Rusta upp för Tour: Del 1 I det första avsnittet av tre, där vi skärskådar nästan alla produkter som används av Trek-Segafredo under Tour de France, tittar vi på teamets cyklar och allt som hör till dem

Rusta upp för Tour: Del 1 I det första avsnittet av tre, där vi skärskådar nästan alla produkter som används av Trek-Segafredo under Tour de France, tittar vi på teamets cyklar och allt som hör till dem

Att förbereda ett lag inför WorldTour för Tour de France är ett stort åtagande. Det handlar om så mycket mer än att samla ihop åtta cyklister och cyklar och att få dem till startlinjen. Cyklarna är komplexa teknikunder som kräver finjusteringar och konstant underhåll. Cyklisternas kroppar är om möjligt ännu mer mer komplicerade, med individuella behov av skräddarsydd kost och återhämtning. Att underhålla ett lag i över tre veckor i Frankrike kräver koordination som inkluderar dussintals människor runtom i världen.

Trek-Segafredos teknikansvariga Matt Shriver påbörjar förberedelserna inför nästa Tour de France nästan så snart som den tidigare avslutas. I augusti beställer han cykelutrustningen och storlekarna som han tror att teamet kommer att behöva året därpå. Han måste gissa vilka som ska vara med och tävla. Med lite tur, kanske han kan gissa rätt på fem av de åtta cyklisterna.

”Jag tror att det är något som de flesta inte inser, särskilt när man gör någon specialutgåva eller anpassning: Man behöver verkligen planera så pass långt i förväg”, säger Shriver. ”Och så behöver du få grönt ljus från sponsorerna, för oftast är det ett samarbete. De behöver också se vad vi gör och godkänna det.”

Cyklisterna behöver enormt mycket utrustning för att klara 21 etapper på 23 dagar. Det krävs en massa reservutrustning för att klara slitaget (för att inte tala om de mer eller mindre oundvikliga kollisionerna) när man tävlar så långa sträckor på så pass kort tid. Det här är en ungefärlig lista över vad teamet har med sig.

  • Minst tre ramar per cyklist, och fyra för teamledarna.
  • Två reservramar i varje storlek från 50 till 60 cm, vilket ger ungefär 40 ramar, totalt sett.
  • 26 SRAM dubbla kedjekransar och 12 enkla, från 50 till 56 kuggar på den stora klingan.
  • 54 SRAM-kassetter.
  • 40 kedjor.
  • 60 Bontrager-hjulset.
  • 50 reservtubdäck från Pirelli, utöver vad som redan sitter på cyklarna.
  • 12 Wahoo-datorer – en per cyklist plus fyra i reserv.
  • 3 000 (!) vattenflaskor.

Och det är bara sådant som hör till cyklarna (vi kommer till resten i del två och tre av den här serien). Allt är helt nytt, så cyklisterna kan vara säkra på att deras utrustning är i absolut toppskick.

Enligt Shriver är de sista veckorna inför touren relativt lugna. De allra flesta förberedelserna görs nämligen under de föregående månaderna. Under den tiden samarbetar Trek-Segafredo intensivt med partner som Pirelli för att testa och finslipa utrustningen efter deras behov.

”När man arbetar med ett WorldTour-toppteam som Trek-Segafredo, krävs det en massa jobb som utförs bakom kulisserna”, säger Davide Valsecchi, ansvarig för digital och idrottsrelaterad marknadsföring för cykling på Pirelli. ”Allt börjar med testaktiviteterna som egentligen aldrig avtar under säsongen, vilket bestämmer vad Pirelli ska ge cyklisterna och mekanikerna. … Generellt sett testar vi nya lösningar under vinterns träningsläger och de första etapperna av Grand Tour-tävlingarna i maj.”

Sram kettingbladen

Kettingbladen: ga nooit van huis zonder (of enkele tientallen).

Alla teamen förbereder sig inför årets tävlingar på Trek-Segafredos testbana nära Gent i Belgien (även Trek Factory Racing). SRAM förser teamet med cykelkomponenter i november, inför teamets träningsläger i december, så att det är fritt fram att plocka de nödvändiga komponenterna vid behov. SRAM levererar sedan en andra uppsättning utrustning under säsongen före touren, så att Trek-Segafredo får tillgång till de senaste eller de mest uppdaterade produkterna.

Den här finslipade utrustningen har ofta åtgärdats efter teamets prestationer och feedback.

”Vi testar även prototyper utanför tävling med teamet, och då beger vi oss till en specifik bana eller terräng för att testa produkter som är under utveckling”, säger Jason Phillips, ansvarig för SRAM Racing. ”Vi har utvecklat en massa komponenter med Trek-Segafredos hjälp och feedback.”

Andra partner som Wahoo och Bontrager gör också det mesta av kontakten med Trek-Segafredos cyklister för att förbättra sina produkter. I och med att Bontrager är ett Trek-varumärke, har de en exklusiv kommunikationskanal till teamet för utveckling av prototyper av utrustning som hjälmar och skor för de tidiga tävlingarna, som kan komma att användas i sina slutgiltiga former under touren (och i ett senare skede, göras tillgängliga för kunderna). Det här nära bandet betyder också att teamet sällan har problem med att få tag på utrustning.

”Det är tur att vi har haft ett WorldTour-tävlingsteam i så pass många år, så vi har fördelen att veta vad som krävs för att genomföra de prestigefyllda tävlingarna som Tour de France, med hjälp från Trek Race Shop”, säger Sam Foos, marknadsföringsansvarig på Bontrager. ”Tack vare att vi är så integrerade, kan vi dela med oss av testdata och kunskaper om all utrustning som vi tillhandahåller cyklisterna. Därmed kan cyklisterna välja hjulen, hjälmarna och skorna som passar bäst för deras behov. En extra bonus är att vi kan fokusera på hur vi kan göra cyklisterna snabbare, inte bara ramarna utan allt som är märkt med Bontrager.

Allt är del av samma system, och vi utvecklar det utifrån det.”

Wahoo lyfter också fram sin kommunikation. Företaget förser Trek-Segafredo med två leveranser: Den första inför säsongen, så att teamet får nya enheter inför tävlingarna, och den andra för att komplettera teamets tävlingsbehov för resten av året. Dessutom har Wahoo en särskild kontaktperson som säkerställer att tränarna och mekanikerna har full koll på datorerna, så att de kan hjälpa cyklisterna vid behov.

Personal från Wahoo finns ofta i närheten vid tävlingar för att kolla att teamet inte har några svårigheter med datorerna och bistå med felsökning om det uppstår några plötsliga problem.

”[Vår kontaktperson] har alltid med sig olika reservenheter under de här besöken, så teamet behöver aldrig vänta mer än en timme i tävlingsmiljön – det är väldigt hängiven service av det mer unika slaget!” säger Louis Quinton, marknadsföringsansvarig för Europa på Wahoo. ”Han finns också tillgänglig dygnet runt hela året för att genast kunna besvara frågor från teamet, cyklisterna och tränarna.”

Wahoo computers

Trek-Segafredo har med sig en massa extrautrustning till Tour de France, men ibland kan oförutsedda problem – större kollisioner hör till de vanligaste – kräva att partnerna behöver göra sista-minuten-leveranser mellan etapperna. I de här situationerna, kan ett långvarigt förhållande och erfarenhet av tävlingssituationer göra en enorm skillnad för prestationerna.

”Numera är [vår förberedelseprocess] mer eller mindre självgående. Alla års erfarenhet och organisationen av touren gör att vi vet vad vi har att vänta oss. Vi vet hur det fungerar”, säger Shriver. ”Så utifrån det perspektivet är det rätt lätt [att förbereda teamet inför Tour de France]. Förvisso är det årets största och viktigaste tävling, men det är en tävling bland andra, och vi tar den bara till nästa nivå.”

About the Author: Trek

Our mission: we build only products we love, provide incredible hospitality to our customers, and change the world by getting more people on bikes.