Pyöräkaistoilla ja pyöräteillä ajaminen Vinkkejä hauskempaan, vastuullisempaan ja muut huomioivaan pyöräilyyn.

Pyöräkaistoilla ja pyöräteillä ajaminen Vinkkejä hauskempaan, vastuullisempaan ja muut huomioivaan pyöräilyyn.

Riippumatta siitä, missä ajaa, jokaisen pyöräilijän vastuulla on tuntea tien säännöt ja kunnioittaa muita pyöräilijöitä, autoilijoita ja jalankulkijoita. Olemme hahmotelleet joitakin yleisiä pyöräilyn nyrkkisääntöjä ja eritelleet yksityiskohtia, jotka kannattaa huomioida ajettaessa suojaamattomilla ja suojatuilla pyöräkaistoilla sekä pyöräteillä tai virkistysreiteillä. Nämä säännöt saattavat tuntua aivan itsestäänselviltä, mutta kertaus ei ole pahitteeksi.

Ajamisen nyrkkisäännöt

Pyörät ovat ajoneuvoja, joten toimi sen mukaisesti! Aja ainoastaan liikenteen suuntaan, noudata kaikkia liikennemerkkejä ja -merkintöjä ja vältä jalkakäytävällä ajamista.

Huomioi muut pyöräilijät, jalankulkijat ja ajoneuvot ja kunnioita niitä.

Kun ohitat muita pyöräilijöitä tai jalankulkijoita, ilmoita itsestäsi, jotta he osaavat valmistautua ohitukseen eivätkä estä kulkuasi.

Ilmoita aina muille pyöräilijöille, autoilijoille ja jalankulkijoille aikeistasi vaihtaa suuntaa käyttämällä käsimerkkejä.

Muista, että vaikka olet pyöräkaistalla, autot eivät välttämättä anna sinulle tilaa automaattisesti. Älä koskaan oleta, että autoilijat näkevät sinut, ja aja aina varovasti!

Ajaminen suojaamattomilla pyöräkaistoilla

Suojaamattomat pyöräkaistat kulkevat aivan autoliikenteen vieressä ilman, että pyöräilijöiden ja muun liikenteen välissä on mitään estettä.

1) Varo avautuvia autojen ovia. Varsinkin, jos pyöräkaista on sijoitettu hyvin lähelle pysäköityjä autoja. Et halua saada ovesta!

2) Ole hyvin varovainen, kun käännyt vasemmalle. Siirry joko varovasti autokaistalle kääntyäksesi tai jatka suoraan eteenpäin risteävälle kadulle ja pysähdy sitten kadun oikeaan reunaan. Valmistaudu ylitykseen, kun valo muuttuu vihreäksi tai kun se on turvallista.

3) Varo oikealle kääntyviä autoja. Autoilijoiden pitäisi nähdä suojaamattomilla kaistoilla ajavat pyöräilijät – ajavathan he aivan vierekkäin! Älä kuitenkaan koskaan oleta niin ja ole erityisen varovainen lähestyessäsi risteystä.

Trek Dual Sport

Ajaminen suojatuilla pyöräkaistoilla

Suojatut pyöräkaistat on suojattu autoliikenteeltä reunakiveyksellä, tolpilla, pysäköidyillä autoilla tai muilla esteillä.

1) Noudata erityistä varovaisuutta poistuessasi suojatulta pyöräkaistalta. Esimerkiksi silloin, kun kierrät esteen, käännyt vasemmalle tai joudut kääntymään ympäri. Ole jälleen erittäin varovainen, kun käännyt vasemmalle.

2) Varo oikealle kääntyviä autoja. Suojatut pyöräkaistat on yleensä suunniteltu hyvin näkyviksi risteyksissä, mutta jotkut kuljettajat eivät välttämättä silti näe pyöräilijöitä selvästi, ovat saattaneet unohtaa pyöräkaistan olemassaolon tai ovat yksinkertaisesti keskittyneitä johonkin muuhun.

3) Jos mahdollista, aja kaistan keskellä. Kun ajat pyöräkaistalla reunakiveyksen vieressä, aja lähellä kaistan keskiosaa välttääksesi lätäköt, roskat ja kaiken muun ylimääräisen.

Ajaminen pyöräteillä ja virkistysreiteillä:

Pyöräteillä ja virkistysreiteillä kohtaat pääosin muita pyöräilijöitä ja jalankulkijoita. Autoliikennettä tulee eteen vain risteyksissä.

1) Ole hyvin tietoinen muusta liikenteestä. Siihen voivat kuulua jalankulkijat, pienet lapset, koirat, rattaat, muut pyöräilijät, nähtävyyksien katselijat jne. Tämä kaikki tekee huomion herpaantumisesta todennäköisempää, minkä lisäksi ihmiset toimivat usein arvaamattomasti.

2) Huomioi muut ohittamisen aikana. Ilmoita itsestäsi ennen ohittamista ja harkitse kellon käyttämistä varoittaaksesi muita läsnäolostasi. Riippuen siitä, kenet ohitat ja kuinka tarkkaavaiselta hän vaikuttaa, voit myös hidastaa ohittamisen aikana. Älä myöskään yritä kiitää vilkkaiden alueiden läpi.

3) Noudata mahdollisia kaistamerkintöjä. Useimpien pyöräteiden liikenne on kaksisuuntaista, joten yritä pysyä kaistallasi, ellet ole ohittamassa muita. Jos tie on jaettu jalankulkija- ja pyöräkaistoihin, käytä aina pyöräkaistaa.

Muista, että kaikki kaduilla ja pyöräteillä näkemäsi ovat vain matkalla jonnekin – oli kyse sitten huvista tai työstä. Kun noudatat tieliikennesääntöjä, kiinnität huomiota ympäristöösi ja kunnioitat muita tienkäyttäjiä, edistät osaltasi hauskempaa ja nautinnollisempaa kokemusta kaikille. Ja kuten aina, käytä kypärää ja sekä etu- että takavaloa. Voit jopa harkita näkyvyyttä parantavien varusteiden käyttöä.

Mennään #tänäänpyörällä

#TänäänPyörällä on haaste meille kaikille osallistua omalta osaltamme luomaan terveempää maailmaa!
Lue lisää

Tietoa kirjoittajasta: Trek

Our mission: we build only products we love, provide incredible hospitality to our customers, and change the world by getting more people on bikes.