Bli sett året rundt Med riktig utstyr kan du fortsette å sykle trygt under alle lysforhold, enten det er sent på høsten, tidlig på våren eller de mørkeste vintertimene. Denne artikkelen kaster litt lys (ordspill) på synlighet.

Bli sett året rundt Med riktig utstyr kan du fortsette å sykle trygt under alle lysforhold, enten det er sent på høsten, tidlig på våren eller de mørkeste vintertimene. Denne artikkelen kaster litt lys (ordspill) på synlighet.

Dagene i den nordlige vinteren er noe korte og været kan endre seg fra time til time. Noen av oss gir bare opp og lar sykkelen stå i garasjen eller foretrekker rett og slett trening innendørs. Spør du oss, er dette en tapt mulighet. Å sykle i mørket er en helt annen opplevelse, og ingenting slår den friske luften.

Det er imidlertid et par ting du bør vurdere før du stormer ut i mørket. For eksempel er hindringer på veien eller stier vanskeligere å få øye på og du som syklist er mindre synlig for andre. Med riktig utstyr vil du bli sett og i stand til å lyse opp stien foran deg.

Et bilde av en syklist ovenfra som sykler i mørket med lysene på

Mer lys i livet

Å sykle i mørket krever naturligvis en del lys og studier viser at mange alvorlige ulykker kunne vært unngått ved å bruke lys på sykkelen. Valget av belysning bør gjenspeile kravene som stilles av bruken din og miljøet du sykler i. Hvis turene dine stort sett tar deg gjennom godt opplyste områder, som sykkelstier, kan du velge en «mildere» frontlykt, som vår Commuter Comp eller Commuter Pro RT. Disse nye lysene har en teknologi kalt Kindbeam, som betyr at du får et perfekt lysmønster foran deg, men andre trafikanter vil ikke bli forstyrret av strålen.

Nærbilde av syklist med sterkt lys festet til styret.
Et nærbilde av Bontrager Flare baklykt

Hvis du sykler på helt mørke stier eller grusveier, kan det være lurt å velge en frontlykt med litt mer kraft, så gå for vårt Ion Pro RT-lys, som har en maksimal effekt på 1300 lumen. Når du velger en frontlykt, bør du også vurdere lengden på turene dine og velge et lys som gir tilstrekkelig kjøretid. Og husk at kaldt vær vil redusere driftstiden til lysene dine. Uansett hvilken frontlykt du velger, koble den alltid sammen med et supersterkt, oppladbart baklys som feks Flare RT.

Sjekkliste for lys

 

  • Velg en frontlykt avhengig av dine behov. Sørg for at lyset har nok effekt og forskjellige lysmoduser for forskjellige situasjoner
  • Gå for et oppladbart lys (det vil spare deg for penger og er bedre for miljøet)
  • Når du sykler i urbane områder, pek lyset slik at det ikke forstyrrer andre trafikanter
  • Velg et lys som har nok kjøretid til å vare hele turen
  • Hvis du planlegger å være på veien i lengre perioder, ta med deg en powerbank slik at du kan lade lyset mens du er på farten
  • Bruk alltid baklys
  • Vår anbefaling er å bruke lys på dagtid også (du kan lese hvorfor, her)
En syklist som sykler på siden av en landevei i mørket

Hvordan kle seg

Det er forskningsresultater for og mot nytten av synlige klær i sykling. En studie viser at «Syklister som sykler i mlrket og som har på seg retroreflekterende materialer i rødt og gult, iført en lys overdel og bruker blinkende lys og baklykt, eller fotgjengere som bærer et håndholdt lys, økte deteksjons- og gjenkjenningsavstanden.» (Hagel et al., 2014; Kwan & Mapstone, 2009). Vanligvis vil det å se en knallgul jakke mot en mørk eller grå bakgrunn bidra til å forbedre synligheten din. Og vi synes de ser litt kule ut også!

Når det gjelder å bli sett når du sykler, er den nederste halvdelen av kroppen enda viktigere enn fargen på sykkeljakken. Hvorfor? Fordi vi mennesker er ganske flinke til å gjenkjenne biologisk bevegelse, som å gå eller sykle. Det er nettopp derfor våre Thermal Bib Tights og Softshell Bib Tights har reflekterende elementer på baksiden av anklene – slik at bilføreren bak kan identifisere deg som syklist på lengre avstand. Og hvis du trenger tips om hvordan du skal kle deg for maksimal komfort på vinterturene dine, les artikkelen vår her.

Frigjør tankene dine – kom deg ut

Ikke la vintermånedene stoppe deg fra å komme deg på sykkelen. Sitter du mye i jobben, er det svært få ting som kan måle seg med en deilig sykkeltur ute i frisk luft.

Bontrager Ion Pro RT / Flare RT

Et kraftig lyssett som lar deg se i mørket og bli sett gjennom dagen.
VIS LYSENE

Trek Circuit softshellsykkeljakke

En allsidig softshell-jakke med tre lag, vindtett og vanntett stoff.
LES MER

Trek Circuit softshell-sykkelseletights

Komfortable bib tights som gir beskyttelse mot vind og regn.
SE BUKSENE

Finn din lokale Trek forhandler

Din lokale Trek forhandler hjelper deg med finne riktig sykkel og tilbehør. De kan også hjelpe deg med service på din sykkel og gi deg verdifufulle råd. Finn din nærmeste forhandler og gi dem en visitt.
Finn din Trek forhandler

Tenk lys

Vær smart og bruk lys i vintermørket. Det å se og bli sett gjør sykkelturen mye tryggere.
SE VÅRE SYKKELLYKTER

About the Author: Trek

Missiomme: Valmistamme vain tuotteita, joita rakastamme, tarjoamme uskomatonta vieraanvaraisuutta asiakkaillemme ja muutamme maailmaa saamalla enemmän ihmisiä pyöräilemään.