Cam McCaulin muistojen museo 11 runkoa. 11 vuotta. Uskomaton tarina muutoksesta.

Cam McCaulin muistojen museo 11 runkoa. 11 vuotta. Uskomaton tarina muutoksesta.

Yhdentoista Trek-rungon rivi koristaa Cam McCaulin autotallin seinää. Jokainen runko vastaa yhtä vuotta hänen slopestyle-urastaan vuosina 2004–2014. Ne kuvastavat hänen parhaita ja huonoimpia hetkiään – kiistattomia voittoja ja uhkarohkeita videosegmenttejä sekä pahoja kaatumisia ja loukkaantumisia. Jokainen runko vangitsee pienen osan siitä, kuka hän oli tiettynä ajanjaksona.

Ennen kuin McCaul päätti kertoa jokaisen rungon tarinan vlogissaan YouTubessa, hän ei tajunnut, kuinka moni hetki oli unohtunut. Hän katseli runkoja päivittäin ja muisti vain pieniä välähdyksiä. Kaivamalla esiin videotallenteita, digitoimalla joskus vanhoja segmenttejä DVD:iltä ja editoimalla videon hän teki historiastaan kokonaisen.

”Näen muistoissani 18-vuotiaan itseni, jolla ei ole mitään käsitystä siitä mitä on tulossa”, McCaul sanoo. ”Pyörällä ajaminen on oma osansa, mutta pelkästään se, että näen itseni puhumassa saa minut myös ajattelemaan: ’Huh. Olet tosi pentu ja sinulla on niin paljon opittavaa.’”

McCaul on nyt 35-vuotiaana ”vanhus”, kun ajatellaan slopestylea ja freeridea sekä hieman muutakin maastopyöräilyä. Siitä huolimatta hänen uransa osuu siististi yhteen lajin historian kanssa. Hän oli teini-ikäinen, kun slopestyle oli vielä alkumetreillään. Hänen ensimmäinen videolla esittelemänsä pyörä on Session 77, jonka Trek valmisti hänelle mittatilaustyönä, koska Trekillä ei ollut tuolloin vielä slopestyle-pyörien mallistoa. Hän vei sen ”Drop In” -nimiseen maastopyöräilyä käsittelevään TV-ohjelmaan ja teki sillä isoja hyppyjä ympäri Kanadan Brittiläistä Kolumbiaa luoden itselleen nimeä esiintymistaidoillaan ja aurinkoisella persoonallaan sekä esitellen samalla Ticket S -pyörän kantaisää.

Camin suosikkipyörä on hänen Remedynsä hänen läpimurtovuodeltaan 2006. Kyseinen pyörä voitti lukuisia kilpailuja ja esiintyi ”New World Disorder VII” -filmin alkukohtauksessa, joka on yksi hänen eniten pitämistään videosegmenteistä. Rungon kiillotetun peilin kaltainen pinnoite erottuu yhä selvästi tuloksekkaan vuoden aikana syntyneiden kolhujen ja naarmujen lomasta. Tämä runko on ollut aina lähimpänä McCaulin sydäntä, mutta videon tekeminen auttoi häntä muistamaan, kuinka valtavasti historiaa siihen liittyy.

”Ällistyin, kun ajattelin kuinka paljon yhden kalenterivuoden aikana ennen tapahtui”, McCaul sanoo. ”Kun homma jatkui, tapahtumia oli vähemmän, koska jotkin vuodet olivat täynnä loukkaantumisia. Joskus palasin hommiin vain yhtä kilpailua varten tai tulin juuri sen verran terveeksi, että pystyin tekemään jonkin filmisegmentin, ja siinä olikin kaikki mitä sain vuoden aikana tehtyä.”

Videon editointiprosessi auttoi häntä laittamaan uransa perspektiiviin. McCaul huomasi, että hänen pysyvimmät muistonsa eivät olleet usein kilpailutuloksia, jotka olivat tuntuneet aikanaan niin tärkeiltä. Hänen nykyinen minänsä on yhdistelmä niitä paloja, jotka tuntuivat hänestä säilyttämisen arvoisilta. Hänen vloginsa YouTubessa on huolettoman huvin aarreaitta, joka kuvaa häntä omimmillaan tarjoten koko päivän kestäviä seikkailuja, luovia haasteita ystävien kanssa ja vilauksia hänen arkielämästään.

Sen lisäksi että video auttoi McCaulia muistamaan unohtamiaan asioita, se auttoi häntä näkemään aiemmasta itsestään osia, jotka hän tunnistaa edelleen: maneereita ja puhumiseen liittyviä äänen vaihteluita, jotka hän ei ole pelkästään säilyttänyt vaan siirtänyt myös kahdelle lapselleen. Hän huomauttaa saman koskevan runkoja. Vuoden 2014 Ticket S ei näytä paljonkaan improvisoidulta versiolta vuoden 2004 Session 77:stä, mutta nämä kaksi pyörää ovat erottamattomasti yhteydessä toisiinsa pitkän prosessin kautta, jossa määritettiin, mikä oli säilyttämisen arvoista.

”Voi huomata, kuinka antiikkiselta ensimmäinen runko näyttää ja sitten kuinka pitkälle kehitetyiltä loppupään rungot näyttävät. Ja loppupään runkoja voi tosiaan oikeasti tilata ja ostaa”, McCaul sanoo. ”Minusta se kertoo paljon Trekin kyseiselle rungolle tekemästä kehitystyöstä ja heidän halustaan lähteä mukaan maastopyöräilyn tähän alalajiin niin aikaisessa vaiheessa. Samalla se kertoo myös lajin kehittymisestä.”

Cam McCaul

McCaul ei odottanut, että videon tekeminen olisi niin katarttinen kokemus. Idea videoon syntyi osittain siitä, että hänen kotikaupungissaan Bendissä, Oregonissa Yhdysvalloissa oli liian kylmää ja lumista sellaiseen pyöräilyyn, mitä hän yleensä harrastaa YouTube-kanavallaan. Videon editointiprosessi antoi hänelle kuitenkin aikaa ja tilaa pohtia, kuinka pitkälle hän on päässyt sen jälkeen, kun hän hyppäsi ”Drop In” -sarjan bussiin 18-vuotiaana.

”Silloin sitä oli keskittynyt tiettyihin asioihin, eikä ison kuvan hahmottaminen ollut yksi niistä”, McCaul sanoo. ”Näkisin todella ylpeänä, että maastopyöräily on kasvanut ja että trail-pyöräilystä on tullut yhä aggressiivisempaa. Minusta tuntuu, että slopestylella ja freeridella on ollut iso vaikutus ihmisten ajotapaan ja että tämä on vaikuttanut tapaan, jolla valmistajat kehittävät maastopyöriä.

”Olisin todella innoissani, jos tämä pitäisi vielä paikkansa. Ja sehän pitää edelleen paikkansa, koko homma on isompi kuin olisimme koskaan osanneet kuvitella.”

A woman and man riding down a trail

Maastopyöriä moneen menoon

Tutki ympäristösi oikopolut, kinttupolut ja metsätiet kaikenlaisiin seikkailuihin suunniteltuijen maastopyörien avulla.
Löydä itsellesi sopiva!

Tietoa kirjoittajasta: Trek

Our mission: we build only products we love, provide incredible hospitality to our customers, and change the world by getting more people on bikes.