Heldämpad eller hardtail mountainbike? Här är guiden för dig som funderar på en mountainbike med full suspension eller hardtail.

Heldämpad eller hardtail mountainbike? Här är guiden för dig som funderar på en mountainbike med full suspension eller hardtail.

Mountainbikes började utan dämpning

I mtb-begynnelsen, det vill säga i Kalifornien på 1970-talet, var alla mountainbikes helstela, alltså utan stötdämpning. Enda dämpningen var de feta däcken och det räcker inte så långt om terrängen är stökig. Men på 1990-talet gjorde allt fler tillverkare dämpade mountainbikes. Till en början var det endast framgaffeln som var dämpad men snart kom även funktionella heldämpade cyklar ut på marknaden. 
 
Den modell som anses vara den kanske mest banbrytande full suspension-cykeln var Gary Fishers RS1. Gary, som anses vara en av dem som uppfann mountainbiken, är sedan många år medarbetare i Trek-koncernen. Att det betytt och betyder enormt mycket för Treks dämpade mountainbikes kan nog de flesta vara överens om.  
 
Idag domineras mountainbikescenen totalt av två typer av mountainbikes: framdämpade mountainbikes, så kallade hardtails, samt heldämpade full suspension-modeller. Här guidar vi dig till rätt val av mtb-modell för just dina behov. 

Så väljer du – heldämpad mtb eller hardtail?

Om du står i valet och kvalet huruvida du ska välja en hardtail eller heldämpad mountainbike är det först och främst fyra saker du bör tänka på:

1. Var ska du cykla? 

Är du ute efter att motionera på jämna stigar och grusvägar klarar du dig med en hardtail mtb. Men om du även vill cykla i stökigare terräng, över grova rötter och knöliga stenar kommer du att ha mer glädje av en heldämpad mountainbike som dessutom bjussar på mer komfort och cykelglädje. Vill du ha både en snabb xc-racer och en mer förlåtande mountainbike ska du fundera på en kortslagig heldämpad modell. 

Till exempel Trek Supercaliber eller Trek Top fuel

2. Hur ska du cykla? 

Ser du cykeln som ett motionsredskap och du inte är speciellt intresserad av mer utmanande terräng kan hardtail vara ditt val. I princip får du mer glädje av en full suspension-modell ju mer tekniskt och ju snabbare du vill cykla. Tycker du även om utförsåkning på cykel ska du definitivt välja heldämpat. 

Vill du cykla i all typ av terräng är Trek Slash, Trek Fuel EX och Trek Remedy grymma allround-val. 

3. Vad är din budget? 

Priset för en mountainbike avgörs av dess komponenter. I och med att heldämpade cyklar har dämpning både fram och bak samt en mer komplex ramkonstruktion är de generellt sett dyrare än hardtail mountainbikes. Trots denna skillnad i pris tycker många att full suspension-cyklar är det självklara valet, inte minst med tanke på att heldämpat ger en bättre cykelupplevelse när underlaget blir mer utmanande. 

4. Hur mycket vill du meka? 

En hardtail-mtb har en enklare, mindre komplicerad konstruktion än en heldämpad. Detta gör att den är lättare än en full suspension-mtb. En hardtail är enklare att ställa in för olika cyklister och den kräver mindre underhåll och service. Men man ska komma ihåg att ingen cykel är helt underhållsfri. 

Till sist… 

Sammanfattningsvis kan man säga att en heldämpad cykel borde vara ditt val om du vill utforska de lite stökigare stigarna, du njuter av fart oavsett underlag och lutning samt att du är ute efter maximal cykelglädje. Till hardtailens fördel kan nämnas att den är lättare och därmed snabbare uppför, och den klarar sig utmärkt på jämnare stigar och grusvägar. Om du vill gå all in för att maximera upplevelsen utför är det givetvis en downhill-cykel du ska satsa på. Och då är vårt tips inte speciellt långsökt: Satsa på en Trek Sessiondet är för övrigt den modell världsmästaren Reece Wilson vann Downhill-VM på senast. 

About the Author: Trek

Our mission: we build only products we love, provide incredible hospitality to our customers, and change the world by getting more people on bikes.