Allt du behöver veta om att pendla med cykel Cykelpendling är kul, bra för miljön och dessutom bra träning.

Allt du behöver veta om att pendla med cykel Cykelpendling är kul, bra för miljön och dessutom bra träning.

Allt fler väljer att ta sig till jobbet eller skolan med cykel. Det innebär ett lyft för både kropp och sinne, samtidigt som det är bra för din omgivning. I den här artikeln tar vi upp de vetenskapligt bevisade fördelarna med cykelpendling, tips på hur du gör cykelpendling till en del av din träningsplan samt idéer på hur cyklingen i vardagen kan bli roligare!

Vad är fördelarna med att cykla till jobbet?

Det skulle antagligen gå att skriva en hel bok om fördelarna med att ta cykeln eller elcykeln till jobbet, men här kommer några av våra främsta anledningar:

  • Att cykla är bra för kroppen: Du uträttar underverk för din hälsa. Enligt WHO minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar med 10 % och risken för diabetes av typ 2 med 30 % om du tar cykeln till jobbet.
  • Att cykla är bra för sinnet: Cykling är ett utmärkt sätt att höja humöret. Enligt en studie från 2018 uppgav 75 % av cyklister att cyklingen hade en positiv inverkan på deras mentala välmående. 45 % av de tillfrågade sa att de sov bättre tack vare cyklingen.
  • Att cykla är bra för miljön: En studie från 2021 visar att utsläppen per kilometer från en cykel är minst 30 gånger lägre än från en bensin- eller dieseldriven bil och 10 gånger lägre än en bil med eldrift. I stadsmiljöer tar cyklar också upp mindre plats samtidigt som de är tystare än bilar.
  • Att cykla är bra för plånboken: Att använda cykeln som transportmedel är ekonomiskt klokt, särskilt i jämförelse med vad det kostar att äga och serva en bil. Om din arbetsgivare erbjuder en cykel som förmån finns det ännu mer pengar att spara.

Den ekonomiska effekten påverkar också samhället i stort. Enligt en studie på uppdrag av Sweco ledde exempelvis en ökning av cykling i Göteborg till besparingar på omkring 1 miljard kronor under 2020.

Hitta din perfekta pendlingscykel >>

Kuva miehestä ja naisesta pyöräilemässä Allant+ -sähköpyörillään

Inkludera cykelpendling i din träningsplan

Att cykla till jobbet är ett utmärkt sätt att träna, men kom ihåg att inkludera det i din totala träningsmängd. Om din resa till jobbet tar 30 minuter och du genomför den 5 gånger i veckan innebär det 5 timmars träning, så se till att att ta hänsyn till det när du planerar resten av din träning.

Billede af en mand, der cykler på en cykelsti på en Trek FX Sport-cykel

En lugn cykeltur utgör perfekt återhämtningsträning. Försök att hålla tempo och puls på en lagom nivå i återhämtningssyfte. Om du brukar trampa på i full fart under din pendling bör du skapa utrymme för lugnare cykling också.

Vägen från kontoret till gymmet, fotbollsplanen eller andra platser du tränar på fungerar också som en bra uppvärmning inför ditt pass. Om du cyklar långa sträckor och genomför tunga träningspass kan du överväga en elcykel för att ha ork kvar i musklerna inför träningspasset.

Att pendla med cykel kan också vara en del av träningspasset i sig. Ta den långa vägen hem, träna på att attackera uppförsbackar eller gör hemresan till en kamp mot klockan – du behöver inte alltid åka hem innan du inleder en cykeltur. Se bara till att ha koll på din omgivning så att du kan cykla säkert!

Utforska våra fitnesscyklar >>

5 tips för att göra cykelpendlingen roligare

1. Hitta nya rutter

Bryt mönstret och testa en ny väg hem! Kontrollera kartan för att hitta intressanta vyer eller sevärdheter och gör pendlingen till ett äventyr. En längre rutt med fler uppförsbackar är också ett perfekt sätt att få in extra träning om schemat är fullspäckat.

2. Få ut så mycket som möjligt av tiden du lägger på pendling

Även om vi tycker att cykling är bäst när den får stå i fokus kan det ibland vara värt att göra något meningsfullt under måndagspendlingen. Om din resa till jobbet är lite längre kan det finnas till att lyssna på en podd eller ljudbok eller kanske till och med att lära sig ett nytt språk (”Bonjour! Quel temps magnifique pour se rendre au travail à vélo!”)! Om du själv inte behöver prata kan du också delta i ett möte eller webbseminarium.

Men – och det här är viktigt – du får aldrig låta det du lyssnar på distrahera dig så att du förlorar uppmärksamheten på trafiken och vägen framför dig! Håll volymen tillräckligt låg och titta inte på mobilen medan du cyklar.

En mountainbike öppnar upp möjligheter att välja helt nya rutter för din pendling.

Om du vill ha en snabb och mångsidig pendlare, som du till och med kan ta offroad kan en gravelcykel vara din perfekta match.

För krångelfri pendling året runt, ska du överväga en utrustad version av en e-mountainbike - som vår superpopulära Powerfly Sport.

3. Välj en annan cykel och ha kul

Det känns bra att testa något nytt ibland! Hur känns din pendling om du tar din vanliga cykel istället för din elcykel? Vilka rutter skulle du kunna välja på en mountainbike? Att cykla till jobbet får vara kul, så skapa en utmaning. Kan du ta dig hela vägen utan att sätta ner foten en enda gång (så länge du inte kör mot rött)? Var du snabbare idag än igår? Du kan också välja att ge musklerna en ordentligt utmaning och cykla hela vägen på den tyngsta växeln. Mjölksyra, någon?

4. Gör dina ärenden på vägen hem

Behöver du ta hand om veckohandlingen, lämna in byxorna till skräddaren eller lämna tillbaka böckerna på biblioteket efter jobbet? Inga problem, det kan du göra med cykeln. Om du handlar åt en stor familj kan det vara bra att titta närmare på elektriska lådcyklar.

5. Ta med en kompis

Vad kan vara bättre än att cykla? Att cykla med en kompis förstås! Planera in en cykeltur till jobbet med en kompis och ta en fika på vägen för att snacka om vad som hänt sen sist. Om du har samma väg till jobbet som en kollega kan ni göra bort morgonmötet på vägen – en extra bonus!

Låt oss hjälpa dig

Undrar du vilken cykel som är bäst för dig? Vi vet att det kan vara krångligt att hitta din perfekta cykel - därför skapade vi en praktisk cykelsökare som hjälper dig att välja. Svara bara på ett par enkla frågor så är du snart där!
HITTA MIN PERFEKTA CYKEL

About the Author: Trek

Our mission: we build only products we love, provide incredible hospitality to our customers, and change the world by getting more people on bikes.