Din guide till elcyklar Bästa sättet att få ökade krafter i vardagen

Din guide till elcyklar Bästa sättet att få ökade krafter i vardagen

Med en elcykel kan du både göra mer och cykla längre än du någonsin trodde var möjligt. Dessutom är det urkul att cykla på den! Det här inlägget lyfter fram ämnen från vår omfattande elcykelguide, däribland deras fördelar, hur de fungerar, vilken modell som är rätt för just dig, hur man cyklar på dem säkert och hur man sköter om dem. Du kan se hela elcykelguiden här och alla elcyklar här.

Vilka fördelar har elcyklar?

Det finns en elcykel för var och en oavsett om du ska köpa din allra första cykel, behöver rehabilitera dig efter en skada, vill hålla jämna steg med den snabbare gruppen eller helt enkelt vill öka nöjet på alla dina cykelturer. Med en elcykel blir backarna mindre. Du kan ta med tyngre packning. Du kan minska ditt bilberoende. Dessutom behåller du den vanliga cykelns alla fördelar! Elcyklar hjälper dig att få mer träning, tillbringa mer tid utomhus, undvika trafikstockningar och mycket mer.

Mer information

Hur fungerar elcyklar?

Elcyklarnas (kallas även elektriska cyklar eller cyklar med elektrisk assistans) funktion är att med hjälp av en elmotor och ett batteri ge dig ökad kraft på din cykel. Batteriet driver motorn och du väljer lämplig assistansnivå via controllern som oftast sitter på styret. Det finns i huvudsak två metoder för överföring av kraften från elcykelns drivsystem: pedalassistans och gasreglage.

På elcyklar med pedalassistans ställer du in hur mycket assistans du vill ha från systemet och assistansen kickar in endast medan du trampar. Motorn förstärker kraften i varje tramptag och du cyklar naturligt, och dina ben känns superladdade!

Mer information om hur elcykeln fungerar

Mer information om elcykelns uppbyggnad och komponenter

Hur snabb är en elcykel?

Motorns konstruktion och kapacitet är avgörande för en elcykels hastighet, och den tillåtna maxhastigheten är reglerad i lag. De flesta elcyklar i USA ger assistans upp till 32 km/h medan den högsta tillåtna hastigheten inom EU är 25 km/h. Snabbare elcyklar (klassas som moped) har specialmotorer som ger assistans upp till 45 km/h.

Du kan förstås cykla fortare än så, t.ex. när du rullar nedför en backe, men du får inte assistans från motorn i hastigheter över 25 eller 45 km/h. I hastigheter under 25 eller 45 km/h är det aktuell växel, hur mycket du trampar och vilken assistansnivå du har ställt in som avgör hur fort det går. Olika assistansnivåer hjälper dig att öka farten genom att bidra med mer kraft. Turboläget är den högsta assistansnivån och det ger högst fart.

Mer information

Hur långt kan man cykla på en elcykel?

I allmänhet kan räckvidden för en elcykel uppskattas till ca 30 – 160 km per laddning. Vi vet att det är riktigt stort intervall! Räckvidden för en elcykel beror på många olika faktorer och den kan vara svår att beräkna. En del faktorer har du själv kontroll över, men inte alla. Faktorer som du kan kontrollera är t.ex. batteriets kapacitet och motorns effektivitet, vald assistansnivå och cykelns lastvikt. Faktorer som du inte styr över är väder och vind, lufttemperaturen och terrängförhållanden. Du kan använda ett beräkningsverktyg för elcyklar, t.ex. Range Assistant, för att göra en noggrannare uppskattning av räckvidden för din elcykel.

Mer information

Vilken elcykel passar mig bäst?

Första steget mot att hitta den perfekta elcykeln är att tänka igenom hur och var du brukar cykla. Precis som med vanliga cyklar finns det olika typer av elcyklar avsedda för olika typer av cykling, MTB, stadscyklar, pendlingscyklar och racercyklar.

Hitta rätt elcykel

Elhybrid- och elpendlingscyklar

De här elcyklarna ger dig extra krafter. Du kan cykla längre sträckor, ta med dig mer packning, dra ner på bilkörningen och delta i trevliga gruppcyklingar.

Hitta elcykel för pendling

Elracercyklar

Med en elracercykel kan du när du vill delta i snabb gruppcykling eller pressa dig själv några extra kilometer. Dessutom får du en strategisk extraskjuts uppför backarna.

Hitta elcykel för landsväg

El-MTB

En elmountainbike ger dig kraft att utforska fler stigar och klara av fler rundor än någonsin förr. Använd krafttillskottet för att klättra uppför; lifta med dig själv upp till toppen.

Hitta elcykel för MTB

Så här sköter du din elcykel

Elcyklar behöver inte mycket mer underhåll än vanliga cyklar. Det viktigaste är att du tar hand om batteriet på samma sätt som du gör med din bärbara dator eller smartphone. Och ta alltid din elcykel till en kvalificerad elcykelbutik med mekaniker som vet hur man arbetar med elcykelns drivsystem. Läs vår guide och få mer information om hur du rengör och underhåller din elcykel, bästa sättet att förvara den och mycket mer.

Mer information

Så här cyklar du på en elcykel

Det är underbart att cykla och pendla med en elcykel. Du kan ta med mer packning, cykla fortare och svettas mindre, du sparar dina krafter och behöver inte oroa dig för att fastna i rusningstrafiken eller leta efter parkeringsplats. Dessutom tillbringar du mer tid utomhus och får mer motion.

Precis som på en vanlig cykel blir upplevelsen roligare och bättre om du vet hur du ska cykla och pendla säkrare. Vår guide innehåller allt ifrån hur du optimerar elcykelns räckvidd till tips för säkrare pendling på elcykel och hur du låser din elcykel på ett säkert sätt.

Mer information

About the Author: Trek

Our mission: we build only products we love, provide incredible hospitality to our customers, and change the world by getting more people on bikes.