Jolanda Neffs världmästarcykel är ett konstverk Den här Supercalibern utgör riktmärket för XC-tävlingarnas guldstandard

Jolanda Neffs världmästarcykel är ett konstverk Den här Supercalibern utgör riktmärket för XC-tävlingarnas guldstandard

Jolanda Neffs Supercaliber dekorerad med inspiration från japanska träsnitt

Jolanda Neff ville att hennes cykel för världsmästerskapen i Val di Sole skulle associera till japansk harmoni: dimhöljda berg, bambu, oändliga vyer. Treks MTB-designer Katy Steudel tog sig an de här förslagen från den olympiska mästaren och började läsa på.

”Jag tittade på japanska konstformer, tog fram några koncept som Jolanda valde mellan och sedan tog vi det vidare”, berättar Steudel. ”Hon visste vad det skulle bli, men designen ändrades lite på hennes initiativ och färgerna ser helt annorlunda ut i verkligheten än i konceptet. Hon skulle bli överraskad, men på ett bra sätt.”

Kungligt kul

Steudel lät kreativiteten flöda när hon designade Neffs Supercaliber inför världsmästerskapet. ”De flesta serietillverkade cyklar har en tidsbegränsning och en budget för lacken, men vi fick helt fria tyglar för designen. Tiden var fortfarande viktig eftersom hon ville köra cykeln i Val di Sole”, förklarar Steudel, ”men vi fick tre gånger så mycket tid och resurser för att göra designen och lacken perfekt på samma sätt som vi gör med våra Project One-cyklar. Lacken fick samma omsorg om detaljerna som våra finaste Project One-cyklar.”

Steudel la ned mycket tid på koncept och design av Neffs Supercaliber i samarbete med lackeraren Kyle Doney som är en fena på design och har gedigna kunskaper om lackering, och som kunde omvandla hennes idéer till verklighet. Även Doney är designer och det nära samarbetet med Steudel var en språngbräda för nya idéer och en förfinad teknik för att tona molnen som stiger upp från den dimmigt mörka bakgrunden genom bambuskogen nedtill på cykeln upp mot luftiga, vita molntussar på en gyllene himmel.

Detaljbild nära vevlagret på cykeln som visar guldkromade bambulöv med dimmoln i bakgrunden

Enligt Steudel är bambumönstret hämtat från en solfjäder som Jolanda hade hittat

SRAM XX1-vevarm med Bontrager-klickpedal

Missa aldrig ett tillfälle att skina lite extra.

Steudel berättar att de ville ha rikligt med guld på cykeln ”men det fick inte bli för mycket guld”. Det blev verkligen iögonfafllande utan att gå till överdrift. Som Steudel säger: ”Jag skulle säga att designen är avancerad, men ändå lekfull och festlig med de stiliserade molnen, de lysande färgerna och det framträdande bambumönstret”.

Lacken är ett resultat av ett samarbete mellan Steudel och flera andra produktdesigners och Project One-lackerare. Det var ett kärt besvär att få alla detaljer precis rätt för en av Trek Factory Racings mest dekorerade och älskade cyklister.

Schweiziska korset på cykeln

Jolanda fortsätter att göra Schweiz stolt

Detaljbild som visar lacken i guldkrom med kontrasterande moln

Ren och stilfull cockpit

Schweiziska flaggan på styrstammens lock

Lite extra schweizisk stolthet är aldrig fel.

Stagen på den odrivna sidan av cykeln

Skönhet hela vägen ned till kedjestagen

Nyckelpiga i guld vid fästet för flaskstället

Diskret nyckelpiga skänker tur.

Jolanda Neff tävlar på sin Trek Supercaliber

Neffs röjer redan runt på banorna i världscupen på sin världsmästarcykel.

Beroende på Neffs fulltecknade schema fick Steudel inte något tillfälle att personligen höra hennes reaktioner, men det är ingen överdrift att säga att Jolanda verkar vara mycket nöjd.

Vill du se Jolandas cykel ”in action”? Kolla in veckans händelser i XC-VM och följ Trek Factory Racing XC på Instagram.

Jolanda kramar sin nya VM-cykel, Supercaliber från Trek

S

About the Author: Trek

Our mission: we build only products we love, provide incredible hospitality to our customers, and change the world by getting more people on bikes.

Tags: