Kärlek vid första ögonkastet. Treks designchef avslöjar varför utseendet är så viktigt

Kärlek vid första ögonkastet. Treks designchef avslöjar varför utseendet är så viktigt

En fredag för nästan 20 år sedan nämnde jag för en kollega att jag skulle ville köpa en gammal Cadillac. Han tipsade mig om eBay, en ny marknadsplats på nätet med allt mellan himmel och jord.

Några få klick senare hade jag hittat den: en Cadillac Sedan DeVille av 1968 års modell. En 8,4-liters V8. I färgen Silver Pine Green. Det här kanske inte har någon särskild betydelse för dig, såvida du inte är motortokig som jag, men alla kan relatera till känslan av kärlek vid första ögonkastet. När allt rationellt tänkande bara försvinner.

Så jag tänkte ut hur jag skulle lägga ett bud, utan att fullt förstå betydelsen av vad jag gjorde och inom ett par timmar så var den min. Men det fanns ett litet problem: den stod i Montana och jag var i Wisconsin.

Bilen kunde lika gärna ha stått på månen vad mig anbelangar. Det hade inte spelat någon roll. Jag såg den, jag älskade den, jag bara måste ha den, och inget skulle stoppa mig. Den här berättelsen pekar på det faktum att estetik väcker känslor. Jag går ofta tillbaka till den känslan eftersom det är precis så jag vill att man ska känna när man ser våra cyklar. Kärlek är en stark känsla.

Kärlek är en stark känsla och jag vill att cyklisterna ska älska hur våra cyklar ser ut.

Utseende har betydelse

Våra ägodelar är en del av vår personlighet. När någon klär sig för att sedan sitta upp på sin kolfibercykel är det inte bara en fråga om träning. Det är också ett sätt att visa världen ens val, vad man gillar och vad det är som betyder något. Det vi gör är att hjälpa till att förmedla den känslan.

Känslan har betydelse

Vi hade en diskussion inom gruppen om vi skulle fokusera på det vi själva tycker om eller det vi tror att våra kunder tycker om. Det är en tänkvärd fråga. Vi kommer alltid tillbaka till det faktum att om vi inte själva tycker om det, då är det inte klart. Om vi är passionerade med det vi gör och gör det som vi älskar, då kommer resten att falla på plats av sig självt. Det är precis som med konst eller en föreställning. Om du lägger ned din själ så märks det. Det är så mycket enklare att sälja något som du verkligen tycker om.

När känslorna får råda faller det mesta på plats.

Ärlighet vara längst

När du tittar igenom recensioner på vår design ser du hundratals år av samlad erfarenhet. Om dessa personer inte är ärliga gör de oss alla en otjänst. När de talar om vad de tycker, bra eller dåligt, talar de inte om hur det borde vara. De talar om att det ännu inte är klart.

Respekt är viktigt

Oavsett om det är en cykel för 5 000 eller 150 000 ska den behandlas med samma respekt. Vi bara måste älska den. När känslorna får råda faller det mesta på plats. Vi är fast beslutna att göra cyklingen på varje Trek-cykel till en fantastisk upplevelse.

Idag

Design är i fokus i allt vi gör och vi har experter inom alla kategorier. Vi lanserar ständigt nya produkter och de håller alla en otroligt hög standard. Vi har upptäckt att när vi älskar det vi gör vidareutvecklar vi både produkterna och oss själva, och skapar på så vis de allra bästa produkterna.

About the Author: Steve Baumann

Steve Baumann is the Director of Product Design at Trek Bicycle. If it has speed, he's into it. When he's not in Waterloo, he's most likely to be found on the side of a hill or in the water with his family or cruising in his 1968 Cadillac Deville.