Din guide till bättre cykelbilder Yrkesfotografen Wayne Reid delar med sig av sina tips för att förvandla halvtaskiga foton till iögonfallande bilder

Din guide till bättre cykelbilder Yrkesfotografen Wayne Reid delar med sig av sina tips för att förvandla halvtaskiga foton till iögonfallande bilder

Bra bilder gör mer än att återge en plats och en tidpunkt. De frammanar minnen av resan, fångar äventyren i en tidlös ögonblicksbild och gör så att vi kan dela med oss av berättelserna vi skapar med våra vänner, vår familj och världen.

Det är lite mer krävande att ta hisnande vackra bilder än att nöja sig med ett snabbt skott från höften. Du behöver ha tålamod, planera i förväg och tänka okonventionellt för att hitta det allra bästa perspektivet. Den bästa utgångspunkten när man ska lära sig en ny färdighet är att lära sig från de allra bästa, så vi har pratat med yrkesfotografen och cykelentusiasten Wayne Reid för att få hans experttips på hur man kan se på cyklar genom en annan synvinkel.

Även om Wayne bara var en tonåring när han började fotografera, var fotografi långt ifrån hans enda passion under uppväxtåren. Det var inte förrän senare i livet som han upptäckte sin förmåga att skildra livet genom kameran och gjorde en karriär av det.

”Fotografi var något jag började med i mina tidiga tonår och pluggade i skolan, och sedan tappade jag helt intresset – jag antar att när man följer en läroplan och behöver göra saker på ett visst sätt, tappar det lite av sin lyster. Jag började igen för ungefär 10 år sedan, och innan jag visste ordet av det var det min enda inkomstkälla”, berättar Wayne. ”Jag gillar hur man med hjälp av fotografi kan tolka en scen helt på sitt eget vis. Man kan vara kreativ, och så ingår ett element av att dokumentera.”

Cyklist på väg bort från kameran mellan två övervuxna häckar
Trek 6000 uppställd riktad bort från kameran

”Jag gillar hur man med hjälp av fotografi kan tolka en scen helt på sitt eget vis.”

Wayne är en flitig cyklist, så det var helt naturligt att fotografi och cyklar skulle mötas på samma stig för honom. ”Under de senaste två åren har jag tagit ett medvetet beslut att alltid ta med mig en kamera när jag är ute och cyklar, och jag ser det inte som ett hinder längre, eftersom jag inte är ute efter att slå några Strava-tider. Jag tar mig tid att njuta av cyklingen och fokusera på konsten genom att ta bilder av cyklar och landskapet och dokumentera rundorna – alla gillar alltid att få bilder av dem själva när de gör något som de älskar”, säger Wayne.

Naturligtvis kräver fotografi tid, och kameror, och att stå still. Det innebär att Wayne har fått anpassa sin inställning till cyklingen. Wayne berättar, ”Mina cyklar ser helt annorlunda ut numera, och jag har inget emot att använda en cykelkorg eller en väska. Om jag vet att jag inte har så mycket tid på mig, ger jag mig hellre ut vid den gyllene timmen före solnedgången för att cykla runt lite lugnt och stilla och ta några bilder. Det handlar om förmågan att stanna, se omgivningarna och lägga märke till vad som pågår. Förr om åren, kunde jag hasta förbi något, titta lite snabbt och kanske tänka, ’Oj, vad vackert’, och sedan skynda vidare. Nu tänker jag, ’Oj, vad vackert’, ställer cykeln åt sidan, plockar fram kameran och tar några bilder.”

Och i och med att han är yrkesfotograf, har han tillgång till bra kameror och objektiv, även om han har sina favoriter som han använder för att ta flertalet av sina bilder. ”Om jag har min korgväska, tar jag med mig min digitala systemkamera – jag har en Nikon D810 som är en tung DSLR-kamera med fullformatssensor. Då tar jag också med mig ett vidvinkelobjektiv på 24 mm och mitt favoritobjektiv för porträtt; det är på 85 mm och helt magiskt. Om jag inte tar med båda objektiven, har jag en höftväska med systemkameran och ett av objektiven. Eller om jag behöver packa lätt, har jag en Fuji X100 som är en digitalkamera med fast brännvidd, hygglig bildkvalitet, utmärkt sensor, underbar sökare, och så är den liten och lätt, så jag kan ta med den ut även vid landsvägscykling – den är så liten att den passar i bakfickan. Men den är inte vädertätad, så det kan vara lite besvärligt”, säger Wayne.

”Förr om åren, kunde jag hasta förbi något, titta lite snabbt och kanske tänka, ’Oj, vad vackert’, och sedan skynda vidare. Nu tänker jag, ’Oj, vad vackert’, ställer cykeln åt sidan, plockar fram kameran och tar några bilder.”

Wayne Reid står framför sin cykel på en skogsstig

Waynes bästa tips för att ta uppseendeväckande cykelbilder

1. Ge dig ut och cykla (och ta med kameran)

Den gamla devisen lyder ”Du måste vara där.” Med andra ord behöver man trampa iväg med sin kamera, även om väderprognosen varnar för regn. Om du inte ger dig ut, blir det inga bilder – så enkelt är det.

2. Den bästa kameran är den som du har med dig

Du behöver inte lägga hela cykelbudgeten på massor av dyr utrustning för att komma igång. Du har sannolikt en utmärkt kamera i mobilen – och du har förmodligen med dig den överallt. Även om du inte kan experimentera med slutartider och bländaröppningar med mobilen, kan du testa olika vinklar för att släppa loss kreativiteten. Om du ändå vill investera i något, föreslår Wayne att du skaffar en robust begagnad systemkamera till att börja med, som du kan använda för att lära dig kameratekniken.

 3. Sikta på de gyllene timmarna

”Du får intressantast ljus vid gryning och skymning, särskilt när du ska fota MTB- eller gruscykling. När solen står lågt ger den ett varmare ljus – vilket är ursprunget till uttrycket gyllene timme – och så är det dessutom ofta lugnare då”, förklarar Wayne. ”Så då kan du vara på stigar som annars är välbesökta men ändå ta dig tid att stanna och insupa atmosfären utan att oroa dig för att bli påkörd om du står på stigen.” Men även om stigarna är lugnare i arla morgonstund, är det alltid bäst att hålla ögonen öppna efter andra morgonpigga cyklister och de som gillar kvällscykling.

4. Lär dig de viktigaste fotoreglerna … och bryt sedan mot dem

Wayne säger att, ”Det finns så många ’regler’ som folk antingen efterlever eller inte. Till exempel ’tredjedelsregeln’, där man försöker dela upp kompositionen i tredjedelar lod- eller vågrätt, till exempel med hjälp av en förgrund och horisonten. Ledande linjer är ett annat exempel; om en stig försvinner bort i fjärran försöker man fotografera den så att den går från ett bildhörn till ett annat så att den leder blicken in i bilden.” De här är klassiska kompositionsregler, så ta dig tid att lära dig dem, lek med dem och experimentera sedan med att bryta mot dem.

5. Ändra din synvinkel

”I stället för att bara stanna cykeln och ta en bild på stående fot, är det viktigt att flytta på sig och få en annan vy”, förklarar Wayne. Huka dig ner eller lägg dig ner på marken, ge dig upp högre i terrängen, flytta dig två meter från stigen, visa vart du är på väg snarare än var du är – det är nog faktiskt mitt bästa råd.”

Cyklist på en gravelbike lattjar på en pumptrack täckt av graffiti

”I stället för att bara stanna cykeln och ta en bild på stående fot, är det viktigt att flytta på sig och få en annan vy.”

6. Gör förgrunden intressantare

”Testa att fotografera genom något”, föreslår Wayne. ”Om du till exempel har en häck eller några löv på ett träd eller något sådant, kan du använda det i förgrunden genom att placera det nära frontlinsen och fotografera genom det. Då får du djup och fler lager, vilket ger en intressantare bild.” Något som är lika viktigt är att du inte får vara rädd för att bli smutsig! Lägg dig på marken och fotografera genom högt gräs, eller ta några steg bort från stigen för att fotografera mellan lämpliga trädgrenar.

7. En snygg bakgrund ger en bättre cykelbild

Vi gillar alla en vass cykelbild som visar upp vår ädla springare, och Wayne har några användbara tips på hur du kan få din cykel att se vackrare ut än någonsin på bild. ”Jag gillar att visa cykeln i sitt sammanhang”, säger han. ”Till exempel tog jag nyss en bild av en mountainbike som jag har byggt om, och då tog jag ut den till en liten skogsbevuxen yta runt hörnet från min studio, så att det såg ut som om den var djupt inne i skogen. Du kan satsa på något enklare, som en neutral bakgrund. Och om du har en cykel i en viss färg kan du försöka hitta en vägg eller en bakgrund i en komplementfärg till den och fotografera cykeln mot den.”

8. Placera sedan cykeln en bit från väggen

”Jag försöker alltid att luta min cykel mot något ett par meter framför bakgrunden”, säger Wayne, ”då kan man göra bakgrunden oskarp, så att cykeln hamnar i fokus på bilden. Om du har en hygglig kamera kan du använda ett litet skärpedjup för att se till så att skärpan ligger på cykeln, medan bakgrunden är lite oskarp. Då blir bakgrunden mindre störande.”

9. Stativet är inte allt

En enkel pinne kan vara ett användbart redskap, säger Wayne. ”Du kan använda en välplacerad pinne för att ställa cykeln, och från en viss vinkel kan du få den att försvinna utan användning av Lightroom eller Photoshop (eller något annat bildbehandlingsprogram)”, förklarar han. ”Om du befinner dig i närheten av en skogsdunge tar det bara några minuter att hitta en pinne som du kan sätta mellan underlaget och ramen så att cykeln ser ut att stå upp på egen hand.”

Fullastad långfärdscykel med allt som behövs för äventyret i en sadelväska och en överrörsväska placerad över en stig.
Trek 6000 uppställd med en matchande cykelkärra för barn.

10. Se till så att cykeln är redo att bli fotograferad

Kännare av cykelbilder kan se skillnad mellan en perfekt uppställd och en oplanerad cykelbild utan att blinka. Lägg några minuter på att förbereda cykeln inför fotosessionen: flytta vevarmarna så att de är i linje med kedjestaget och ställ upp cykeln med drivsidan mot kameran. ”Drivsidan är viktig”, förklarar Wayne, ”för folk vill kunna se hur cykeln är utrustad med växlar, komponenter och sådant.” En del går ännu lite längre och snurrar på hjulen så att ventilstammarna pekar uppåt för att ge en extra prydlig finish. Omsorg om detaljerna är a och o.

11. Fånga upplevelsen, atmosfären och känslan

Du är ute och cyklar med dina kompisar och vill ta bilder som kommer att ta dig tillbaka i tiden och ge dig samma känsla som du kände där och då. Lättare sagt än gjort. Så hur fångar du essensen av runda med hjälp av en handfull bilder? Waynes förslag är att ta flera olika typer av bilder som ger en helhetsbild av hela upplevelsen: förberedelserna inför rundan, när alla sitter upp och trampar iväg, hur ni retas med varandra på rundan, snacket efteråt och så själva cyklingen så klart.

”Om du vet att du har tagit bra bilder av gruppen, platsen och landskapet, kan du försöka dig på lite konstnärligt stuk”, säger Wayne. ”Så testa olika slutartider och se om du kan lyckas med några panoreringar med rörelseoskärpa. Det är trevligt att få med lite fartkänsla i bilderna eller folks attityder eller atmosfären i helhet.”

12. Försök att vara osynlig

”De flesta hatar att bli fotograferade”, förklarar Wayne, ”eller de hatar åtminstone att posera för bilder eller att känna sig iakttagna, så det är viktigt att vara dig själv och inte lägga dig i vad som händer alltför mycket. Om du befinner dig i ögonblicket och helt enkelt smyger fram kameran, får du sannolikt de intressantaste och naturligaste bilderna som återger vad som faktiskt händer.”

13. Bildbehandla inte alltför våldsamt

När du väl har tagit bilderna kan du redigera dem med hjälp av ett otal olika appar och program. Det kan vara frestande att snygga till varenda bild, men Wayne höjer ett varnande finger. ”Jag brukar inte göra alltför mycket, för det kan se rätt så uppenbart ut och det finns inget värre än bilder som har fått alltför mycket skärpa i efterbehandlingen”, säger han. ”Jag gör så lite som möjligt, för om du har gjort rätt från början, behöver bilderna inte redigeras så hårt. För egen del har jag en förinställning som jag har utvecklat under årens lopp som lägger till lite korn, justerar vitbalansen och gör hörnen något mörkare.” Det bästa du kan göra är att leka med kamerainställningarna för att komma fram till ett resultat som du gillar och sedan hålla dig till det.

14. Experimentera och ha kul

Det bästa med digitalfotografering är att du inte behöver oroa dig för att filmen ska ta slut eller lägga en förmögenhet på att framkalla bilderna varje vecka, så det är bara att plåta loss! Wayne avslutar med det här rådet: ”Jaga det bra ljuset, experimentera med slutartider och bländaröppningar, prova dig fram. Det är så roligt och tillfredsställande att ta bilder och fånga minnen.”

Och därmed uppmanar vi dig att sitta upp och fota loss!

Vill du veta mer om Wayne Reid? Följ honom på Instagram för regelbundna uppdateringar och inspiration.

Cyklist stannar för att prata med föraren till en veteranbil

About the Author: Trek

Our mission: we build only products we love, provide incredible hospitality to our customers, and change the world by getting more people on bikes.