Rusta upp för Tour: Del 2 I den andra delen av serien i tre delar som utforskar nästan varje produkt som används av Trek-Segafredo under Tour de France ska vi diskutera återhämtning och utrustningen som gör skillnad för både cyklisterna och deras utrustning

Rusta upp för Tour: Del 2 I den andra delen av serien i tre delar som utforskar nästan varje produkt som används av Trek-Segafredo under Tour de France ska vi diskutera återhämtning och utrustningen som gör skillnad för både cyklisterna och deras utrustning

Att förbereda ett lag inför Tour de France är ett stort åtagande. Det handlar om så mycket mer än att samla ihop åtta cyklister och cyklar och att få dem till startlinjen. Cyklarna är komplexa teknikunder som kräver finjusteringar och konstant underhåll. Cyklisternas kroppar är kanske ännu mer komplicerade. Varenda en kräver ett individuellt utformade näringstilskott och återhämtningstid. Att underhålla ett lag i över tre veckor i Frankrike kräver koordination som inkluderar dussintals människor runtom i världen.

Att prestera under Tour de France handlar lika mycket om underhåll som prestation. Cyklisterna behöver inte bara vara snabba, utan de behöver också hantera sin vilotid på ett bra sätt samt anpassa sina näringstillskott och sina återhämtningsrutiner så att de kan tävla effektivt dag efter dag.

Cyklarna i sig kräver nästan lika mycket skötsel och omtanke. Trek-Segafredos mekaniker arbetar outtröttligt för att säkerställa att lagets utrustning är i bästa möjliga skick så att det i princip inte finns någon chans att det kommer uppstå mekaniska problem under tävlingens avgörande ögonblick.

Laget använder upp ett stort antal produkter för att hålla igång under Tour.

Enligt Trek-Segafredos teknikdirektör Matt Shriver går det åt sju och en halv liter Finish Line Ecotech avfettningsmedel, sex 15-liters flaskor med kedjeolja, en burk smörjfett för att täcka alla hjul och kullager, samt minst tio 700 ml burkar med rengöringsmedel för skivbromsarna.

näringssidan är sifforna ännu mer häpnadsväckande. Enligt Elvio Barcella, en assistent hos Trek-Segafredo, förbrukar laget följande mängder av Enervit-produkter under Tour: 800 energigels, 400 energibars, 30 kilo dryckblandning under tävlingen, och 2 kilo återhämtningsdryck.

Den stora mängden produkter – inklämt i lagets buss, bilar, skåpbilar och lastbilar – kräver nästan konstant kommunikation mellan partners och laget för att de ska levereras vid varje etapp under Tour. Som när det gäller ramar och delar som sitter på cyklarna beställer Trek-Segafredo vad de tror att de kommer behöva för hela den kommande säsongen, inklusive Tour, i slutet på den föregående. Den långvariga relationen laget har med många av sina partners gör den här processen relativt fri från krångel.

Lähikuva Trek Madone -pyörästä, jossa on paikallaan Enervit-juomapullot

Enervit och Trek-Segafredo arbetar extra nära varandra, vilket inte är särskilt förvånande med tanke på hur personligt anpassade näringstillskott kan vara. Under november eller december innan den nya säsongen börjar träffar representanter från Enervit de anställda hos Trek-Segafredo – mer specifikt lagets näringsexpert Stephanie Scheirlynck – för att lyssna på lagets feedback och presentera sitt produktutbud. Eftersom Enervit inte lägger ut sin produktion är de flexibla nog att kunna skapa nya produkter som är speciellt utformade för Trek-Segafredos mål.

– Vi skapade i kommunikation med Stephanie en speciell racingdryck som heter ”Carbo Trek”, säger Filippo Casarotto, Enervits sport- och fitnessvarumärkeschef. Vi försöker alltid uppfylla lagets önskemål, eftersom vi är ett företag som tillverkar över 80 procent av sina produkter in-house.

Lähikuva maantiepyörän ketjun voitelusta

Finish Line har underhållit Trek-Segafredos behov av smörjmedel, avfettningsmedel, rengöringsmedel, och putsmedel i över tio år. Företaget har distributionscenter runtom i världen, inklusive en belgisk distributör som heter NOW Company som är redo att hantera alla distributionsförfrågningar under Tour.

– Det här omfattande distributionskedjan har gjort det möjligt för Finish Line att stötta Trek-Segafredo, säger Alex Styre, Finish Lines direktör för global försäljning. Vi är stolta att leverera våra kritiska underhållsprodukter till lagets mekaniker inom några dagar efter varje förfrågan.

Trek Speed Concept -pyörä kiinnitettynä harjoitusvastukseen

Covid-19-pandemin har orsakat logistiska problem för många av Trek-Segafredos partners, vilken i sin tur har skapar leveransproblem och ökat efterfrågan på cyklar och alla relaterade produkter. Vad som brukade vara en välbeprövad process blev helt plötsligt mycket mer komplicerad.

Saris tillverkar de smarta H3-träningscyklarna som Trek-Segafredo använder under Tour. Laget tar med tio stycken genom Frankrike – åtta på bussen, en för varje cyklist, och två reserver i en av lagets lastbilar. Modellerna som Trek-Segafredo använder är exakt samma som de som finns tillgängliga för allmänheten. För att tillverka dem på ett säkert sätt på sin fabrik i Madison, Wisconsin blev Saris tvungna att skaffa personlig skyddsutrustning och ändra sin fabrikslayout för att se till att de anställa var socialt distanserade. Samtidigt var de tvungna att tillfredsställa en oerhörd efterfrågan på deras produkter.

– Det är en utmaning än idag, säger Brian Turany, kategorichef på Saris. Vi använder flygfrakt för fler komponenter än vad vi skulle vilja, men det är enda möjliga sättet vi skulle kunna hänga med den stora efterfrågan. Som tur är så är laget bra på att ta hand om sin utrustning, så vi har sluppit göra en nödpåfyllning till servicelokalen.

Nu, mer än någonsin förr, är inköpsavdelningen på Saris den viktigaste gruppen individer i företaget.

Ibland är hinder oundvikliga. Feedback Sports har stadigt levererat cykelverktyg och träningscyklar till sitt partnerlag i 15 år, med gradvis ökat stöd allteftersom deras produkter har blivit mer populära. För framtida Grand tours tänker de tillverka anpassade cykelställ för att hylla sitt lag och tävlingarnas atmosfär. Men precis som många andra företag som tillverkar rejäla produkter har de kämpat under året med att tillfredsställa sina kunders behov så snabbt som de skulle vilja.

– Som tur är så är våra produkter hållbara, så det har inte varit ett jättestort problem och våra lag har varit otroligt vänliga, säger Thomas McDaniel, Feedbacks marknadsföringschef. – Men det känns som om vi är skyldiga dem produkten de beställde och det stör oss varje dag att vi inte kan tillfredsställa efterfrågan. För att hindra att det här händer igen lägger vi en beställning den här andra veckan i juni för att få produkterna till Europa för lagets läger för nästa säsong, med antagandet att vi kommer behöva hantera samma leveransstrul.

Trek-Segafredo -tallin urheilija palautumassa tiimin bussissa

Hyperice som tillverkar ett urval med återhämtningsprodukter som till exempel massagepistoler och kompressionsstövlar har också växt mycket under en tid då det funnits många svårigheter kring leverans och tillverkning. Komplikationer som till exempel att ett visst skepp fastnat i en kanal orsakar mardrömsscenarion för logistiken i stor skala, men att serva välkända kunder på mikronivån har också sina utmaningar.

Under Tour de France har varje cyklist sin egen Hyperice Hypervolt massagepistol, och lagbussen har två par Normatec komprimeringsstövlar som cyklisterna delar på (fast vissa cyklister vill hellre ha ett eget par). Om en enhet slutar fungera, eller om en cyklist glömmer sin laddare på hotellet från den föregående etappen kastar sig Hyperice över uppgiften att leverera nya produkter så snabbt som möjligt.

– I Frankrike kollade vi efter vem som behöver vad och sen expresslevererade vi det med en garanterad leveransdag inför ett visst datum, för det mesta en eller två etapper framåt, så det inte skulle kunna bli för sent, säger Jessica Miller, direktör för partnerskap för uthållighet på Hyperice. Det händer ofta att en cyklist använder en produkt mer än någonsin förr på bussen och tänker ”jag vill ha den här”. Då tar de kontakt med oss och vi koordinerar att ta den till dem vid nästa etapp så att de har sin egen personliga produkt som de kan använda under resten av Tour.

Som tur är så är några av Trek-Segafredos partnerrelationer relativt kaoståliga. Unior brukar vanligtvis förse lagets mekaniker med nya verktyg under vintern före säsongen. I vanliga fall brukar Unior besöka laget direkt vid tävlingen för att få feedback på sina produkter. De personliga konversationerna fick inte ske under det pandemiutsatta året, men laget hade redan fått allt det behövde.

– Eftersom våra verktyg håller en hel livstid behöver vi egentligen bara tillägga nya verktyg som har utvecklats med hjälp av lagets feedback från varje år, säger Bruce Fina, marknadsförings- och försäljningschef på Unior. Som tur är så har vi haft en stark relation med laget under många år, så vi kan hantera alla behoven över telefon och e-postkonversationer.

Som tur är så är vissa saker tidlösa.

About the Author: Trek

Our mission: we build only products we love, provide incredible hospitality to our customers, and change the world by getting more people on bikes.