Trek Nordic-ambassadør og ultra-syklist Justinas Leveika vinner Tour Divide! Justinas er en av verdens beste ultra-syklister.

Trek Nordic-ambassadør og ultra-syklist Justinas Leveika vinner Tour Divide! Justinas er en av verdens beste ultra-syklister.

Justinas Leveika har nylig sikret seieren i det prestisjetunge Tour Divide, et av verdens mest krevende ultraritt. Tour Divide er et ekstremt langdistanseritt som strekker seg over 4 418 km fra Banff i Alberta, Canada, til Antelope Wells i New Mexico, USA. Rittet følger hovedsakelig Great Divide Mountain Bike Route (GDMBR), en av verdens lengste off-road sykkelruter.

Nøkkelfakta om Tour Divide

Rute og terreng Tour Divide-ruten følger GDMBR og krysser ulike terreng som fjell, ørkener, skoger og prærieområder, noe som gjør rittet ekstremt utfordrende både fysisk og mentalt.

Uten støtte Rittet er uten støtte, noe som betyr at deltakerne må være selvforsynte hele veien. De må bære alt de trenger, inkludert mat, vann, verktøy, soveutstyr og reservedeler, siden det er begrenset med støtte langs ruten. Hver syklist har en GPS-enhet med en SOS-knapp for nødsituasjoner.

Utfordringer Deltakerne møter en rekke utfordringer, inkludert værforhold, høydeforskjeller, tekniske stier og isolasjon fra sivilisasjonen i store deler av ruten.

Kultur og fellesskap Tour Divide tiltrekker syklister fra hele verden som deler en lidenskap for ekstrem langdistansesykling. Det har utviklet seg til et samfunn og en subkultur blant deltakerne.

Rekorder og prestasjoner Mens mange syklister konkurrerer om å krysse målstreken først med den raskeste tiden, er målet for de fleste deltakere å fullføre rittet og overvinne personlige utfordringer underveis. Tour Divide er ikke bare en test av fysisk utholdenhet og sykkelteknikk, men også av mental styrke og evnen til å håndtere ekstreme forhold og utfordringer.

Justinas i fint driv over fjellene.

En bemerkelsesverdig reise

Justinas Leveika, en 35 år gammel litauer bosatt i Norge, har allerede gjort seg bemerket som en av verdens beste ultra-syklister. Fra å jobbe som sykepleier til å sykle gjennom noen av verdens mest utfordrende terreng, lever Justinas et liv mange bare kan drømme om. «Livet er enkelt på sykkelen,» sier han med et smil. Denne enkelheten, kombinert med en dyp kjærlighet for sykling, driver ham gjennom utallige mil og utfordringer.

En farlig og stormfull natt i Wyoming

En av de farligste situasjonene Justinas har opplevd, var under en storm i Great Basin, Wyoming, USA. Det var rundt kl. 21, og regnet hadde gjort veiene ufremkommelige. Selv å gå var vanskelig, med en hastighet på bare 2-3 km/t, og det var fortsatt 70 km til nærmeste by. Justinas møtte to andre syklister som også slet. «Vi vurderte å trykke på SOS-knappen på grunn av hypotermi,» husker Justinas. «Men vi fant en bærbar toalett, hvor vi tilbrakte natten i 13 timer til stormen hadde passert og veiene tørket opp.»

Stolte øyeblikk og utfordrende ritt

Justinas er spesielt stolt av sin nylige seier og rekord i Tour Divide. «Det var sannsynligvis mitt stolteste øyeblikk,» sier han. Men ikke alle ritt har vært like glatte. Desertus Bikus, som startet i Frankrike og endte i Portugal, presenterte mange utfordringer som punkteringer og dårlige rutevalg. Likevel tar Justinas alt i stiv arm og ser det som en del av reisen.

Favorittritt og kultursjokk

Race Around Rwanda i Afrika er et av rittene som har gitt Justinas flest minner. «Det ga meg sannsynligvis det største kultursjokket, men det var en utrolig opplevelse.»

Mat og preferanser

Når det gjelder mat under sykkelturene, lever Justinas et tenårings drømmeliv. «Du spiser alle slags godteri og sukker du kan få tak i, drikker cola og andre typer brus. Jeg forbrenner rundt 10 000 kalorier om dagen, det er ikke lett å få nok næring hvis du bare spiser frukt og grønnsaker,» forklarer han. Han foretrekker også å sykle når det er kaldt. «Jeg er så vant til det,» sier han, og vet at det har klare fordeler.

Minimalistisk pakking og nerdete detaljer

Justinas er kjent for å pakke minimalt. Han tar bare med det mest nødvendige: klær, elektronikk (ladere, ekstra batterier, forskjellige kabler), reparasjonssett, mat, og noen få ting som faller inn under kategorien «kroppspleie.» Under Tour Divide holdt han en gjennomsnittshastighet på 18 km/t. «Det høres sakte ut, men det var nok til å vinne,» sier han.

Foto: Alexandera Houchin

Foto: Alexandera Houchin

Den perfekte sykkelen for Tour Divide

Sykkelen hans, en Supercaliber Gen 2, er hans stolthet og glede. Med oppgraderinger som SRAM XX AXS, FOX 34 110 mm fjæring foran og RockShox 80 mm bak, var han den første på 25 år til å vinne Tour Divide på en fulldempet sykkel. «Det viser at komfort er veldig viktig i lange ritt,» sier Justinas.

1/2
2/2

Foto: Alexandera Houchin

Viktige verktøy og lengste strekning

For Justinas er et multiverktøy og en sykkelcomputer for navigasjon de mest essensielle verktøyene. Hans lengste strekning uten stopp var 40 timer, da han prøvde å komme foran alle stormene og dårlig vær. Justinas Leveika er levende bevis på at med lidenskap, utholdenhet og riktig utstyr, kan man overvinne de mest ekstreme utfordringene. Hans reise inspirerer og viser at livet på sykkelen kan være enkelt, selv når det er på sitt mest komplekse. 🚴‍♂️💨

Foto: Alexandera Houchin

Finn din grussykkel her

Finn din grussykkel her

About the Author: Trek

Our mission: we build only products we love, provide incredible hospitality to our customers, and change the world by getting more people on bikes.