Vaihteiden vaihtaminen pyöräillessä Oikeanlainen vaihtaminen voi tehdä päivittäisistä työmatkoistasi nopeampia, sujuvampia ja hauskempia.

Vaihteiden vaihtaminen pyöräillessä Oikeanlainen vaihtaminen voi tehdä päivittäisistä työmatkoistasi nopeampia, sujuvampia ja hauskempia.

City bikes

Pyöräiletpä sitten töihinn, ruokaostoksille tai kruisailet muuten vaan kaupungilla, oikealla vaihteella jokainen pyöräretki sujuu paremmin.

Miten siis tiedät, käytätkö oikeaa vaihdetta? Ja mistä tiedät, milloin sinun tulee vaihtaa raskaammalle tai kevyemmälle? Aloitetaan perusteista.

Useat kaupunkipyörät on varustettu vaihdevivuilla, jotka on suunniteltu käytettäväksi etusormella ja peukalolla. Oikealla puolella oleva vaihdevipu ohjaa takavaihtajaa ja vasemmalla puolella oleva etuvaihtajaa. Huomaa: Joissain kaupunkipyörissä on vain yksi eturatas edessä ja laajempi valikoima vaihderattaita takana, mikä poistaa etuvaihtajan ja -vivun tarpeen.

Kun työnnät vaihdevipua peukalolla tai vedät etusormella, siirrät kejuja rattaalta toiselle. Etuvaihtajan (vasemman) siirtäminen muuttaa välityssuhdetta enemmän, kun taas takavaihtajan (oikean) siirtäminen aiheuttaa pienempiä vaihteensiirtoja.

Vasen puoli – liikuttaa etuvaihtajaa eturattaiden välillä (suuremmat säädöt)

Vasen vaihdevipu ohjaa pyörän etuvaihtajaa, joka siirtää ketjua kampisarjaan kiinnitettyjen eturattaiden välillä. Vasemmalla kädellä vaihtaminen aiheuttaa dramaattisempia muutoksia vaihteistossa ja voi olla hyvin hyödyllistä, kun sinun pitää tehdä suuri vaihteen säätö nopeasti.

Työntämällä vasenta vaihdevipua peukalollasi vaihtaja työntää ketjua suuremmalle eturattaalle – raskaammalle vaihteelle. Raskaampi vaihde vaatii polkemisessa enemmän voimia, mutta jokainen polkaisu liikuttaa pyörää pidemmän matkan eteenpäin.

Vaihdevivun vetäminen sisäänpäin etusormella vetää ketjun alas pienemmälle eturattaalle – kevyemmälle vaihteelle. Tämä tekee polkemisesta helpompaa, mutta pyörä ei liiku yhdellä polkaisulla yhtä pitkää matkaa tai yhtä nopeasti.

Käytä pienempää eturatasta eli kevyempää vaihdetta, kun poljet ylämäkeen, sinulla on raskaampi taakka tai olet pysähtymässä. Käytä suurempaa eturatasta eli raskaampaa vaihdetta, kun haluat polkea kovaa edetäksesti nopeasti.

Oikea puoli – liikuttaa takavaihtajaa takarattaiden välillä (pienemmät säädöt)

Pyörän oikea vaihdevipu ohjaa takavaihtajaa, joka siirtää ketjua rataspakassa olevien takarattaiden välillä. Rataspakassa pienemmät rattaat ovat itse asiassa raskaampia, nopeampia vaihteita ja suuremmat rattaat ovat kevyempiä, hitaampia vaihteita. Tämä tarkoittaa, että samat vaihtoliikkeet, joita tehdään vasemmalla puolella, tuottavat oikealla puolella päinvastaisen tuloksen.

Vetämällä vaihdevipua etusormella takavaihtaja vaihtaa ketjun pienemmälle takarattaalle – raskaampi mutta nopeampi vaihde. Vivun työntäminen peukalolla vaihtaa ketjun suuremmalle takarattaalle – hitaampi mutta kevyempi vaihde.

Ketjun ristiin menon välttäminen

Pyöräillessä kannattaa välttää tilannetta, jossa ketju kulkee suurimmalta eturattaalta suurimmalle takarattaalle tai pienimmältä eturattaalta pienimmälle takarattaalle – eli tilannetta, jossa edessä on raskain vaihde ja takana kevyin vaihde tai päinvastoin. Tätä kutsutaan ”ketjun menemiseksi ristiin”, koska ketju kulkee suoran linjan sijaan vinossa kulmassa. Ristiinmeno rasittaa ketjua runsaasti ja hankaa sitä usein etuvaihtajaa vasten. Tämä synnyttää ärsyttävää ääntä ja voi vaikuttaa haitallisesti rattaisiin.

Parhaan yhdistelmän löytäminen

Täydelliseen vaihdeyhdistelmään ei ole reseptiä – kyse on henkilökohtaisesta valinnasta. Mukavimman ja tehokkaimman poljinnopeuden eli ”kadenssin” löytämiseksi kannattaa kokeilla eri vaihtoehtoja.

Kuten aiemmin mainittiin, eturattaan vaihtaminen (vasen puoli) saa aikaan suurempia muutoksia vaihteissa, kun taas oikea vaihtaja (oikea puoli) saa aikaan pienempiä vaihdemuutoksia. Harjoittelun kautta huomaat, että eturattaan vaihtaminen auttaa huomattavasti mäkisellä seudulla ajamiseen, kun taas takarattaiden vaihtaminen sopii välityssuhteen hienosäätöön itsellesi sopivan poljinnopeuden etsimisessä.

Useimmat pyöräilijät pitävät yleensä noin 90 poljinpyöräytystä minuutissa tehokkaimpana ja mukavimpana kadenssina. Hitaampi kadenssi voi tuntua vaivalloiselta ja nopeampi kadenssi taas siltä kuin polkisit valtavasti lailla pääsemättä mihinkään. Jos olet kiinnostunut kadenssisi mittaamisesta, monet ajotietokoneet tai sovellukset voivat mitata sitä sensorin avulla. Kadenssin mittaaminen sensorilla voi olla erinomainen keino opetella vaihteiden oikea-aikaista vaihtamista.

Tärkeä vinkki: polje kevyesti vaihteensiirron aikana!

Vaihteen vaihtamiseksi on poljettava, mutta vaihteensiirto tapahtuu parhaiten (ja sulavimmin) silloin kun poljet kevyesti. Jos polkimia painetaan voimakkaasti vaihtamisen aikana, vaihteensiirto on yleensä kömpelö ja äkillinen. Tällä on merkitystä erityisesti ylämäissä, joten mäen lähestyessä kannattaa vaihtaa kevyempään vaihteeseen ennen nousun aloittamista! Jos sinun tarvitsee vaihtaa kevyempään vaihteeseen nousun aikana, yritä vähentää polkimiin kohdistuvan voiman määrää vaihdon aikana.

Suosittelemme lisäksi kevyemmälle vaihteelle vaihtamista, kun hidastat pysähdystä varten, niin että et joudu ponnistelemaan raskaalla vaihteella, kun taas lähdet liikkeelle.

Haluatko henkilökohtaisia neuvoja?

Suuntaa paikalliselle Trek-jälleenmyyjällesi saadaksesi lisätietoja ja kaiken hyödyn irti jokaisesta ajomatkasta.

Tietoa kirjoittajasta: Trek

Our mission: we build only products we love, provide incredible hospitality to our customers, and change the world by getting more people on bikes.