko ovat tiukasti kiinni kääntelemällä etupäätä. Tarkasta, onko jarrupaloissa kulumisen merkkejä. Varmista lopuksi jarrujen kytkeytyminen puristamalla jarruja ja vetämättä vipua pohjaan saakka.

Viimeinen tarkastuspiste on etukiekko. Toista sama takakiekon kanssa suoritettu prosessi. Täytä renkaat ja tarkasta tiivisteaine, jos sinulla on Tubeless-järjestelmä. Tarkasta, onko jarrupaloissa kulumisen merkkejä ja pyöritä kiekkoa varmistaaksesi, että se pyörii vapaasti jarrujen läpi ilman hankausta. Jos se hankaa ja olet tarkastanut, että kiekko on oikein paikoillaan dropouteissa, saatat joutua säätämään jarruja.

Tietoa kirjoittajasta: Trek

Our mission: we build only products we love, provide incredible hospitality to our customers, and change the world by getting more people on bikes.