Ett verktyg för förändring Hur World Bicycle Reliefs Buffalo-cyklar förändrar liv och samhällen till det bättre över världen    

Ett verktyg för förändring Hur World Bicycle Reliefs Buffalo-cyklar förändrar liv och samhällen till det bättre över världen    

I utvecklingsländer behöver folk ofta gå långa sträckor i solen för att utföra sina dagliga sysslor. För miljontals människor skulle ökad tillgång till färdmedel innebära en stor förbättring av deras levnadsvillkor.

World Bicycle Relief arbetar för att få det att hända med sina robusta Buffalo-cyklar. De här cyklarna är hållbara och tillförlitliga transportmedel som är enkla att reparera, och som hjälper barn att ta sig till skolan, läkare att ta sig till sina patienter och lantbrukare att ta sig till marknaden.

Här har vi sammanställt berättelserna från tolv ägare av Buffalo-cyklar, vars liv har förändrats till det bättre tack vare den här enkla men enormt effektiva maskinen.

Scholastica – Studerande – Kenya

”När jag cyklar är det svårt för pojkar att hindra mig. Numera susar jag alltid förbi dem innan de hinner försöka. Särskilt om vi är flera flickor som cyklar tillsammans. Cykeln har ökat mitt självförtroende. Och jag är inte rädd för pojkar längre.”

Georgina – Mjölkbonde – Zambia

I åratal kunde Georgina bara leverera mjölk en gång om dagen eftersom hon bor 12 kilometer från uppsamlingscentret för mjölk och inte hade något lämpligt transportsätt. Men Georgina mjölkade sina kor två gånger om dagen, så hon förlorade inkomsten som hon hade kunnat få av den andra mjölkningen. ”Sedan jag fick Buffalo-cykeln har jag inte missat en mjölkleverans – inte en enda dag.”

Mariangel – Studerande – Colombia

”Alla våra förhoppningar ligger på Mariangel”, säger hennes farmor. ”Hon är en klipsk flicka och vi vill att hon ska avsluta sin utbildning. Det går före allt annat – det är det enda sättet som kan nå framgång och också försörja sin familj. Den här cykeln är en skänk från ovan.”

Charity – Lantbrukare – Zimbabwe

Singelmamman Charity råkade ständigt ut för att hennes billiga, uttjänta cykel gick sönder när hon försökte transportera varor från familjens lantgård när hon skulle sälja dem på marknaden. När hon såg sin granne på en kraftfull Buffalo-cykeln insåg hon att det var vad hon behövde. Efter att ha sparat i flera månader, köpte hon sin egen Buffalo-cykel. När hon cyklade hemåt den dagen, strålade Charity, ”Livet har förändrats.” Fyra år senare kom Charity tillbaka för att köpa två cyklar till – en till hennes verksamhet och en till hennes son för att ta sig till skolan.

Aleni – Studerande – Malawi

”Efter att jag fick Buffalo-cykeln har mitt skolarbete förändrats jättemycket. Mina resultat har blivit mycket bättre. Nu går det lättare och snabbare för mig att ta mig till skolan. Mina vänner brukade säga att skolan var slöseri med tid. De sade, ’Varför anstränger du dig sådär med att gå hela vägen till skolan?’ De vännerna beundrar mig nu. Många av dem har börjat i skolan igen och hoppas att de också ska få en cykel en dag, precis som jag.”

Jackton – Företagare – Kenya

Jackton är testcyklist för World Bicycle Relief, så han bidrar med ovärderlig feedback på cykelkonstruktionerna. Som ersättning för hand viktiga arbete, är han nu en stolt ägare av fem Buffalo-cyklar som han använder dagligen i sin budfirma. ”Den här cykeln har gett mig en massa kunder, eftersom jag kan lasta så mycket på den. Jag kommer alltid fram i tid.”

Dilshani – Studerande – Sri Lanka

Dilshani fick en av de allra första cyklarna från World Bicycle Relief 2005, efter att tsunamin i Indiska oceanen drabbade Sri Lanka. Med hjälp av sin cykel kunde Dilshani klara sin skolgång och utbilda sig till sjuksköterska. ”Tack vare cykeln kan jag fortsätta min utbildning och följa min passion att hjälpa gravida kvinnor”, berättade hon. Tio år senare tog samma cykel hennes lillasyster till skolan.

Nebo – Lokal sjukvårdare – Zambia

Nebo arbetar som vårdpersonal på volontärbasis i Zambia och använder sin Buffalo-cykel för att besöka patienter med hiv/aids. När hans granne Frank blev svårt sjuk kunde Nebo skjutsa honom på cykelstyret till den närmaste läkarmottagningen, där Frank testades positivt för hiv. På två hjul kan sjukvårdspersonal som Nebo besöka upp till 88 procent fler patienter och ge dem våden som de behöver.

Ayan – Studerande – Kenya

”När jag som muslimsk flicka cyklar, blir folk förvånade. Att jag cyklar har gett fler muslimska flickor modet att cykla ute bland folk. Det känns bra att vara med och förändra vår kultur och visa andra flickor att alla kan cykla. Det viktigaste man kan göra är att stå upp för sig själv.”

Ruth – Cykelmontör – Zambia

2019 gick Ruth till en butik som sålde Buffalo-cyklar för att köpa ekrar, ett nav och en fälg. När hon kom ut därifrån monterade hon snabbt ihop hjulet. Butikschefen blev imponerad och föreslog att hon skulle anställas som cykelmontör för World Bicycle Relief som den första kvinnan på det jobbet. Sedan hon började, har Ruth inspirerat ett flertal andra kvinnor att utbilda sig till montörer.

Ngqabutho – Lokal mekaniker – Zimbabwe

Ngqabutho anmälde sig till World Bicycle Reliefs mekanikerutbildning för att hjälpa barn. ”Jag gillar maskiner. Och jag jobbar också inom barnomsorgen och skyddar barn från övergrepp. De känner sig säkra med mig.” En dag, sökte en flicka upp Ngqabutho, och hade med sin cykel för att få den reparerad. Flickan berättade att hennes pappa utsatte henne för övergrepp och att hon behövde någonstans att bo. Ngqabutho tog hand om henne och såg till så att hon fick kläder, läkemedel och hjälpen som hon behövde.

Monica – Företagare – Colombia

”Alla cyklarna i vårt samhälle ger liv. Tack vare min cykel kan jag ta mig fram på ett säkert sätt mitt i den här (Covid-19) pandemin, och det har inneburit en stor förbättring för mig. Cykeln har varit min bästa bundsförvant.”

About the Author: Trek