Så här dominerar du dirt Lär dig allt från kicken till att hoppa

Så här dominerar du dirt Lär dig allt från kicken till att hoppa

Det är inte bara barn som gillar att cykla dirt. Man bygger upp en förmåga att hantera cykeln och det är mycket värdefullt i terrängcykling. Du kanske återuppväcker din passion för pumptrack eller snubblar runt bland hoppen för första gången. Oavsett vilket kommer du att bli bättre på att hitta linjerna i parken eller när du är ute i branterna.

När du kan hantera både dig själv och din cykel i luften kommer du att hitta vägar ut ur riktigt knepiga situationer. Oväntade hopp, branta landningar och stökig terräng kan få även de mest erfarna frifräsare att tappa koncepterna, men känner du dig själv, din cykel och tricken i luften så har du äss i ärmen för att hantera en knivig step-down lätt som en plätt. Det krävs lite övning för att känna sig bekväm även när hjulen lämnar marken, så rulla iväg till närmaste dirtbana och börja från grunden. Gör dig redo och lyssna på råden från Pinkbikes Christina Chappetta @cchappetta1

Utrustning

Övning ger färdighet även när det gäller dirt, men innan du börjar öva ska du se till att ha rätt grejer. Dirtcykeln har kortare hjulbas och mindre hjul än en modern mountainbike. Det gör den smidigare och lättare att hantera på pumptrack-banans korta sträckor och snabba svängar. Även om du redan vid första besöket rullar in med en dirtcykel behöver du inte utrusta dig till tänderna. Använd det du redan har, uppgradera med det du kan och improvisera för resten.

Nedan räknar vi upp utrustning som är absolut nödvändig innan du gör något hopp överhuvudtaget.

1. Skydda knoppen
Alldeles oavsett vad, se till att ha en bra hjälm. Dirt leder oundvikligen till plötsliga stopp och även om de flesta skavsår och skrapningar läker fort så har du bara en hjärna. Varma sommardagar använder du kanske helst en openface-hjälm, men det kan vara en bra idé att satsa på en fullface-hjälm när du håller på med dirt. Även om en fullface-hjälm är dyrare i inköp så tjänar du in det på tandläkarräkningen senare.

2. Skydda dina knän
Ta på ett par knäskydd för de där plötsliga stoppen som vi pratade om nyss. De inte bara mildrar en krasch, utan självförtroendet inför de stora hoppen kan också få en boost när du använder personskydd.

3. Plattformspedaler
Vi har redan snuddat vid det tidigare, och vi säger det igen, någon gång kommer du att krascha. Platta pedaler är ett måste när du snabbt behöver kasta dig av cykeln, men du får också många frihetsgrader i manövreringen. Du kan prova på olika kroppsställningar eller hitta på tricks när du har blivit varm i kläderna. Ett par pålitliga platta skor med en styv och greppvänlig sula är hemligheten bakom tillräcklig kraft i tramptagen och hyfsad kontroll på cykeln när du lättar från Moder Jord.

4. Händerna
Se till att hålla ett ordentligt tag med handskar som skyddar händerna när du behöver ta emot dig mot mark, betong eller bark, och se till att du har halksäkra handtag så att händerna behåller greppet.

Christina Chappetta hoppar mot kameran i dirten

Ge dig i kast med dirten

Det kanske känns lite skrämmande den första gången på banan, men kom ihåg att alla andra som är där har också någon gång varit där för första gången. Var inte rädd för att prata med de andra cyklisterna och ta gärna med dig en kompis.

1. Moraliskt stöd
Att ta med sig en kompis kan ge större självförtroende att satsa för fullt i hoppen. Oavsett om kompisen har varit där förr och kan guida dig runt, eller är lika mycket nybörjare som du, är det bra att ha någon att diskutera linjerna med. Inlärningskurvan känns inte lika brant och framförallt har du så mycket roligare. Du kommer snart att märka att du har fler vänner på banan. Prata med de andra cyklisterna så får du strax nya vänner som kan ge tips. De kan berätta mer om bästa hastigheten eller om galna hopp som man måste ta på ett visst sätt.

2. Värm upp
Om det finns en pumptrack ska du ta några varv för att värma upp musklerna innan du ger dig i kast med de stora linjerna. Bli van vid känslan på cykeln och när du pumpar bland rollers och berms för att hålla farten utan att trampa. Om det inte finns någon pumptrack ska du ta några försiktiga varv på den enklaste banan.

3. Börja i liten skala
Även om du är van vid hopp ska du alltid börja med den lättaste linjen när du kommer till ett nytt ställe. Rulla över guppen i första varvet utan att försöka dig på hopp och börja sedan att bocka av dem ett efter ett när du känner dig bekväm. Var noga med att behärska alla hopp i linjen innan du ger dig i kast med större hopp. Ta gott om tid på dig om du är nybörjare på dirt. Inlärning i muskelminnet fungerar inte omedelbart, utan repetitioner måste till för att förfina sina förmågor.

Christina Chappetta i ett lufthopp i dirten
Christina Chappetta hoppar i dirten
Christina Chappetta i ett högt lufthopp

Rätt form för air-mail

Håll kroppen i rätt position redan från början för att rulla in smidigt även om du inte kommer upp så högt i luften. Innan du ger dig i kast med stora hopp och gap-hopp ska du prova tabletops där det inte händer lika mycket om det skulle gå fel, och där det är lätt att rulla för att bli van vid känslan. Här får du tips om hur du håller rätt position när du är redo att hoppa.

1. Neutralläge
När du rullar in i ett hopp ska du hålla kroppen i neutralläge med böjda armar och knän och tyngdpunkten mitt på cykeln. Titta uppåt och fokusera på upphoppet.

2. Följ kicken
När du rullar in i övergången ska du trycka till med kroppen i kicken och följa uthoppet med lika mycket tryck på framhjulet som bakhjulet så att du inte välter baklänges.

3. Sikta på landningspunkten
När du är i luften ska du lyfta upp cykeln mot kroppen och titta på punkten där du vill landa.

4. Sätt den
Låt armarna och benen ta en del av stöten när du landar och rulla till nästa hopp när du är redo.

5. Framsteg
Det finns en risk/belönings-kvot dold någonstans i dirten. Risknivån har mycket att göra med ditt tålamod och vad som råkar finnas tillgängligt på din dirtbana. Om du tar den tid du behöver för att öva och bli riktigt duktig, och ger dina muskler den repetition de behöver för att känna igen rörelserna, minskar riskfaktorn högst påtagligt. Om din dirtbana har en ”barklandning” ska du ta tillfället i akt för att kunna hoppa högre med en minimerad skaderisk.

När du känner dig redo för de stora hoppen ska du inte göra det till en alltför stor grej. Egentligen är det bara ett annat hopp. Det är samma rörelser som du har tränat på, bara lite snabbare. Håll kroppen avslappnad och rörlig i luften så kommer du att fixa de stora hoppen på nolltid.

Trek Ticket från sidan

Dirtbanan är alltid skoj samtidigt som den ger dig ett tydligt kvitto på din utveckling på cykeln. Du inte bara förbättrar din hantering av cykeln, utan du förändrar också hur du mentalt ser på stigen, hur du läser av den och vilka olika möjligheter som finns. Ta dig an pumptrack och dirtlinjer, utveckla din förmåga och när du är redo sticker du ut på stigen. Du kommer att hitta en helt ny lekpark när du börjar se dubbla rollers och rötter som lämpliga kickar.

Har vi missat ditt favorittips? Dela med dig av det i kommentarsfältet nedan!

About the Author: Trek

Our mission: we build only products we love, provide incredible hospitality to our customers, and change the world by getting more people on bikes.