Var synlig under alla årstider Med rätt utrustning kan du fortsätta cykla säkert i alla ljusförhållanden, oavsett om det är sent på hösten, tidigt på våren eller de mörkaste vintertimmarna.

Var synlig under alla årstider Med rätt utrustning kan du fortsätta cykla säkert i alla ljusförhållanden, oavsett om det är sent på hösten, tidigt på våren eller de mörkaste vintertimmarna.

Dagarna i den norra vintern är något korta och vädret kan växla från timme till timme. En del av oss ger bara upp och lämnar cykeln i garaget eller föredrar helt enkelt träning inomhus. Om du frågar oss är detta ett missat tillfälle. Att cykla i mörker är en helt annan upplevelse och inget slår den friska luften.

Det finns dock några saker att tänka på innan man stormar ut i det omgivande mörkret. Exempelvis är hinder på vägen eller stigar svårare att upptäcka och du som cyklist är mindre synlig för andra. Med rätt utrustning blir du sedd och kan belysa stigen framför dig.

En bild på en cyklist från ovan som cyklar i mörkret med tända lampor

Mer ljus i livet

Att cykla i mörker kräver naturligtvis en del ljus och studier visar att många svåra olyckor hade kunnat undvikas genom att använda lampor på cykeln. Valet av belysning bör spegla de krav som ställs av din användning och den miljö du cyklar i. Om dina turer tar dig mestadels genom väl upplysta områden, som cykelvägar, du kan välja en mildare” strålkastare, som vår Commuter Comp eller Commuter Pro RT-ljus. Dessa nya lampor har en teknik som kallas Kindbeam, vilket innebär att du får en perfekt ljusmönster framför dig, men andra trafikanter kommer inte att störas av strålen.

Närbild av cyklist med starkt ljus fäst vid styret.
En närbild av Bontrager Flare bakljus

Om du åker på helt mörka stigar eller grusvägar kanske du vill välja en frontlampa med lite mer kraft, så välj vår Ion Pro RT-lampa, som har en maximal effekt på 1300 lumen. När du väljer en strålkastare, överväg också längden på dina åkturer och välj en lampa som ger tillräcklig drifttid. Och kom ihåg att kallt väder kommer att minska drifttiden för dina lampor. Vilket frontljus du än väljer, kombinera det alltid med ett bakljus. Du kommer inte gå fel med en superljus, laddningsbar baklykta som Flare RT.

Checklista för lampor

 

  • Välj en frontlampa beroende på dina behov. Se till att lampan har tillräckligt med effekt och olika ljuslägen för olika situationer
  • Välj en uppladdningsbar lampa (det sparar pengar och är bättre för miljön)
  • När du åker i tätorter, rikta ditt ljus så att det inte stör andra trafikanter
  • Välj en lampa som har tillräckligt med batteri för att hålla hela resan
  • Om du planerar att vara på resande fot under längre perioder, ta med dig en powerbank så att du kan ladda din lampa när du är på språng
  • Använd alltid bakljus
  • Vår rekommendation är att använda ljus även på dagtid (du kan läsa varför, här)
En cyklist som cyklar vid sidan av en landsväg i mörkret

Klä upp sig

Det finns forskningsresultat för och emot användbarheten av synliga kläder i cykling. En studie visar att cyklister som cyklar i mörker och har eflekterande material i rött och gult, bär en ljus topp, och använder blinkande ljus och baklykta , eller fotgängare som bär en handhållen lampa, ökade detekterings- och igenkänningsavstånd.” (Hagel et al., 2014; Kwan & Mapstone, 2009.) Att se en knallgul jacka mot en mörk eller grå bakgrund kommer vanligtvis att förbättra din synlighet. Och vi tycker att de ser ganska coola ut också!

När det kommer till att synas när du cyklar är den nedre halvan av din kropp ännu viktigare än färgen på din cykeljacka. Varför? För vi människor är ganska bra på att känna igen biologiska rörelser, som att gå eller cykla. Det är just därför som våra Thermal Bib Tights och Softshell Bib Tights har reflekterande element bak på anklarna – så att bilföraren bakom kan identifiera dig som cyklist på längre avstånd.

Frigör ditt sinne – ge dig ut

Låt inte vintermånaderna hindra dig från att gå vidare din cykel. Speciellt om du arbetar på ett kontor finns det mycket få bättre saker att göra än att släppa ut ånga i ett krispigt vinterväder efter timmarna bredvid din dator. Att spendera svettiga timmar på en inomhustränare är givetvis ett alternativ, men för att införa lite förändring i dina aktiviteter rekommenderar vi att du också åker utomhus.

Bontrager Ion Pro RT / Flare RT

Ett kraftfullt ljusset som låter dig se i mörkret och vara synlig under dagen.
Läs mer

Trek Circuit Softshell jacka

En mångsidig softshelljacka med tre lager, vindtätt och vattentätt tyg.
LÄS MER

Trek Circuit Softshell Tights

Bekväma bib tights som ger skydd mot vind och regn.
VISA PRODUKTEN

Hitta din Trek återförsäljare

Din lokala Trek-återförsäljare hjälper dig gärna att hitta rätt cykel och tillbehör. De kommer också att serva din cykla och ge värdefulla råd. Hitta din närmaste återförsäljare och besök dem.
Hitta din återförsäljare

En ljus idé

När du cyklar i vintermörkret i en mörk skog, kom ihåg att dina cykelljus är uppdaterade. Använd glödlampan och köp några vettiga lampor.
SE LAMPOR

About the Author: Trek

Missiomme: Valmistamme vain tuotteita, joita rakastamme, tarjoamme uskomatonta vieraanvaraisuutta asiakkaillemme ja muutamme maailmaa saamalla enemmän ihmisiä pyöräilemään.