Varustautuminen Touria varten: Osa 3 Kolmiosaisen sarjamme viimeisessä osassa, jossa tutustutaan lähes kaikkiin Trek-Segafredon ympäriajolla käyttämiin varusteisiin, käsittelemme ajoasuja, autoja ja kahvia eli asioita, jotka todella pitävät ajajat liikkeessä.

Varustautuminen Touria varten: Osa 3 Kolmiosaisen sarjamme viimeisessä osassa, jossa tutustutaan lähes kaikkiin Trek-Segafredon ympäriajolla käyttämiin varusteisiin, käsittelemme ajoasuja, autoja ja kahvia eli asioita, jotka todella pitävät ajajat liikkeessä.

Fakta: Kukaan ei ole koskaan ajanut hitaammin sen takia, että hän näyttää liian hyvältä.

Siksi Santini suhtautuu vakavasti suhteeseensa Trek-Segafredoon alkaen joulukuun harjoitusleiristä, jossa jokainen ajaja saa yli 200 varustetta ympäristöystävällisessä muovittomassa laatikossa. Jokaisen sukan, ajohousuparin ja ajoasun laatu tarkastetaan ennen niiden jakamista ajajille, jotta he sekä näyttävät hyvältä että tuntevat olonsa hyväksi.

Santini toimittaa vaatteita myös kauden aikana klassikkokisoihin ja suuriin ympäriajoihin. Tiimi tekee tilauksen Ranskan ympäriajoa varten noin kaksi kuukautta ennen Grand Départ -tapahtumaa, jotta ajajat saavat ajoissa tarvitsemansa. Jokainen ajaja saa yksilöllisen lähetyksen, joka voi näyttää esimerkiksi tältä:

  • 2 kisapaitaa
  • 1 kesään sopiva ajopaita
  • 2 pitkähihaista lämpöpaitaa
  • 2 lyhyet bib-ajohousut
  • 2 kisa-asua
  • 2 kesään sopivaa kisa-asua
  • 1 aika-ajoasua

Tiimibussissa on jokaisesta asusta kaksi varakappaletta jokaisessa vaatekoossa – XS, S ja M – ja varasto täytetään tarvittaessa Belgian huoltoreitillä kisojen välillä.

Suuressa ympäriajossa kisaaminen tarkoittaa tietenkin sitä, että pitää olla valmis käyttämään muita värejä mitä varastossa on. Tour tarjoaa ajopaidan niile ajajille, jotka käyttävät keltaista, vihreää, pilkullista tai valkoista asua, mutta Santini tarjoaa tiimille kiintiönä lyhyet bib-ajohousut, käsineet ja sukat, jotka sopivat tyyliltään yhteen, jos niille on tarvetta.

Lasit ovat tärkeä muodon ja toimivuuden lähde ympäriajon tiimille. Koo tarjoaa Trek-Segafredolle Demos-aurinkolaseistaan kustomoidun tiimivarustukseen sopivan värityksen sekä versioita, jotka sopivat hyvin tiimin johtajan ajopaitoihin Giro d’Italiassa, Ranskan ympäriajossa ja Vuelta Espanassa, jos Trek-Segafredon ajaja saa GC:n missä tahansa näistä kisoista.

Santinin tavoin Koo suhtautuu tuotteisiinsa vakavasti; yritys haluaa tavata ajajat mahdollisimman usein varmistaakseen, että he ovat tyytyväisiä aurinkolaseihinsa. Valitettavasti pandemia häiritsi Koon järjestämiä tapaamisia.

”Järjestämme yleensä kauden alussa tapaamisen tiimin kanssa heidän harjoitusleirinsä aikana, jotta voimme tavata uudet urheilijat ja esitellä uutuuksiamme”, kertoo Simona Tironi, Koon markkinointikoordinaattori. ”Keräämme jokaiselta urheilijalta tietoja heidän tarpeistaan ja palautetta tuotteesta parantaaksemme valikoimaamme ja kehittääksemme uusia tuotteita. Valitettavasti emme voineet tavata tiimiä pandemian takia, koska kasvokkainen yhteydenpito ei ollut mahdollista.”

Santinin tavoin Koo hoitaa tuotantonsa itse Italiassa, mikä auttoi molempia yrityksiä selviytymään monien kohtaamista toimitusvaikeuksista.

Mitä salaisiin aseisiin tulee, sponsori Segafredon vaikutusta ei voi jättää huomiotta. Kahviyritys allekirjoitti uuden vuoden 2023 läpi kestävän sopimuksen Trekin kanssa, joten ajajien ei tarvitse lähitulevaisuudessa huolehtia seuraavan espressokupin saamisesta.

Ennen vuoden 2020 Ranskan ympäriajoa Segafredo teki kaikkensa varmistaakseen, ettei tiimin tarvinnut koskaan nähdä vaivaa kahvikupillisen eteen. Ranskan ympäriajossa yrityksen sponsorointia valvovan Véronique Levasseurin mukaan Segafredo otti jokaisella etapilla yhteyttä kuhunkin tiimin hotelliin varmistaakseen, että Segafredo-kahvia tarjotaan aamiaisella. Yhtiö pitää myös tiimibussin hyvin varusteltuna kahvikapseleilla.

Trek-Segafredon tekninen johtaja Matt Shriver arvioi varovaisesti, että jokainen ajaja juo ympäriajon aikana kolme espressoa päivässä, mikä tekee pelkästään ajajien keskuudessa yhteensä 552 kupillista 23 päivän aikana. Kofeiini pitää siis tiimin monin tavoin liikkeessä.

Auto Trek Segafredo

Mikään ei kuitenkaan saa tiimin moottoreita käyntiin yhtä kirjaimellisesti kuin Toyota. Ranskan ympäriajon etapilla voi olla jopa seitsemän Corolla Trekiä reitillä – kaksi urheilujohtajille, neljä mekaanikoille ja huoltajille reitin tärkeissä osissa sekä toisinaan seitsemäs, joka tekee tiedustelutyötä 20–30 minuutin päässä ja raportoi sää- ja tieolosuhteista. Tiimiautot ovat vieriviä komentokeskuksia, joissa on televisioita, useita radiokokoonpanoja ja taulutietokoneita, joilla seurataan kaikkia kisan tapahtumia. Corolla Trek oli myös yksi ensimmäisistä pyöräilijöiden pääjoukon autoista, jossa oli hybridimoottori.

Autojen lisäksi Trek-Segafredolla on myös kaksi Proace Verso -pakettiautoa. Nämä ajoneuvot ovat usein avainasemassa, kun kuljetetaan tärkeitä laitteita ja tuotteita Belgian Deinzen huoltoreitiltä eri puolille Ranskaa. Joskus tiimi voi tarvita nopeasti uuden pyörän, aika-ajopyörän rungon tai hierontalaitteen. Tällaisissa tilanteissa luotettavasta ajoneuvosta voi olla suuri apu.

”Yleensä se on meidän vikamme, koska unohdimme jotain”, Shriver nauraa. ”Tai kisa on käynnissä ja tavaroita käydään nopeasti läpi. Sitten tapahtuu iso kolari ja tarvitsemme lisää materiaalia.”

Vaikka jokaiseen Ranskan ympäriajoon liittyy intensiivistä suunnittelua, syntyy väistämättä ongelmia, jotka haittaavat tiimin monitasoista toimintaa. Näissä tilanteissa hyvin reagoivilla yhteistyökumppaneilla voi olla suuri vaikutus kisapäivinä.

Kun kaikki sujuu hyvin, tiimin ajaja juhlii ympäriajon etapin loppumista kädet ylhäällä, ja yleisöllä ei ole aavistustakaan logistisesta koordinoinnista, joka vaadittiin varusteiden kisapaikalle järjestämiseen.

Tietoa kirjoittajasta: Trek

Our mission: we build only products we love, provide incredible hospitality to our customers, and change the world by getting more people on bikes.