Norge / Norsk bokmål
You're looking at the Norsk bokmål version of the website. Don’t worry. We’ve all taken a wrong turn before. Choose a different version of the website here.

Stisykling under våte forhold Les våre tips for sykling på våte og glatte stier.

Stisykling under våte forhold Les våre tips for sykling på våte og glatte stier.

Å sykle sti når det er vått og glatt krever god teknikk og det hører med til sjeldeneheten at noen behersker glatte røtter og steiner på første forsøk. Men, med små teknikkjusteringer kan du raskt gå fra «zero to hero» i det våte og glatte element. Hvis du gikk glipp av artikkelen vår for å sette opp sykkelen din for våte forhold, kan du finne den her:

Les artikkelen >>

Kuva kahdesta maastopyöräilijästä syksyisessä metsässä.

Riktig linjevalg

Under våte forhold kan man ikke være like tøff i linjevalgene, som ved tørre forhold. De mest aggresive linjene er kanskje ikke kjørbare i det hele tatt, under de mest ekstreme forholdene. Det første og viktigste, er å nemlig finne ut av hvilke linjer som er best for de våte forholdene. En god huskeregel er å velge en linje som går mest mulig vinkelrett over de groveste steinene og røttene. Å kjøre diagonalt over våte steiner og røtter kan resultere i at dekket mister grepet og at hele sykkelen forsvinner under deg. Så, trikset er å spotte disse elementene tidlig og legge linjevalget deretter.

Bratte klatringer

Å komme seg opp et bratt stiparti når det er vått kan være en stor utfordring. Men, som vi har vært inne på tidligere med linjevalg, så kan du gjøre det litt enklere for deg selv, med et par smarte triks.

En del av det å ha god teknikk, handler også om timing på hvor og når man tråkker fart. Å treffe riktige områder for å få godt grep er nøkkelen. Som for eksempel et lite område som er helt fritt for røtter og steiner hvor du kan tråkke til uten frykt for å skli. Så gjelder det å holde blikket langt frem og spotte seg ut den beste linjen oppover. Når det er vått og glatt er marginene betydelig mindre for å gjøre feil og det er en stor fordel å være bevisst på når du skal aksellere og når du må roe ned.

Med elsykler er dette enda viktigere, siden du får mer kraft og aksellerasjon enn ved en vanlig sykkel. Men, har du riktig teknikk her, har du gode muligheter for å få virkelig god flyt oppover.

Kuva maastopyöräilijästä ajamassa ylämäkeen kalliolla.

Ro ned

Enhver stigning bør jo belønnes med en rå nedkjøring. Nedkjøringer og god fart hører jo godt sammen, men husk nå at det er vått og sleipt ute. Det betyr at bremselengden plutselig er lengre enn det man er vant til. Hvis bremselengden normalt sett er ca en sykkellengde, kan det være at to sykkellengder plutselig er for lite under våte forhold.

Bli godt kjent med egenskapene til dekkene og bremsene dine under gjeldende forhold og forbered bremselengden deretter. Å holde seg unna bremsene når de ikke er nødvendige kan være like viktig. Når du går over en våt «rock garden» eller en skrå haug med gjørmete røtter, er det best å la dekkene og dempere gjøre sitt og ikke forstyrre ved å bruke bremser. Dette krever øvelse og selvtillit, men vil gi store gevinster når det mestres!

Tips:

  • Test ut forskjellige typer bremseklosser for å forbedre bremseytelsen og å redusere hyl og støy.
  • Hvis du føler at bremsene dine tar alt for godt i våte forhold (dekkene låser) prøv å bytte til en bremseskive som er litt mindre.
Kuva kahdesta maastopyöräilijästä juomataukoa pitämässä.

Oppsummering

Forhåpentligvis vil du finne disse tipsene nyttige og enkle å bruke i praksis og at de vil gi morsomme opplevelser og evige minner i løpet av høstmånedene. Husk at selvom været er kjipt, kan man han det latterlig gøy på sykkelen. Og det beste med å sykle under vanskelige forhold er at det gjør deg til en dyktigere og mer allsidig syklist. Så når våren er her igjen, da er du plutselig enda raskere!

Noen nøkkelord:

  • Bli kjent med sykkelen din og dens egenskaper i våte forhold.
  • Vær nøye med linjevalg, feil linjevalg når det er glatt kan fort bli trøblete.
  • Vær litt mer ømfintlig når du bremser, og motsatt når du skal gi kraft til bakhjulet.
  • Ha det gøy! Ikke bli helt motløs om det til å begynne med føles som om sykkelen danser ukontrollert mellom våte steiner og røtter. Som alt annet, øvelse gjør mester.
Trek Mountainbike

Stisykler

Leter du etter den perfekte sykkelen? Våre stisykler er svært allsidige, lekne og morsomme. Velg mellom hardtail eller fulldempet.
Se syklene
Trek XR5 mountainbikebanden

Terrengsykkeldekk

Finn det perfekte terrengsykkeldekket for deg. Fra lynraske XC dekk til grove og seige endurodekk, vi har det du trenger.
Se terrengsykkeldekkene
Trek herfstkleding

Kle deg riktig

Å klargjøre sykkelen for høsten er viktig, men vel så viktig er det å kle seg riktig, for å holde seg tørr og varm, sånn at du kan nyte høstturene.
Se klærne her

Finjuster demperne

Bontrager sin digitale demperpumpe gjør jobben gjort og gir deg riktig trykk med presisjon.
Se produktet

Finn din lokale Trek forhandler

Din lokale Trek forhandler hjelper deg med finne riktig sykkel og tilbehør. De kan også hjelpe deg med service på din sykkel og gi deg verdifufulle råd. Finn din nærmeste forhandler og gi dem en visitt.
Finn din Trek forhandler

About the Author: Trek

Our mission: we build only products we love, provide incredible hospitality to our customers and change the world by getting more people on bikes.