Slik tar du vare på sykkelen din Lær deg å holde sykkelen i tipp topp stand mellom verkstedjusteringene.

Slik tar du vare på sykkelen din Lær deg å holde sykkelen i tipp topp stand mellom verkstedjusteringene.

Med litt pleie fungerer sykkelen knirkefritt, og faren for at du overraskes av vedlikeholdsbehov på veien eller stien reduseres. I disse fire enkle instruksjonsvideoene får du en gjennomgang av grunnleggende sykkelvedlikehold.

Finn frem to bøtter med varmt vann – den ene er til sykkelen, den andre til drivverket – og en hard børste, en myk børste, en kjegleformet børste, sykkelberegnet fettfjerner, sykkelvaskemiddel, et rent, tørt håndkle og kjedeolje. Du kan sette sykkelen i et stativ eller støtte den mot en vegg.

Forvask drivverk, ramme og hjul med vann med vaskemiddel i. Spray så drivverket godt med fettfjerner, men pass på at du ikke spruter rett på kulelager. Så sprayer du ramme og hjul med sykkelvaskemiddel. Unngå også her å spraye rett på kulelager.

Mens sykkelen godgjør seg fyller du to bøtter med litt sykkelberegnet fettfjerner og nok varmt vann til at det dekker børstene.

Begynn med drivverket. Bruk bøtta til drivverket og en børste med stiv bust til å rense hele drivverket. Alternativt kan du bruke en kjederenser med fettfjerner i.

Vask så ramme og gaffel ovenfra og ned med en myk børste og bøtta med rent vann og avfettingsmiddel i. Rengjør dekkene med en stiv børste og felgene med en myk børste, og bruk den kjegleformede børsten til navene. Når du vasker hjulene, må du unngå å søle på bremsesystemet.

Når hele sykkelen er ren, skyller du den med en lett dusj. Til slutt tørker du rammen med et rent og mykt håndkle, og smører så kjedet.

Bruk klær som godt kan skitnes til! Og pass på å bruke sykkelberegnet fettfjerner.

En rask og enkel måte å avfette et kjede på, er å bruke et eget kjederenseverktøy. Det er bare å fylle på fettfjerner, plassere verktøyet på kjedet som anvist og føre pedalene bakover. Børstene på innsiden kommer til i alle kriker og kroker av kjedet der det gjerne samler seg skitt.

Du kan så klart også rengjøre kjedet uten spesialverktøy. Du kan bruke en børste – det funker til og med med en tannbørste eller neglebørste! Ha fettfjerner på børsten og hold den mot kjedet mens du fører pedalene bakover, og pass på å gjøre det både på oversiden og undersiden av kjedet.

Kjedet ser kanskje rent ut nå, men det er fortsatt lurt å vaske det med såpevann og skylle det av. Slik sørger du for at fettfjerneren vaskes helt vekk og den nye oljen får godt feste på kjedet.

Når det gjelder smøring av kjedet, er det lurt å bruke en olje som passer til forholdene. Hvis terrenget du sykler i er vått og gjørmete, bruker du olje til våte forhold. Den tåler vann bedre og varer lenger, men det samler seg støv og skitt i den under tørrere forhold. Sykler du når det er tørt, bruker du olje til tørre forhold. Denne oljen må påføres oftere, men kjedet blir ikke en like stor skittmagnet.

Når du smører kjedet, vil du ha oljen inn i rullene i kjedet. Olje på utsiden av kjedet samler bare opp skitt når du sykler. Da må du avfette og olje igjen mye før. Legg en liten dråpe olje på hver rulle, og tørk vekk overskytende olje. Og vips! så er du klar til å sykle!

Først må du finne ut hvilket lufttrykk du skal ha i dekkene. Det står oppgitt anbefalt trykk på alle Bontrager-dekk. For å finne dette er det bare å lese på siden av dekket. Sykkelen din har enten bilventil eller prestaventil. Pass på at pumpen din passer til ventilen du har. Hvis den ikke passer til begge, kan du kjøpe en adapter i din lokale sykkelbutikk. Hvis ventilene dine har ventilhette, skrur du av disse.

Hvis du har bilventil, er det bare å pumpe når ventilhetta er tatt av. Hvis du har prestaventil, skrur du først løs enden for å åpne den. Den er løs nok når det kommer rikelig med luft ut når du trykker ventilkjernen ned. Fest pumpen godt til ventilen ved å presse pumpehodet ned på ventilen så langt som det går. Lås pumpehodet ved å løfte hendelen. Rugg på pumpehodet. Ventilen skal ikke bevege seg inni det.

Begynn å pumpe. Hvis det sviker ut luft mens du pumper, sitter ikke pumpehodet godt nok på ventilen. Fest hodet på ny og prøv igjen. Hold et øye med trykkmåleren mens du pumper. Slutt å pumpe når du er innenfor det anbefalte trykket som står på siden av dekket. Løsne pumpen ved å presse hendelen ned og nappe pumpehodet av ventilen. Hvis du har prestaventil, må du huske å skru den igjen. Skru så på igjen ventilhetta. Og vips! så er du klar til å sykle.

For å unngå unødvendige uhell på landevei eller st, er det viktig å sjekke sykkelen etter at du har vasket den og før hver eneste tur. For å gjøre det enklere å huske de ulike stegene, bruker vi M-metoden.

Det første punktet i M-en er bakhjulet. Fest pumpen og sjekk at dekket er pumpet opp til anbefalt lufttrykk, det står på dekkets sidevegg. Hvis lufttrykket er for lavt, pumper du opp dekket til anbefalt nivå. Hvis du kjører slangeløst, anbefaler vi at du har i ny tetningsvæske hver sjette måned. Sjekk bremseklossene for slitasje. Snurr hjulet for å sjekke at det roterer gjennom bremseklossene uten å subbe. Hvis de subber, og du har sjekket at hjulet er korrekt plassert i endestykkene, må du kanskje justere bremsene.

Så er det setepinne og sete. Vri setet fra side til side. Pass på at seteklemmen er stram og holder setet og setepinnen trygt på plass. Med sykkelen på bakken løfter du og slipper bakdelen ned fra omtrent ankelhøyde. Lytt etter skrangling eller merkelige lyder. Dette kan bety at noe er løst eller utslitt, og sykkelen bør tas med til ditt lokale verksted for service.

Deretter er det krankens tur. Snurr begge pedalene og hør etter knirking eller andre lyder. Grip begge pedalarmene og vri fra side til side. Sjekk om det er slark i pedal eller krank. Roter krankarmene bakover, lytt etter knirk eller gnissing i kjedet eller drivverket. Generell støy fra kjedet betyr at kjedet bør oljes, mens ulyder fra drivverket vanligvis betyr at sykkelen bør tas med på verksted og undersøkes nærmere.

Gå så til styret, der du med sykkelen stående på begge hjul løfter fronten og slipper den mot bakken fra ankelhøyde. Lytt etter skrangling eller merkelige lyder som du gjorde med bakhjulet. Vri på styret for å sjekke at styrefremspring og styre sitter stramt. Sjekk bremseklossene for slitasje, og test bremsene for å forsikre deg om at de tar tak uten at du trenger å dra hendelen helt inn til styret.

Siste punkt er forhjulet. Gjenta prosessen som du brukte med bakhjulet. Pump dekkene opp til riktig lufttrykk, sjekk tetningsvæsken hvis du kjører slangeløst, sjekk om bremseklossene er slitte, og snurr hjulet for å se om bremsene subber. Hvis de subber, og du har sjekket at hjulet er korrekt plassert i endestykkene, må du kanskje justere bremsene.

About the Author: Trek

Our mission: we build only products we love, provide incredible hospitality to our customers, and change the world by getting more people on bikes.