Skills på mountainbike som du kan lära dig på asfalten Övningar för parkeringsplatsen som gör dig vassare på stigarna

Skills på mountainbike som du kan lära dig på asfalten Övningar för parkeringsplatsen som gör dig vassare på stigarna

De mest avgörande MTB-kunskaperna kan vara dyrköpta förmågor att lära sig ute i skogen. Istället för att lära dig allting på singletrackbanan kan du utnyttja garageuppfarten eller parkeringen vid stigen för att öva upp de här 7 förmågorna som behövs i terrängen.

Oavsett om du står och väntar på en vän som är försenad till er tur (igen) eller om du vill utnyttja lite strötid för att lattja runt på garageuppfarten, så är det ett utmärkt tillfälle att öva teknik på asfalt. Sätt snurr på benen, värm upp och gör dig redo för att tackla terrängen. Från stoppie till stillastående har vi tagit hjälp av Pink Bikes Christina Chappetta @cchappetta1 för att visa övningar som du kan göra på parkeringsplatsen. Öva din förmåga att klara av tvära kurvor på stigarna eller göra trick som du stolt kan visa upp när din cykelkompis äntligen dyker upp.

Istället för att rulla tummarna medan du väntar kan du lyfta ned cykeln från stället, kontrollera däcktrycket och öva på de här sju förmågorna som förbättrar manövreringen i branta klättringar och steniga kurvor. Väntetiden kommer bara att flyga förbi och du får kroppen i trim för stigen direkt från start.

1. Framhjulslyft
En viktig förmåga i branta, tekniska klättringar. Öva på framhjulslyft på parkeringen så kommer det att gå mycket bättre när du kommer ut på stigen. Lägg en pinne där du vill lyfta när du övar. Rulla mot pinnen med kroppen i en behaglig, neutral position och håll kroppsvikten bara något framåt på cykeln. Tryck ned gaffeln och lyft upp framhjulet över pinnen. När du är bekväm med pinnen kan du öka svårighetsgraden, t.ex. över ett fartgupp eller en trottoarkant.

2. Bakhjulslyft
Även det här är en förmåga som du har mest nytta av i tvära kurvor och tekniska klättringar. Lyft bakhjulet när du cyklar över hala, våta stenar så minskar du halkrisken och får bättre kontroll. Använd en pinne på samma sätt som för framhjulslyft och stå på pedalerna med sänkta hälar. Rulla över pinnen med framhjulet och lyft bakhjulet över pinnen med en hoppande rörelse utan att släppa fötterna från pedalerna – särskilt viktigt att fokusera på att ha fötterna på plats om du har platta pedaler, annars hoppar du bara på pedalerna. Öva på det här på samma sätt som med framhjulslyft tills du är bekväm och öka sedan svårighetsgraden, t.ex. över ett fartgupp eller en trottoarkant.

En cyklist som gör en wheelie på en parkeringsplats på sin mountainbike med en graffitivägg i bakgrunden
En cyklist som gör en stoppie på sin mountainbike på en parkeringsplats med graffiti i bakgrunden

3. Wheelie
Det perfekta komplementet till framhjulslyft. En wheelie är rolig att visa upp som ett trick och det känns ännu bättre att lyckas med den på stigen när du sitter på sadeln och behöver få upp framhjulet över ett hinder. Börja wheelien med att rulla på lätt växel men inte fortare än att benen hinner med. Håll armarna utsträckta framför dig och ryggen rak. Dra tillbaka styret och använd bakbromsen för att kontrollera wheelien så att du lyfter framhjulet lagom mycket och bromsa till när du behöver få ned framhjulet igen. Ta den tid du behöver för att öva på den bromsmodulering som är lämpligast för att få ned cykeln när du gör en wheelie på stigen.

4. Skinnie
Den absolut ofarligaste parkeringsplatsövningen. Med en skinnie övar du på att följa en smal linje på stigen och bemästra skogsmiljöer. Släpp ned sadelstolpen ett hack så att du får lite mer utrymme för att röra dig och balansera. Välj en linje på parkeringsplatsen som du ska följa. Håll kroppen upprätt och ögonen fokuserade på ditt mål. Om linjerna på parkeringsplatsen känns lite för smala kan du använda ett fartgupp för att få lite extra bredd. Dessutom gör den rundade formen att du får en mer realistisk stigkänsla.

5. Stillastående
Förmågan som är den bästa för att hålla balansen. Stillastående är en praktisk förmåga när du behöver stanna upp på en stig och välja din linje framåt. Du övar genom att hålla på bromsarna och vrida styret från sida till sida för att hålla balansen. Tävla med en kompis om vem som sätter ned foten sist. Utgå från stillastående och se vem som håller balansen längst. Sist att sätta ned foten har vunnit.

Kuat cykelhållare

Lasta din cykeln och transportera den enkelt till stigen på en robust, hållbar och pålitlig cykelhållare.

Bontrager golvpump

Medan du väntar kan du kontrollera att däcktrycket är perfekt för stigen. Använd en pålitlig golvpump.

Bontrager Blaze WaveCel-hjälm

Tänk på säkerheten även när du övar på parkeringsplatser. Hitta den perfekta hjälmen innan du sitter upp på sadeln. Du har trots allt bara en hjärna.

6. Stoppie
När du vill bli bättre på att bromsa med frambromsen och förflytta vikten på cykeln ska du öva upp din stoppie-förmåga. Rulla framåt och bromsa lagom mycket för att stoppa framhjulet, rör inte bakbromsen. Du själv och bakänden på cykeln kommer att lyfta i en rörelse uppåt medan styret och framhjulet håller sig kvar på plats. Om bakänden kommer upp för högt släpper du efter något med handbromsen. Bakänden kommer ned direkt. När du tycker att du kan det här är nästa steg att försöka rotera bakänden medan den är i luften. Jobba antingen medurs eller moturs kring framhjulet. Det här är en riktigt praktisk förmåga att behärska i tvära kurvor.

7. Kurvtagning
Gör en slalombana på parkeringen genom att lägga ut pinnar som du kan cykla runt. Lägg dem på olika avstånd och prova med allt snabbare svängar och exaktare linjer precis som ute på stigen.

En leende cyklist som gör Superman på sin cykel

Och när du behärskar de här 7?

Varför sluta nu när du är på väg mot de bästa partytricken att visa upp nästa gång som gänget ses! Släpp loss och försök med Superman, Flying Eagle eller Ferris Wheel, ta foton för Instagram och tagga @trekbikes på sociala medier. Ta inte det hela så allvarligt. Oavsett om din tur stannar på uppfarten eller om du rullar vidare ut på stigen så önskar vi dig en bra tur.

Har du tips på någon annan övning som är lämplig för parkeringsplatsen? Berätta för oss i kommentarerna.

About the Author: Trek

Our mission: we build only products we love, provide incredible hospitality to our customers, and change the world by getting more people on bikes.