Rusta upp för Tour: Del 3 I den sista delen av vår serie i tre delar som utforskar nästan all utrustning som används av Trek-Segafredo under Tour ska vi diskutera kit, bilar och kaffe – d.v.s. allt som verkligen ger cyklisterna sitt bränsle

Rusta upp för Tour: Del 3 I den sista delen av vår serie i tre delar som utforskar nästan all utrustning som används av Trek-Segafredo under Tour ska vi diskutera kit, bilar och kaffe – d.v.s. allt som verkligen ger cyklisterna sitt bränsle

Faktum: Ingen har någonsin blivit långsammare av att se bra ut.

Det är därför Santini tar sin relation med Trek-Segafredo på allvar, vilket börjar med träningslägret i december, då varje cyklist får över 200 delar med utrustning i en miljövänlig, plastfri låda. Varje strumpa, bib och kit genomgår en kvalitetsinspektion innan de delas ut till cyklisterna, så att de både känner sig och ser toppen ut.

Santini levererar också kläder under säsongen för klassiska lopp och grand tours. Laget gör sin beställning inför Tour de France ungefär två månader innan Grand Départ så att cyklisterna kan få allt de vill ha i tid. Varje cyklist tar emot en personlig leverans som kan se ut så här:

  • 2 racetröjor
  • 1 sommartröja
  • 2 långärmade termiska tröjor
  • 2 bibshorts
  • 2 racedräkter
  • 2 sommarracedräkter
  • 2 tidsprövningsdräkter

Lagbussen är alltid lastad med två reserver av varje klädesplagg i varje storlek – XS, S och M – vilket fylls på utefter behov i servicelokalen i Belgien mellan loppen.

Självklart så innebär att vara med i loppen i Grand Tour att vara beredd att ha på sig andra färger än de vanliga. Man får tröjan från själva Tour om man ska ha på sig gul, grön, rödprickig eller vit, men Santini ger laget bibshorts, handskar och strumpor som matchar om det skulle behövas.

Glasögon är viktigt både gällande form och funktion för ett Tour-lag. Koo ger Trek-Segafredo en version av sina Demo-solglasögon med egna färger som matchar lagets kit, utöver versioner som fungerar bra ihop med ledartröjan i Giro d’Italia, Tour de France och Vuelta a Espana ifall en cyklist från Trek-Segafredo hamnar på topp i den allmänna klassificeringen i något av tävlingarna.

Likt Santini tar Koo sina produkter på allvar; företaget gillar att träffa cyklisterna så ofta som möjligt för att säkerställa att de är nöjda med sina solglasögon. Tyvärr har pandemin satt stopp för de besök som Koo vantligtvis avnjuter.

– I säsongens början brukar vi vanligtvis organisera ett möte med laget under deras träningsläger för att träffa de nya idrottarna och visa våra unika produkter, säger Simona Tironi, Marknadsföringskoordinator på Koo. Vi samlar in behoven och feedback om produkten från varje idrottare för att förbättra vårt utbud och för att utveckla nya produkter. Tyvärr kunde vi inte träffa laget på grund av pandemin eftersom direktkontakt inte var en möjlighet.

Likt Santini hanterar Koo sin egen tillverkning i Italien, vilket har hjälpt båda företagen med att utstå leveranssvårigheterna som många andra har blivit utsatta för.

När det gäller äss i rockärmen ska man inte förbise deltitelsponsorn Segafredo. Kaffeföretaget förnyade sitt kontrakt med Trek för 2023, vilket innebär att cyklisterna inte behöver oroa sig för var de ska få tag på sin espresso under den närmsta tiden.

Före Tour de France 2020 ställde Segafredo upp för att se till att laget aldrig behövde anstränga sig för att få tag på en kopp. Enligt Véronique Levasseur, som övervakar företagets sponsring under Tour de France, kontaktade Segafredo varje hotell laget skulle vara på under varje etapp för att se till att Segafredos kaffe erbjöds vid frukosten. Företaget ser också till att lagbussen är välutrustad när det kommer till kaffekapslar.

Teknikchefen på Trek-Segafredo Matt Shriver räknade ut att varje cyklist dricker minst tre koppar espresso varje dag under Tour, vilket totalt skulle bli 552 under de 23 dagarna bara för cyklisterna. Kort sagt driver koffeinet laget på mer än ett sätt.

Auto Trek Segafredo

Inger för dock laget framåt så bokstavligt talat som Toyota. Under en etapp i Tour de France kan det finnas så många som sju dekorerade Corolla Trek-bilar ute på banan – två för sportcheferna, fyra som förflyttar mekaniker och assistenter till kritiska delar av banan och ibland en sjunde som spanar 20–30 minuter längre fram på vägen och rapporterar om väder- och vägförhållanden. Lagets bilar är rullande kommandocenter som innehåller TV-apparater, flera radiokonfigurationer och surfplattor för att kunna följa allt som sker under loppet. Corolla Trek var också en av de första bilarna i klungan som hade en hybridmotor.

Utöver bilarna så har Trek-Segafredo också två av skåpbilarna Proace Verso till hands. Dessa fordon har ofta avgörande roller i att förflytta viktig utrustning och produkter från servicelokalen i Deinize i Belgien till platser runtom i Frankrike. Ibland behöver laget ett nytt hjul, en ny tidsprövningsram eller en massagepistol illa kvickt. I dessa situationer kan ett pålitligt fordon vara räddaren i nöden.

– Det är vanligtvis vårt fel för att vi glömt något, säger Shriver med ett skratt. Eller så är det för att det är racing och man använder upp saker snabbt ibland. En stor krasch händer och så behöver man helt plötsligt en massa mer material.

Även med all planering som ägnas åt varje Tour de France kommer komplikationer oundvikligt uppstå som rör till det i lagets komplicerade system. I dessa situationer gör det en stor skillnad att ha lyhörda partners under loppets dagar.

När allt går som det ska kommer en av lagets cyklister fira på Tour-scenen med armarna i luften, medan publiken inte har någon aning om alla lager av logistisk koordination som krävdes för att få cyklisten dit.

About the Author: Trek

Our mission: we build only products we love, provide incredible hospitality to our customers, and change the world by getting more people on bikes.