Ajoa edeltävän tarkastuksen tekeminen maastopyörälle Tee "M-tarkastus" aina ennen kuin lähdet poluille

Ajoa edeltävän tarkastuksen tekeminen maastopyörälle Tee "M-tarkastus" aina ennen kuin lähdet poluille

Onnettomuuksien välttämiseksi on tärkeää tarkastaa maastopyörä ennen jokaista ajokertaa. Jotta vaiheet on nopea ja helppo muistaa, käytämme ”M-tarkastusta”. Jokainen ”M”-kirjaimen viidestä kärkikohdasta tarkoittaa pyörässä olevaa tarkastuskohtaa. Tarkastus aloitetaan takakiekosta, josta siirrytään satulatolppaan, siitä alas polkimiin, edelleen ohjaustankoon ja lopuksi etukiekkoon. Katso kuinka ajoa edeltävä tarkastus suoritetaan videossa esitettyjen vaiheiden ja alla olevien ohjeiden avulla.

Maastopyörän ajoa edeltävä tarkastus vaiheittain

1. Ensimmäinen kohta

”M-tarkastuksen” ensimmäinen kohta on takakiekko.

Kiinnitä pumpun suu venttiiliin ja varmista, että rengaspaine on renkaan sivuseinämään merkityn suositellun painealueen sisällä. Ihanteellinen rengaspaine on henkilökohtainen mieltymys ja voi riippua useista tekijöistä, kuten ajopaikasta ja siitä käytetäänkö sisärenkaita vai ei. Aluksi rengas kannattaa kuitenkin pumpata suositellun painealueen puoliväliin, minkä jälkeen painetta voi säätää oman tarpeen ja tuntuman mukaan.

Painetta on oltava riittävästi, jotta vanne ei osu maahan, mutta ei niin paljon, että renkaan pito kärsii. Jos painetta on liian vähän, mahdollisuus puristusreikien syntymiseen kasvaa, ja jos painetta on liikaa, rengas ei pidä hyvin ja ohjattavuus kärsii.

Tärkeä vinkki: Jos käytät sisärenkaatonta järjestelmää, suosittelemme lisäämään uutta tubeless-tiivistysainetta kuuden kuukauden välein.

Tarkasta, etteivät jarrupalat ole liian kuluneet, ja pyöritä kiekkoa varmistaaksesi, että se pyörii vapaasti jarrupalojen välissä ilman hankausta. Jos se hankaa ja olet tarkastanut, että kiekko on oikein paikoillaan dropouteissa, saatat joutua säätämään jarruja.

2. Toinen kohta

Siirry ylöspäin tarkastelemaan satulatolppaa ja satulaa. Kokeile kiertyykö satula sivulta sivulle. Varmista, että satulatolpan kiristin on tiukasti kiinni ja että satula ja satulatolppa ovat tukevasti paikoillaan.

Jos pyörässäsi on hissitolppa, varmista että se toimii, kun käytät vipua ja painat satulaa alaspäin.

Kun pyörä on maassa, nosta takaosa ilmaan noin nilkan korkeudelle ja anna sen pudota maahan. Kuuntele, kuuluuko kolinaa, helinää tai muita outoja ääniä. Äänet voivat tarkoittaa, että jokin osa on löysällä tai kulunut. Vie pyöräsi tällaisessa tapauksessa paikalliselle Trek-jälleenmyyjälle huoltoa varten.

Lähikuva maastopyörän rataspakasta

3. Kolmas kohta

Siirry sitten alas tutkimaan kampisarjaa – eli ”M”-kirjaimen keskikohtaa. Pyöritä molempia polkimia (älä kampia) ja tarkasta, kuuluuko kitinää tai muita ääniä.

Seuraavaksi tartu polkimiin ja väännä niitä sivuttain. Tarkasta onko polkimissa tai kampijärjestelmässä väljyyttä.

Pyöritä sitten kampea taaksepäin ja kuuntele, kitiseekö ketju tai vaihteisto.

Yleiset ketjusta kuuluvat äänet voivat tarkoittaa, että ketju on voideltava, mutta jos vaihteistosta kuuluu ääniä, pyörä yleensä tarvitsee tarkempaa säätöä tai huoltoa. Voit aina viedä pyörän jälleenmyyjälle lähempää tarkastelua varten.

4. Neljäs kohta

Siirry kammista ylöspäin ohjaustankoon. Kun pyörä on maassa, nosta etuosa noin nilkan korkeudelle ja anna sen pudota maahan. Aivan kuten pyörän takaosan kanssa, kuuntele, kuuluuko kolinaa, helinää tai muita outoja ääniä.

Varmista, että ohjainkannatin ja ohjaustanko ovat tiukasti kiinni kääntelemällä ohjaustankoa – katso toimintatapa videolta.

Varmista seuraavaksi, että jarrut kytkeytyvät ilman, että vipua tarvitsee vetää pohjaan saakka. Jos jarrut eivät toimi kunnolla, voit käydä paikallisen Trek-jälleenmyyjäsi luona varaosia ja huoltoa varten.

5. Viides kohta

”M”-menetelmän viimeinen tarkastuskohta on etukiekko. Etukiekko käydään läpi samalla tavalla kuin takakiekko.

Kiinnitä pumpun suu venttiilii ja varmista, että rengas on täytetty suositellun painealueen puoliväliin. Suositeltu painealue on merkitty renkaan sivuseinämään. Jos paine on liian alhainen, täytä rengas suositeltuun painealueeseen. Jos käytät sisärenkaatonta järjestelmää, varmista tiivistysaineen määrä.

Pyöritä lopuksi etukiekkoa varmistaaksesi, että se pyörii vapaasti jarrupalojen välissä ilman hankausta. Jos se hankaa ja olet tarkastanut, että kiekko on oikein paikoillaan, saatat joutua säätämään jarruja.

BONUSKOHTA: tarkasta jousitus

Jousituksen säädöt kannattaa tarkastaa säännöllisesti mittaamalla O-renkaiden ja iskunvaimentimen runko-osan tai haarukan alaosien välinen etäisyys. Tavallisen ajon jälkeen O-renkaan etäisyyden pitäisi vastata iskunvaimentimelle määritetyn männänliikkeen pituutta tai haarukan jouston määrää. Jos jousto ei tapahdu koko joustoalueen pituudelta, voit laskea PSI:n määrää. Jos O-rengas siirtyy liian pitkälle tai liukuu pois iskunvaimentimen varresta, voit nostaa PSI:n määrää.

Muista, että yksilölliset mieltymykset ja ajotyyli vaikuttavat paljon parhaiden jousitusasetusten löytämiseen. Kokeile erilaisia vaihtoehtoja painumalle ja paluuvaimennukselle, kunnes löydät yhdistelmän, joka sopii parhaiten omaan maastoajotyyliisi.

Voit käyttää jousituslaskuriamme, joka auttaa sinua optimoimaan jousituksesi asetukset ajopainosi mukaan.

Täältä pääset jousituslaskuriin >>

Siinä kaikki! Oikeastaan aika selkeää. Ajoa edeltävän tarkastuksen sekä renkaiden täytön ja ketjun voitelun kaltaisten kotona tehtävien perushuoltotoimien lisäksi säännöllinen huolto Trek-jälleenmyyjän luona auttaa pyöräsi osia toimimaan sulavasti ja varmistaa, että mahdolliset ongelmat havaitaan ennen kuin niistä tulee todellisia. Voit etsiä paikallisen Trek-jälleenmyyjäsi jälleenmyyjähakumme avulla.

Etsi jälleenmyyjä >> 

Tietoa kirjoittajasta: Trek

Our mission: we build only products we love, provide incredible hospitality to our customers, and change the world by getting more people on bikes.