Tehosta taitojasi teknisiin maastonousuihin Ajotekniikkaa kehittämällä sinä ja hankalat ylämäet voitte olla parhaita kavereita

Tehosta taitojasi teknisiin maastonousuihin Ajotekniikkaa kehittämällä sinä ja hankalat ylämäet voitte olla parhaita kavereita

Teknisissä nousuissa tarvitaan hieman enemmän taitoa kuin tasaisten neulaspolkujen ylöspolkemisessa. Niissä on yhdistettävä useita tekniikoita ja ne vaativat hieman valmistelua. Ota haltuusi taidot, jotka nostavat kykyjäsi ylämäessä pykälän, niin pääset huipulle nopeammin, tyytyväisempänä ja valmiina jatkamaan täysillä.

Kun ohjaamme pyörämme poluille ja reiteille, jotka ovat täynnä kivikkoja ja juuriverkostoja, on helppo lannistua. On kuitenkin todennäköistä, että hallitset jo monet niistä taidoista, joita tarvitaan teknisempien nousujen voittamiseen – niiden käytön ajoittaminen on se todellinen haaste. Kunto, varusteet, kadenssi ja linjan valinta kaikki vaikuttavat jyrkissä nousuissa ja hankalassa maastossa. Kun osaamme hallita voimankäytön ja tekniikan oikeassa tasapainossa, karujen nousujen hallinnasta tulee palkitseva haaste. Kuuntele asiantuntijaneuvoja Pinkbiken Christina Chappettalta @cchappetta1, ja harjoittele niiden avulla nousutaitoja.

Vaihtaminen ja kadenssi

Miten vaihdat, milloin vaihdat ja miten kovaa poljet ovat kuin sormenjälki. Ne ovat ainutlaatuisia sinulle, kuntotasollesi, ajovalinnoillesi ja sille, miten luet polkua. Kun rullaat teknisiin nousuihin, kannattaa kuitenkin huomioida tietyt parhaat käytännöt, jotka auttavat sinua saamaan kaiken irti voimistasi ja säilyttämään paremman tunteen pidempään.

1. Aja lujaa tasaisella
Vaihda raskaammalle vaihteelle tasaisella, joka vie sinut nousua kohti. Tämä auttaa sinua lisäämään liikevoimaasi esteiden ylittämiseksi polulla sekä pitämään yllä vauhtia mäen päälle.

2. Hyödynnä loivia kohtia
Kun nousu loiventuu ja polku on tasaisempi, vaihda pienemmälle vaihteella ja nopeuta kadenssiasi. Nopeammalla kadenssilla polkeminen auttaa estämään maitohapon kerääntymistä ja pitää olosi pirteämpänä pidempään.

3. Pidä kadenssi korkealla
Pyri pitämään kadenssisi korkealla koko nousun ja kaikkien nousujen aikana. Korkeampi kadenssi auttaa pitämään kehosi toimimassa aerobisesti, millä on valtava rooli yleiskunnon ja kestävyyden parantamisessa, jotta nousuista tulee helpompia ajan mittaan.

Ajaja kiipeämässä kivikkoista polkua

Ajolinjan valinta ja maaston lukeminen

Oikean ajolinjan löytäminen on avain polun vaikeimpien osuuksien selvittämisessä, ja silmiesi kouluttaminen parhaiden valintojen löytämiseen vaatii vain hieman harjoittelua. Noudata näitä vinkkejä ajolinjan näkemisessä, lue maastoa ja valmistaudu hallitsemaan kivikot, jotka väijyvät sinun ja mäen huipun välillä.

1. Katse määränpäässä
Pidä katseesi ylhäällä ja keskittyneenä edessä olevaan polkuun, tarkkaillen muutoksia maastossa ja poimien tutkittavat kohdat ennen kuin ne ovat kohdallasi. Kun huomaat edessä jotain monimutkaista, hae haluamasi ajolinja ja seuraa linjaa katseella kohdan läpi. Siinä vaiheessa, kun saavut maastoesteen luo, silmiesi tulisi kohdistua jo eteenpäin polulla, jolloin kehosi seuraa luonnollisesti.

2. Hyvältä näyttää
Aina kun mahdollista liiku kohtisuorassa märkiin juuriin ja kiviin nähden. Tämä vähentää renkaan lipsahtamisen mahdollisuutta ja säilyttää liikevoimasi, kun kiipeät estettä ylös ja ohi.

3. Isot esteet ovat syy keulia
Suurempien esteiden selvittäminen nousussa vaatii hieman etupään käsittelytaitoja. Vedä ohjaustankoa ylös keventääksesi etupäätä (keuli kevyesti) yli isojen kivien ja juurien – mutta varo nostamasta eturengasta liikaa jyrkillä polun osuuksilla, että et kaadu taaksepäin. Harjoittele tasaisemmilla poluilla saadaksesi tuntuman siihen, paljonko on liikaa, ja siirry vähitellen kohti jyrkempiä nousukulmia.

4. Tiukat ja jyrkät mutkat
Hae levein mahdollinen ajolinja tiukissa mutkissa saadaksesi paremman linjan pyörällesi mahdollisten esteiden varalta.

5. Lue maastoa kuin kirjaa
Mitä enemmän ajat, sitä helpompi on ennakoida, mitä polulla voi tulla vastaan. Aja uusia polkuja aina, kun mahdollista, ja käytä aikaa pysähtymiseen ja maaston tutkimiseen. Kävele hankalien osuuksien läpi ja aja ne uudestaan oppiaksesi, miten löydät parhaan ajolinjan jo ensimmäisellä yrityksellä.

6. Rakenna taitoja turvallisilla alueilla
Harjoittele seisten polkemistaja takapyörän nostoja loivassa ylämäessä totutellen tekniikoihin, joita tarvitset, kun polku on jyrkempi ja hankalampi.

7. Luota työntöön
Jyrkissä ja teknisissä nousuissa tarvitaan myös työntävän liikkeen käyttöä. Nouse putkelle ja työnnä lantiotasi eteenpäin tuodaksesi painopisteesi eteenpäin pyörän päällä, parantaen renkaiden pitoa ja sallien takapyörän seurata yli esteiden.

8. Milloin ei kannata polkea
Voiman käyttäminen liukkailla kivillä ja märillä juurilla voi parhaimmillaan haaskata voimia ja pahimmillaan aiheuttaa kaatumisen. Vältä kiivasta polkemista märillä puukappaleilla ja sammaleisilla kivillä. Estä kivien iskut suunnittelemalla, mitä reittiä poljet tiesi karkeassa maastossa ja harjoittele polkemisen ajoittamista välttääksesi osumat esteisiin.

9. Edistyneitä taitoja tiukkoihin mutkiin
Ota trial-taitosi mukaan polulle käyttämällä pysähdyksiä, paikallaan seisontaa ja bunnyhopeja erityisen tiukoissa mutkissa. Hypi, tasapainoile ja pidä itsesi pystyssä selvitäksesi ahtaista mutkista, ja ohjaa pyöräsi kohti edessä aukeavaa uraa.

Ajaja kiipeää vuoristopolkua villikukkien seassa
Ajaja kiipeämässä polkua korkealla puurajan yläpuolella

Harjoitus tekee mestarin

Päivän päätteeksi paras asia, jonka voit tehdä teknisten nousutaitojen kehittämiseksi, on polkea lisää ylämäkiä. Pölyisistä neulansilmämutkista aina liukkaisiin juuriin, kuivasta hiekasta tahmeaan metsämutaan, nousutaitojen harjoittelu säännöllisesti kehittää kuntoasi ja tekee jokaisesta nousustasi helpompaa. Mene ulos kaikissa olosuhteissa, jotka ovat hyväksyttäviä ajoympäristössäsi. Erilaisissa sääoloissa ajaminen kehittää taitojasi, mutta kunnioita polkua ja pysy pois mutaisilta ja suljetuilta poluilta. Ennen kaikkea – nauti.

Unohdimmeko jotain? Kerro meille parhaat nousuvinkkisi alla olevissa kommenteissa.

Haetko perusasioista? Opi perustekniikat ylämäkiin täällä tai tutustu maastopyöräilytekniikoihin, joita voit opetella tasaisella.

Tietoa kirjoittajasta: Trek

Our mission: we build only products we love, provide incredible hospitality to our customers, and change the world by getting more people on bikes.